Gult er kult – også for Krysantemum

Krysantemum er en av våre mest brukte potteplanter, og nå til påske får du dem selvfølgelig i knallgul farge. Dette er en av stueplantene det er enklest å lykkes med.

Krysantemum (Chrysantemum indicum) har vært dyrket i Europa siden 1700-tallet, og kommer opprinnelig fra Japan og Kina. Den har lenge vært populær i Norge både som snitt- og potteblomst, og i 1905 var det til og med en egen krysantemum-utstilling i Oslo.

I dag kan du få kjøpt krysantemum i alle mulige farger nesten hele året, både småblomstrede og storblomstrede. Om høsten kan du kjøpe store, flotte frilandskrysantemum som tåler litt lavere temperaturer og derfor passer godt i en krukke eller et bed ute. Krysantemum er også mye brukt som kirkegårdsplante.

Nyt og kast

Der vi kjøpte vår gule krysantemum sto det en plakat ved siden av om at dette er en ”bruk og kast-plante”. Det høres jo i utgangspunktet ikke så positivt ut, men det betyr egentlig bare at dette er en potteplante som er svært vanskelig å få til å blomstre igjen. Det blir det samme som ildtopp eller begonia; når de har blomstret seg ferdig er det ikke mye stas med dem og du kan like godt kaste dem i komposten.

2016_03_10_0377-1024x576

Krysantemum er opprinnelig en kortdagsplante, det vil si at hvis det er dagslys lengre enn 14 timer blir det normalt ingen blomstring. Når du kjøper krysantemum i blomsterbutikken er den drevet frem i gartneriet slik at den fremstår på sitt absolutt vakreste.

Hvis du setter den lyst og vanner hver gang jorda er tørr, vil du ha glede av krysantemum i flere uker. Du kan også gi litt flytende plantenæring en gang i uken i sommerhalvåret.

Bør stå i vinduet

Om vinteren bør krysantemum få stå i et vindu for å få mest mulig lys, om sommeren kan den også klare seg en god stund inne i rommet. Ifølge NASA Clean Air Study bidrar krysantemum til å redusere innendørs luftforurensning.

Les også:

Henger plantene med hodet – gi dem en tablett

Orkideen – dronningen av stueplanter

Pott om stueplantene nå

Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!