Orkideen – dronningen av stueplanter

Det slår aldri feil å ta med en flott orkidé som gave til en venn. Men hvordan får du de elegante blomstene til å holde seg lengst mulig? Eller til å komme igjen?

Stueplanter er ikke vår sterkeste side, men vi har hatt en del orkideer opp gjennom årene. De fleste av dem har vi klart å få til å blomstre ganske lenge, hvis vi har husket å vanne dem. Men vi har aldri fått en orkidé til å blomstre en gang til.

På Plantasjen Koteng på Skullerud, der vi ofte handler, er det det reneste orkidé-bonanza om dagen. Bjørnhild kjøpte derfor med seg to stykk Phalaenopsis-orkideer, en hvit og en rosa, som hun plantet sammen i en glasspotte. Ser veldig lekkert ut!

Phalaenopsis er Norges mest kjøpte orkidé. Rosa eller hvite blomster er mest vanlig.
Phalaenopsis er Norges mest kjøpte orkidé. Rosa eller hvite blomster er mest vanlig.

Tropisk plante

Phalaenopsis er den suverent mest populære orkideen i Norge, og stort sett den eneste du får kjøpt overalt i blomsterbutikker og hagesentre. Det finnes mange andre typer orkideer, men disse finnes du stort sett hos samlere og spesielt interesserte. Orkidédyrking er som mange andre grønne hobbyer en «dille» som naturligvis har sin egen forening, Norsk Orkideforening.

De orkideene som vi i Norge bruker som stueplanter er opprinnelig tropiske planter som vokser i varme og fuktige strøk. Men visste du at vi også har 40 viltvoksende orkideer i Norge? Flekkmarihånd er den vanligste, den vokser stort sett overalt i Norge. På verdensbasis finnes det minst 25.000 forskjellige orkideer!

På engelsk kalles Phalaenopsis "møll-lignende orkide", på grunn av formen på blomstene.
På engelsk kalles Phalaenopsis «møll-lignende orkide», på grunn av formen på blomstene.

Myter om vanning

Har du hørt at en orkidé klarer seg med bare et lite eggeglass vann i uken? Det stemmer absolutt ikke, ifølge nettsidene til firmaet Orkidespesialisten, som selger orkideer på nett.

For siden Phalaenopsis er en tropisk plante, trenger den mer vann enn som så. Akkurat hvor mye vann kommer an på temperatur og luftfuktighet i rommet, men det holder i hvert fall ikke med et eggeglass. Den beste måten å vanne orkideer som står i potte er å senke potten ned i romtemperert vann og la den bli gjennomvåt. Du kan også holde planten under rennende, lunkent vann fra springen.

OBS: Orkideer skal aldri vannes med iskaldt vann.

Etter at orkideene har fått vann, skal alt overflødig vann få lov til å renne vekk før de settes tilbake på underskålene eller i potteskjulerne. Røttene kan nemlig råtne hvis de blir stående i vann.

Mellom de ordinære vanningene, kan orkideen med fordel dusjes med en sprayflaske med vann.

De aller fleste orkideer, Phalaenopsis inkludert, skal ikke ha kalk. I Norge er det stort sett ikke noe problem med «hardt» (kalkrikt) vann, så du kan fint vanne med vann fra springen. Noen anbefaler å samle regnvann, det er ifølge Orkidespesialisten ikke nødvendig.

Gjødsling

Det finnes egen orkidénæring å få kjøpt, denne er å anbefale for at orkideen skal trives best mulig. Hvis du bruker vanlig, flytende blomsternæring, må du blande svakt, 1/3 av styrken du bruker på andre planter.

Gjødsle én gang i måneden, litt oftere om sommeren.

Orkideer trenger lys for å trives. Et øst- eller vestvendt vindu er topp.
Orkideer trenger lys for å trives. Et øst- eller vestvendt vindu er topp.

Plasseres lyst

Orkideer liker best å stå lyst, i en temperatur på mellom 18 og 22 grader. Sett den gjerne i vinduskarmen, i et vindu mot øst eller vest. Unngå å sette den rett ved varmekilder som panelovner eller radiatorer. Står plantene i et sørvendt vindu, bør de skjermes for den skarpeste sola om våren, da de ikke er vant til så sterkt lys. Du kan for eksempel sette dem litt lenger inn i rommet eller bruke persienner som skjerming.

Blomstre på nytt

I teorien skal det ikke være så vanskelig å få en orkidé til å blomstre på nytt. Etter avblomstring klipper du ned stengelen ved tredje ledd. Hvis den visner helt ned er det bare å vente på at det kommer en ny stengel, som vil komme med nye blomster.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.