Lag din egen innendørs kjøkkenhage

Du trenger verken drivhus eller stor tomt for å lage din egen kjøkkenhage. Det holder med en vinduskarm! Her er noen tips til spiselige vekster som er enkle å dyrke innendørs.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

I USA er «indoor gardening» et velkjent begrep, og nå har fenomenet begynt å bre om seg også i Norge. Det er nemlig mange typer vekster som du fint kan lykkes med å dyrke innendørs.

De mest avanserte innendørsgartnerne har laget seg systemer der de har en hel bokhylle full av planter, med belysning i mellom. Det er også noen som dyrker i hydrokultur i stedet for i jord. Hydrokultur er en næringsløsning uten jord, men som inneholder de stoffene plantene trenger. Det har vi aldri prøvd, vi har kun dyrket i jord.

En grønnere hverdag innendørs setter en spiss på både maten og tilværelsen.
En grønnere hverdag innendørs setter en spiss på både maten og tilværelsen.
Husk nok lys

Det er som kjent mørketid i Norge, og mellom 1. oktober og 1. april er det ikke nok lys i vinduskarmen til at spiselige vekster trives noe særlig. Problemet er kombinasjonen varmt rom og lite lys; dette gir lange og svake planter.

Du må derfor ha ekstra belysning når du dyrker innendørs. Dette kan enten være en lampe som er laget spesielt til formålet, eller det kan være et lysstoffrør i kjøkkenbenken. For å få nok lys trenger du en LED-lampe som gir minst 100 watt, eller et lysstoffrør på 58 watt.

Les også: Derfor bør du bruke vekstlys når du sår
Vanning og gjødsling

En forutsetning for å lykkes med innendørs kjøkkenhage er naturligvis at du husker å vanne. Det er vanskelig å gi noe konkret råd om hvor ofte du skal vanne, det kommer an på temperatur, hvor store plantene er og hvor store potter/krukker de står i.

Gjødsling kommer også an på hva de er plantet i. Har du for eksempel plantet i en økologisk kompostbasert jord, vil det ofte være nok næring til hele vekstforløpet. Bruker du vanlig jord basert på torv og kunstgjødsel, kan du tilføre ekstra næring. Flytende plantenæring er enklest å bruke på krukkevekster inne.

Har du ikke så mye erfaring; bruk sansene dine! Hvis plantene mangler næring viser de det med tegn til mistrivsel, som gule blader og generelt litt stusslig utseende.

Timian er en anvendelig urt som er lett å lykkes med. Dufter også nydelig!
Timian er en anvendelig urt som er lett å lykkes med. Dufter også nydelig!
Dyrk urter

Krydderurter som basilikum, timian og rosmarin er etterhvert blitt et vanlig syn på norske kjøkkenbenker. Men mange sliter med å få dem til å leve særlig lenge.

For det første: Kjøp heller krydderurtene i hagesenteret, enn i butikken. Urtene som selges i hagesenteret står vanligvis i litt større potter, og er plantet i bedre jord, slik at de har bedre muligheter til å trives også hjemme hos deg. «Butikk-urter» er egentlig en matvare på rot, de er beregnet på restauranter som bruker opp alt på en gang, ikke deg som skal høste en kvast i ny og ne.

Uansett hvor du kjøper urteplantene bør du potte dem om i en større potte, med hull i bunnen. Bruk også god, næringsrik jord. Det finnes egen krydderjord å få kjøpt, men det går også fint med blomsterjord eller plantejord.

Du kan også så urtene selv. Vi har selv hatt suksess med å så både basilikum, timian, oregano, koriander, persille og salvie. 

Les også: Frøguide for nybegynnere: Slik sår du frø

Når temperaturen blir litt mer sommerlig, bør urtene flyttes ut, hvis du har plass. Vi pleier for eksempel å ha en stor krukke med urter på terrassen, sånn at det er lett å plukke det vi trenger til matlaging.

Unntaket er basilikum: Den tåler ikke trekk, og bør heller stå inne.
Persille er en kjent og kjær smakstilsetning, som er blant de enkleste urtene å dyrke.
Persille er en kjent og kjær smakstilsetning, som er blant de enkleste urtene å dyrke.

Plukksalat

Salat kan også dyrkes innendørs, og vokser bra hvis den får stå under et vekstlys. Vi anbefaler at du sår plukksalat, ikke hodesalat. Plukksalat kan du høste blader av etter 3-4 uker, og det vil fortsette å komme nye blader etterpå.

Men når du sår salat må du huske at de vil ha det litt kaldt for å spire. Er det over 20 grader i rommet, vil de spire dårlig, så sett dem for eksempel ned på soverommet eller et annet sted der det er litt kaldere.

Ikke kast restene av vårløken i søpla, dyrk heller nye skudd.
Ikke kast restene av vårløken i søpla, dyrk heller nye skudd.

Vårløk, ingefær og hvitløk

Det enkle er ofte det beste, heter det, og hvorfor ikke dyrke noe du har på kjøkkenet fra før?

Vårløk kan dyrkes ved at du tar vare på det nederste på stilkene, og setter røttene i vann i noen dager. Ganske snart vil det begynne å komme nye skudd, som du kan høste og spise. Når det har blitt 2-3 cm lange røtter kan du plante dem i en potte med jord.

Hvitløk dyrkes ved at du setter fedd i jorda. Det finnes egen sette-hvitløk å få kjøpt, men vi har hatt suksess med å bare bruke vanlig hvitløk fra butikken. Det vil etterhvert vokse opp grønne skudd som du kan høste og bruke. Bladene har litt mildere smak enn hvitløk. Under bakken danner løken seg. For at den skal bli en fullvoksen hvitløk, tar det 1 år, men vi pleier å høste etter noen måneder, da er det blitt noe som ligner på en kinesisk hvitløk.

Sett hvitlølsfeddene i jorda, så spirer de på nytt.
Sett hvitlølsfeddene i jorda, så spirer de på nytt.
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Ingefær har vi aldri prøvd å dyrke, men den kan også settes i jorda og blir til en ny rot i løpet av 8-9 måneder. Brekk av en bit ingefær, legg den lyst i noen dager så vekstknoppene kommer ut, la den ligge i vann over natta, og plant så i en potte. Bladverket blir opptil en meter langt, og når det er visnet ned, er ingefærroten ferdig til å høste.

Tomat, paprika og chili

Vil du komme tidlig i gang med tomathøsten, kan du med fordel starte innendørs. Plantasjen selger allerede små busktomatplanter dersom du ikke vil så selv. Har du nok lys, kan du fint få modne tomater innendørs, men den store avlingen blir det nok ikke. Når blomstringen er i gang, rist plantene jevnlig for å hjelpe med pollineringen. Velg en sort som ikke blir så høy, og dyrk cherrytomater.

Paprika og chili trenger svært lang vekstsesong for å rekke å bli modne. Derfor må du ofte både starte og avslutte sesongen innendørs. Det gjelder det samme som for andre vekster; nok lys er viktig. Capsicum-planter er dessverre ofte plaget med bladlus, så det er ekstra viktig at du sørger for at plantene holder seg sterke og sunne.

Lykke til!

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.