Snøen laver ned – men snart er det sol og hageglede igjen!

Selv om snøen har lavet ned fra himmelen de siste dagene, er det ikke så lenge til vår og hagesesong! Tviler du? Her er noen bilder som minner om hvor blomstrende og solfylt det blir i hagen om en stund.

Her om dagen fikk vi en hyggelig oppfordring fra Anne i bloggen Moseplassen, som ville ha oss med på å spre sommersol og blomsterglede midt i snøkaoset som vi har her i Oslo nå. Hun har utfordret en del hagebloggere til å dykke ned i fotoarkivet og finne frem de mest sommerlige hagebildene de kan tenke seg.

Lenger ned her kan du se flere av bildene vi valgte å vise frem, og hvis du går inn på innlegget Hagebloggernes sommerdrømmer på Moseplassen kan du finne flere lignende innlegg fra andre bloggere. 

Snart blomstrer også tulipanene.
Snart blomstrer også tulipanene.

Selv om mars ifølge kalenderen er en vårmåned, er det lite som minner om vår her i Spirea-hagen nå i hvert fall. Det har ikke kommet opp en eneste liten spire, og det snør tett. Fortsetter det sånn blir det nok langt uti april før vi kan sette i gang med hagearbeid.

Og faktisk så er det like greit: De plantene som brukes i norske hager er nemlig «programmert» slik at de vil ha en hvileperiode om vinteren. Mange sorter er sånn at de må ha det kaldt en stund for at de skal kunne blomstre igjen. Derfor er det langt bedre for hagen og plantene som bor i den, at det er skikkelig vinter med snø i noen måneder, før våren kommer for alvor.

Et deilig bed med kornblomst og ringblomst i Sogn hagekoloni.
Et deilig bed med kornblomst og ringblomst i Sogn hagekoloni.

Barfrost er verst

Det «verste» for plantene er lange perioder med barfrost på våren. Dette opplevde vi for eksempel i 2013, da døde for eksempel mange tujahekker på grunn av tørke. Når bakken er stivfrossen, og vårsola kommer, tørker plantene rett og slett ut. Spesielt er vintergrønne planter utsatt for dette.

Hvis du er glad i plantene dine, kan du bare være glad for den snøen som kommer nå. Den vil legge seg som en dyne som passer på plantene til det blir på tide å våkne igjen.

Vi i Spirea sier derfor ja til skikkelige, norske årstider, og nei til «lure-vår» midt på vinteren. Våren kan starte etter påske, frem til det er det helt greit med snø i hagen.

Hvis det kribler i fingrene etter å komme i gang med «haging», finnes det mer enn nok av hyggelige aktiviteter å finne på innendørs. For eksempel kan du så frø  – her har vi laget en guide til hvordan du kommer igang med dette. Og etterpå kan du gå en skitur, skiføret er helt ypperlig i Oslo-marka nå, og sikkert også andre steder i landet.

Andreas har funnet sitt sted i solen.
Andreas har funnet sitt sted i solen.
Øystein og hønene koser seg i Sogn hagekoloni.
Øystein og hønene koser seg i Sogn hagekoloni.

Ha en fin helg!

Les også:

Her kan du bestille frø på nett

Slik lykkes du bedre med tomatene

Tyvstart våren med løkblomster innendørs

Sett gjerne peonene i en vase – det blir den perfekte sommerbuketten.
Sett gjerne peonene i en vase – det blir den perfekte sommerbuketten.
Ringblomster flotte sommerblomster som faktisk kan spises.
Ringblomster flotte sommerblomster som faktisk kan spises.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut