Velg riktig tomatsort når du kjøper frø

Har du også problemer med å rekke å få modne tomater på plantene før sesongen er over? Årsaken kan være at du velger en sort som ikke passer til norsk klima.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

I fjor sommer var vi på besøk i hagen til Gunn Apeland på Jessheim.

Årsaken til at vi besøkte Gunn, er at hun er en meget erfaren tomatdyrker. Hun har gjennom mange år funnet frem til hvilke sorter tomater som passer best til norsk klima.

Tomater som modner på busken smaker aller best.
Tomater som modner på busken smaker aller best.

Norsk og russisk klima er ganske likt

Gunn sier det er fullt mulig å dyrke tomater både på friland og i krukke på terrassen, og likevel få modne tomater ganske tidlig på sommeren. Dette har hun selv god erfaring med fra sin hage som ligger i klimasone H4 – H5.

– Problemet med de sortene som selges i norske hagesentre er at de er tilpasset et helt annet klima enn det norske. Det er gjerne sorter som fungerer bra i Nederland eller Frankrike. De russiske sortene er etter min erfaring lettere å lykkes med her hvor jeg bor. De som kan trives i kalde Sibir kan også trives i Norge, forteller Gunn.

Gunn dyrker tomater både i drivhus og på friland, og i et partytelt utenfor huset. I fjor sådde hun 115 sorter tomatfrø!

Pass på vanning og gjødsling, så får du flotte tomater.
Pass på vanning og gjødsling, så får du flotte tomater.

Forskjell i utviklingstid

Hun forklarer at den største forskjellen på de ulike tomatsortene er hvor lang tid de trenger fra du planter ut plantene, til de gir modne tomater. Dette kan faktisk variere fra 40 dager, til 130 dager.

For å ta et konkret eksempel: Hvis du planter ut tomatplantene i slutten av mai, kan du med en sort som trenger 40 dager utviklingstid høste ferdige tomater allerede i begynnelsen av juli. Hvis du velger en sort som har 130 dagers utviklingstid vil ikke tomatene bli modne før i oktober. Og i oktober er hagesesongen for lengst over i Norge.

De "kjedelige" røde sortene er ofte de letteste å lykkes med.
De «kjedelige» røde sortene er ofte de letteste å lykkes med.

Med andre ord: Hvis du ikke dyrker i drivhus med kunstig lys, bør du velge en tomatsort med så kort utviklingstid som mulig.

Hvordan finner du disse sortene som har kort utviklingstid? Det er ikke så lett. Gunn anbefaler å bruke Google og lese om andres erfaringer før du bestiller frø, så du vet at du velger riktig sort. Her er noen sorter hun anbefaler og har god erfaring med:

Busktomater:

Siberia
Sibirskiy Kozyr
Sub-Arctic Maxi
Sub-Arctic Plenty
Latah
Ljana
Ljana Rozovaja
Ida Gold
Bloody Butcher
Grushovka

Rankende tomater:
Nadja
Paul Robson
Dornia
Kmicic

Andre tips for balkongtomater:

Hvis du ikke har drivhus, men som oss dyrker tomatene i krukker på verandaen eller terrassen, kan disse tipsene øke sjansen til å få en god tomathøst:
– Velg små tomater (cherrytomater) fremfor store bifftomater, de tar kortere tid å bli modne.
– Så selv, og så tidlig, helst med vekstlys 8 uker før planlagt utplanting. De fleste steder i Norge kan du plante ut i slutten av mai, så frøene bør i jorda senest 1. april.
– Kjøp sorter som ikke blir så høye. En plante på 1 meter er mer enn høy nok i en krukke. Hvis plantene blir for høye, kan du toppe (klippe) dem. Når plantene har fått 3-5 blomsterklaser kan du uansett toppe dem, da vil planten slutte å vokse oppover og heller bruke energien på å lage tomater.
– Fjern sideskudd (tyver).

Fjern tyvene, altså sideskuddene på tomatplantene.
Fjern tyvene, altså sideskuddene på tomatplantene.

– Bruk store nok potter, minst 20 liter, og god jord iblandet kompost.
– Gjødsle rikelig, for eksempel med flytende gjødsel beregnet på grønnsaker hver gang du vanner. Du kan også legge langtidsvirkende gjødsel i krukkene.
– Husk å vanne, men unngå å vanne på selve tomatene, da kan de sprekke. Hvis du reiser bort på ferie, lønner det seg å investere i et automatisk vanningsanlegg med tidsur.
– La tomatene henge på busken til de er modne, da smaker de best.
– Når planten begynner å visne er sesongen over og du kan ta inn grønne tomater til ettermodning.

2010_04_23_DSC5554