Hvis du ikke er medlem i fanklubben til «norsk vinter og snø», kan ventetiden mot vår og nytt blomsterflor virke uendelig lang. Men med en bukett flotte, norske tulipaner blir det i hvert fall fargerikt inne!
Visste du at de aller fleste tulipanbukettene som selges i norske blomsterbutikker er produsert i Norge? Fra oktober til rundt påsketider produseres over 70 millioner tulipaner i norske gartnerier, noe som gjør tulipanene til den snittblomsten det produseres mest av her i landet.
Tulipanene er som kjent løkblomster, og produseres ved at løkene settes i plastkasser med sand i veksthusene. Rett før blomstene skal ut i butikkene, kuttes stilkene. Dette gjør at norske tulipaner er «ferskere» enn om de skulle bli importert fra utlandet.
Er du interessert i å vite mer om tulipanproduksjon, kan du lese om denne artikkelen på nettsidene til Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).
Slik får du tulipanene til å vare lenge:
• Kjøp tulipanene når knoppene er godt utviklet og fått farge.
•Ta av innpakningspapiret, men behold plasten på.
• Snitt 2 cm av stilkene rett over med en skarp kniv, og sett buketten i kaldt vann
• Når tulipanene har trukket vann og blitt spenstige, tas plasten av og tulipanene kan arrangeres i en ren vase med kaldt vann.
• Tilsett gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster – det gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
• Hvis du plasserer tulipanbuketten kjølig om natten vil det forlenge holdbarheten.
• Fyll på friskt kaldt vann hver dag, tulipaner er tørste blomster.
OBS: Frukt utsondrer etylen som påskynder aldringen av tulipanene og dermed reduserer holdbarheten. Sett derfor tulipanbuketten i god avstand fra fruktfatet.