Løkblomster i potte: Tyvstart våren innendørs

Selv om det nærmer seg mars måned, er det fortsatt en god stund til hagesesongen setter i gang for alvor. Men det går an å skape vårstemning med løkblomster i potte innendørs.

De fleste steder i Norge er det sjelden at påskeliljene blomstrer til påske, i hvert fall når påsken er så tidlig som i år. Men nå i februar og mars bugner blomsterbutikkene av yndige løkblomster i potte.

Disse er drevet frem i drivhus ved hjelp av lys og riktig temperatur, slik at de blomstrer tidligere enn løkene som er plantet ute i hagen.

Påskeliljer (Narcissus) er mest brukt, men også kjente og kjære løkblomster som krokus, perleblomst (Muscari), tulipaner, iris, snøklokker og russeblåstjerne (Scilla) fås kjøpt ferdig drevet i krukke.

En vinkjøler/isbøtte kan også bli en stilig krukke til krokus.
En vinkjøler/isbøtte kan også bli en stilig krukke til krokus.

Skal du ha løkblomstene til å vare lenge bør de stå et kaldt sted. Står de i en varm stue vil blomstringstiden bli ganske kort, og det er også fare for at de tørker ut hvis du ikke passer på å vanne jevnlig.

Hvis det ikke er mange minusgrader kan en krukke med løkblomster helt fint stå ute på trappa eller for eksempel på et bord på terrassen sånn at du kan se dem innenfra. Påskeliljer som står ute og blomstrer, kan vare i ukesvis hvis temperaturen er jevnt lav. Blir det kaldere enn minus fem grader, som det gjerne blir om natta i klarvær, bør de tas inn.

Ofte har ikke løkplantene kommet i blomst når du kjøper dem. For å få dem til å komme så fort som mulig kan du sette dem inne i vinduskarmen. Det er viktig at de får så mye lys som mulig.

Du trenger heller ikke å kaste løkene etter at blomstene har visnet. Vår blogg-kollega Moseplassen har laget en veldig fin beskrivelse av hvordan du kan gjenbruke løkblomstene i hagen etter at de har blomstret seg ferdig innendørs. Du kan ta vare på løkene inne til det ikke lenger er tele i bakken, så kan du sette dem i et bed, og du får flott blomstring til neste år. Bra tips!

Påskeliljer og iris ser lekkert ut plantet sammen.
Påskeliljer og iris ser lekkert ut plantet sammen.
Setter du løkblomstene ute på terrassen, vil blomstringen vare lenger.
Setter du løkblomstene ute på terrassen, vil blomstringen vare lenger.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.