Arne & Carlos trives i sin fantastiske Cottage Garden

Den verdensberømte designerduoen Arne & Carlos kan mer enn å strikke: På en nedlagt jernbanestasjon i Valdres har de skapt en fantastisk, bugnende Cottage Garden 682 meter over havet.

I august 2014 bugnet hagen til Arne Nerjordet og Carlos Zachrisson mer enn noensinne. For selv om hagen ligger i klimasone H7 har de skapt en fantastisk oase på den nedlagte Tonsåsen stasjon i Etnedal i Valdres. Designerne står bak en rekke boksuksesser de siste årene, blant annet med bøkene «Julekuler» og «Håndarbeid fra hagen».

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend

I naturskjønne omgivelser helt i vannkanten ved Nystølsvannet blomstrer staudene vakkert i den spennende og fargerike hagen helt fra snøen går i april-mai til frostnettene kommer i august-september.

Eierne har bygget om den gamle stasjonsbygningen til bolig, og laget en fantastisk hage nede ved vannet.
Eierne har bygget om den gamle stasjonsbygningen til bolig, og laget en fantastisk hage nede ved vannet.
Ser på blomstringstiden

– Vi ser mest på blomstringstiden når vi velger planter. Hvis det er veldig sen blomstringstid, er det ikke noen vits å plante, da rekker de ikke å komme i blomst før frosten kommer. Plantene blomstrer gjerne litt senere her enn lavlandet. Hvis det står at en staude blomstrer i juni, vil den sannsynligvis blomstre i juli-august her hos oss, forteller Arne.

Hvis det derimot står angitt blomstringstid i august-september, er det lite trolig at den rekker å blomstre før det er for sent.

Hagen til Arne & Carlos ligger som nevnt i klimasone H7, men når det gjelder stauder, bryr de seg ikke så mye om klimasone. De pleier å ha snørike vintre som isolerer godt, og det er sjelden at stauder fryser i hjel. Inne i hagen har de også skapt et lunt miljø med gunstig mikroklima, slik at de har opplevd å lykkes med langt mer varmekjære planter enn det klimasonen skulle tilsi.

En kombinasjon av krukker og bed, høye og lave stauder, danner en vakker helhet.
En kombinasjon av krukker og bed, høye og lave stauder, danner en vakker helhet.
Cottage Garden

Kjennetegnet på en Cottage Garden er at det er en uformell stemning med myke linjer – i motsetning til stramme engelske herskapshager og -parker. Hagestilen kom for fullt i 1870-årene.

I en Cottage Garden spiller romantiske roser og klassiske høye stauder ofte hovedrollen. Peoner, riddersporer, revebjeller, valmuer og kattemynte er typiske Cottage Garden-stauder. Det er også vanlig å plante spiselige vekster sammen med blomstrende planter.

Bedene er tett beplantet slik at du slipper å luke så mye, og det gir den rette uformelle stilen som du er ute etter. Arne & Carlos er mye på reisefot verden rundt, og trenger derfor en hage som klarer seg mest mulig selv i de periodene de ikke er hjemme og passer på.

Denne spesielle solhatten er humlenes favoritt.
Denne spesielle solhatten er humlenes favoritt.
Norskproduserte planter

– Vi sår mye stauder, og så kjøper vi noe i lokale gartnerier som produserer selv. Det er viktig at plantene er vokst opp i omtrent det samme klimaet som det er i hagen vår, sier Arne.

Da designerduoen flyttet til Etnedal var det å få hage en av de første punktene på prioriteringslisten. Arne har vokst opp på gård i Gausdal, er utdannet fra hagebruksskole i tillegg til å være designer, og har alltid hatt interesse for det som spirer og gror. Carlos hadde en meget hageinteressert far med flott villahage i sitt svenske barndomshjem.

Men hagen på den nedlagte jernbanestasjonen har ikke kommet av seg selv. Under det gamle perrongområdet var det lite jord og hard bakke.

– Vi ville ikke ha plen, det er for mye jobb. Så vi har bygget opp bed der vi har fylt på jord, og så har vi laget gangstier med teglstein innimellom, forteller Arne.

Bedene er bokstavelig talt bygget opp stein for stein, med steiner i ulike størrelser de har funnet rundt omkring på tomta og andre steder.

Ned mot Nystølsvannet er det laget en trapp av gamle jernbanesviller.
Ned mot Nystølsvannet er det laget en trapp av gamle jernbanesviller.

– Vi har slitt ut et par trillebårer, forteller de.

For å skjerme hagen har de både hekker og levegg, slik at det er et meget lunt og trivelig miljø på innsiden. Beplantningen er relativt tilfeldig, de planter etter innfallsmetoden og flytter heller rundt på staudene hvis de ser at de ikke passer der de står. Sommerblomster har de lite av, det er mest stauder, noen få busker og roser. De har også et rododendronbed i skyggen, men det har vist seg litt vanskelig å lykkes med.

– De lave sortene går bra, men de høye blir stygge om vinteren, sier Carlos.

I det engelske sedertredrivhuset fra Gabriel Ash vokser Valdres-tomater.
I det engelske sedertredrivhuset fra Gabriel Ash vokser Valdres-tomater.
Inspirert i England

Hageinspirasjonen henter Arne & Carlos i England. De er medlemmer av National Trust og reiser hvert år på hagebesøk i spennende engelske hager.

Hagen til designerduoen er under konstant utvikling, de jobber stadig med å utvide den. Et engelsk sedertredrivhus fra Gabriel Ash kom nylig på plass, her dyrker de tomater i store mengder. Neste år skal de nok ikke ha så mange.

– Vi prøver oss frem, sier Arne & Carlos. Og der kreativiteten gror, trives også plantene.

Arne & Carlos har også gitt ut sin egen hagevin.
Arne & Carlos har også gitt ut sin egen hagevin.
Lammeøre har fått sitt navn etter de spesielle bladene.
Lammeøre har fått sitt navn etter de spesielle bladene.
Hagen har mye stein, og mellom steinene trives takløken.
Hagen har mye stein, og mellom steinene trives takløken.

2014_08_07_7229

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut