Frøguide for nybegynnere: Slik sår du frø

Har du lyst til å lære å dyrke dine egne planter fra frø? Her er en liten guide til hvordan du kommer i gang med såing.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Det å kunne følge med på prosessen fra frø til ferdig plante, og til slutt kunne høste spiselige vekster, er veldig spennende både for barn og voksne.

Vi har sådd mye forskjellig opp gjennom årene, og har gjort oss noen erfaringer med hva det er lettest å lykkes med.

Ønsker du å lære mer om frø og såing ? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 
Du trenger ikke mye utstyr for å så.
Du trenger ikke mye utstyr for å så.

Hva skal du så?

Har du aldri prøvd å så før, så salat. Det er nesten umulig å mislykkes med. Plukksalat kan høstes fra fire uker etter såing, så hvis du sår jevnlig har du alltid fersk salat. Spinat spirer også villig og er et greit nybegynnerprosjekt.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Urter er også enkle å så, for eksempel oregano, timian, koriander, salvie og basilikum er lette å få til.

Både salat og urter kan med fordel sås i krukker eller kasser. Har du mer plass i kjøkkenhagen er for eksempel gulrøtter, sukkererter, brokkoli og grønnkål greie å få til. Hodekål har en tendens til å bli spist opp av utøy, dessuten er kiloprisen på butikken så lav at det absolutt ikke lønner seg.

Sjekk anbefalt frødybde på pakningen.
Sjekk anbefalt frødybde på pakningen.

Vil du ha noe som blomstrer, så ringblomster. De er superenkle å få til, og gjør seg godt både i blomsterkasser, krukker og i bedet.

Vi pleier også å så tomatplanter, og kan hver sommer og langt utover høsten plukke store mengder solmodne tomater, kortreiste og fullstendig fri for sprøytemidler. De smaker fantastisk! Men vær obs på at tomatfrøene helst må i jorda tidlig i mars, og da trenger du vekstlys for å få sterke og sunne planter.

Mange synes det er kult å kunne dyrke for eksempel chili- og paprikaplanter. Problemet med å dyrke disse vekstene i Norge er at vi har så kort vekstsesong. Det betyr at du må så frøene veldig tidlig, helst i desember-januar, hvis det skal være noen sjanse for å få modne chilier. Da trenger du vekstlys, og helst et eget sårom der du kan styre temperaturen uavhengig av hvor varmt det er i resten av huset. Chili- og paprikaplanter har også en lei tendens til å bli angrepet av lus.

OBS: Sjekk såtidspunkt på frøpakken.
Barna kan også hjelpe til med å så.
Barna kan også hjelpe til med å så.

Utstyr du trenger

Såjord: Dette er jord som er svakt gjødslet og med lett konsistens, den er ofte iblandet enten sand eller perlite (en vulkansk bergart). Såjorda er laget spesielt med tanke på å gi god drenering og godt opptak av fuktighet for små, sarte spirer. Bruker du vanlig plantejord eller kompost, vil mange nysådde planter kunne mistrives og røttene kan bli skadet.

Potter/såbrett: Små plastpotter, jordbærkurver eller melkekartonger fungerer bra. Ta det du har, ikke nødvendig å kjøpe masse nytt.

Minidrivhus: Nysådde frø bør dekkes til inntil de spirer. Du kan også legge litt plastfolie over brett/potter.

Merkelapper/-pinner: Sår du flere sorter, er det lett å gå i surr. Ta gjerne også vare på frøposene sånn at du kan registrere hvilke sorter du lyktes best med.

Etter såing må du vanne.
Etter såing må du vanne.

Hvorfor må du så innendørs?

Norge er et land med lang vinter, og kort sommersesong. De aller fleste grønnsaker og sommerblomster som dyrkes i norske hager, er planter som ikke hører naturlig hjemme her. Derfor må vi ”jukse litt” for å klare å få avling før vinteren kommer tilbake.

Sår du frøene før april måned må du bruke vekstlys for at plantene skal utvikle seg optimalt til det er på tide å plante dem ut.

Her kan du lese mer om vekstlys.

Fra april måned kan du så frøene og sette potter/brett i vinduskarmen, da er det lys nok til at de vil klare seg uten vekstlys.

Såing er en koselig aktivitet før hagesesongen virkelig setter i gang.
Såing er en koselig aktivitet før hagesesongen virkelig setter i gang.

Når kan du plante ut?

Når kommer egentlig våren? Det varierer veldig fra år til år, og fra hvor du bor i Norge. Noen steder, som på Sør- og Vestlandet er det knapt vinter i det hele tatt. Mens i Nord-Norge og Innlandet kan det komme minusgrader midt på sommeren. Derfor er det vanskelig å gi noen konkrete råd om hvilken dato som er den riktige for å sette planter ut i hagen eller på terrassen.

Her vi bor i Oslo pleier det å gå greit å plante ut rundt midten av mai.

Det er uansett viktigere å se på gradestokken enn på kalenderen. Varmekjære planter som tomater bør ikke settes ut før temperaturen holder seg på jevnt over 10 grader.

Planter bør også herdes før de settes permanent ut. Herding betyr at du lar plantene gradvis venne seg til ute-livet ved at du lar dem stå ute noen timer av gangen i noen dager. Dette er spesielt viktig dersom det er vind.

Dersom plantene settes rett ut fra en varm stue eller drivhus, til en kald og trekkfull vårhage, kan bladene bli stygge og i verste fall kan veksten stoppe.

Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden – les mer og bestill på Hageguiden.no
Bruk gjerne et minidrivhus i begynnelsen.
Bruk gjerne et minidrivhus i begynnelsen.
Når plantene vokser ut av den lille potten du sådde i, kan de plantes om.
Når plantene vokser ut av den lille potten du sådde i, kan de plantes om.