Test av Suunto Ambit3 Sport pulsklokke

Suunto Ambit 3 Sport er en flott treningsklokke med mange nyttige funksjoner. Etter å ha brukt den i tre år, går den fortsatt bokstavelig talt som ei klokke.

Suunto Ambit3 Sport er på de fleste måter en fantastisk treningsklokke. Lett å bruke, enkel å stille inn og med et stort display som gjør at du kan følge med på så vel puls som distanse, gjennomsnittsfart og tid uten å måtte stoppe opp og se. Den er forholdsvis stor og tung, men utformingen er god og den oppleves ikke som plagsom å ha på hånda. Remmen er meget behagelig å ha på.

Det er altså ikke uten grunn at Ambit3 har blitt kåret til best i test i flere tester. 

Til alle mulige aktiviteter

Dette er en klokke som kan brukes til nær sagt alle tenkelige fysiske aktiviteter, fra yoga til fjellklatring. Jeg har brukt Ambit3 til løping, langrenn, alpint, rulleski, sykling, fjellvandring, yoga, styrketrening og tredemølle, og synes den fungerer like bra til alt. Som en av få klokker kan du også bruke pulsbeltet under vann hvis du for eksempel er svømmer. Jeg har prøvd dette en gang, men det funket ikke noe særlig.

Og for de som vil ta den helt ut, er det også en triatlon-funksjon, der du får loggført alle idrettene i en og samme økt, eller ”move” som det heter her.

Det er også en aktivitetsmåler på klokken som registrerer hvor mye du er i aktivitet, og hvor mange kalorier du forbrenner, når du ikke er på trening. Etter en oppdatering av programvaren er det også blitt skritteller på den. 

For hver dag kan du lese av på displayet hvordan aktiviteten og kaloriforbruket har vært. Har du ikke gjort noen ting står det ”inactiv” og skuffende lavt kaloriforbruk, har du vært på lang treningstur står det ”vigorous” eller ”intense”, og det er bare å spise så mye du orker. Klokken beregner også restitusjonstid etter aktivitet, men for at dette skal ha noe særlig for seg må du bruke pulsbeltet og kjenne pulssonene dine.

Selv om det finnes egne funksjoner for så godt som alle tenkelige idretter og aktiviteter, bør du likevel stille den inn på enten sykling eller løping hvis du ikke bruker klokken med pulsbelte. Beregningen av kaloriforbruk er bare tull hvis du ikke bruker pulsbelte på de fleste aktiviteter. For eksempel mente Ambit at jeg hadde forbrukt 98 kalorier på en 16 kilometer lang skitur… Da ”vet” den ikke hvor slitsomt det er å gå langrenn.

Brukervennlighet

Pulsklokken skiller seg fra mange andre produkter på markedet ved at den er veldig intuitiv og enkel å sette opp før første gangs bruk. Det følger med en enkel bruksanvisning for hvordan du kommer i gang, og deretter går det ganske av seg selv. Noen av innstillingene må gjøres på klokken, men de fleste kan du gjøre via nettsiden Movescount.com, eller Movescount-appen på mobilen.

Pulsmåling

Ambit3 måler pulsen ved hjelp av et pulsbelte som du har rundt brystet. For at målingen skal sette i gang, lønner det seg å fukte sensorene litt slik at det oppnås bedre kontakt. Pulssensoren er ganske behagelig å ha på, og ikke så stor og klumpe som mange andre.

Hvis du vet hva som er din makspuls og hvilepuls, og kjenner de ulike pulssonene, kan du enkelt plotte det inn i klokken. Hvis du ikke kjenner pulssonene, vil Ambit3 stipulere verdiene ut fra alder og vekt.

Min erfaring er at klokken stort sett måler pulsen veldig nøyaktig, og den kommer i gang med pulsmålingen veldig raskt ut i økten. Det har imidlertid hendt at pulsmålingen har ”løpt løpsk” underveis, men dette handler trolig om dårlig kontakt, eller at jeg har vært for svett. Jeg har for eksempel opplevd å måle over 220 i puls, når min makspuls er 182…

Og for å si det sånn; hadde jeg hadde 220 i puls ville jeg ha merket det på andre måter enn ved å se på pulsklokka.

GPS-funksjon

Selv om klokken kalles en pulsklokke, er det vanligvis ikke pulsfunksjonen du bruker mest, på de fleste treningsturene. Men GPS-funksjonen blir du fort avhengig av. Jeg synes i hvert fall det er veldig motiverende å vite hvor langt jeg har løpt, og hvor høy gjennomsnittsfarten har vært.

GPS-funksjonen på Ambit3 er meget rask og presis. Du kan stille den inn på ulik nøyaktighet alt etter hvor lenge du vil at batteriet skal vare. Men selv med beste nøyaktighet varer batteriet i ti timer i bruk, så du rekker vanligvis fint å lade mellom hver økt. Klokken kan lades direkte fra stikkontakt eller via PC/mac.

Konklusjon:

Suunto Ambit3 Sport er på mange måter en perfekt treningsklokke, med mange nyttige funksjoner både på trening og til hverdagsbruk. For eksempel hvis du lurer på hvor høyt du er over havet? Spør Ambit3. Har du gått deg vill? GPS-funksjonen forteller deg veien tilbake til utgangspunktet. Du kan bruke den som kompass, vekkerklokke eller stoppeklokke.

Ambit3 er et nyttig hjelpemiddel for deg som ønsker å trene med best mulig effekt, med god brukervennlighet, nøyaktig pulsmåling og rask GPS-funksjon.

TESTET:
Suunto Ambit3 Sport HR Pulsklokke
Pris: Fra 2389

Testet av Bjørnhild Fjeld, ivrig mosjonist og deltaker i blant annet Birkebeinerrennet flere ganger.