Julerose – lekker blomst som trives best på trappa

Julerosen er blitt en veldig populær juleblomst de siste årene, men mange sliter med å få den til å trives. Årsaken er at den ikke liker å ha det varmt.

I et moderne interiør synes mange at den kremhvite julerosen (Helleborus niger), er den perfekte juleblomst. Det er likevel ikke den enkleste planten du kan velge. Julerosen liker seg nemlig best i temperaturer mellom 4 og 12 grader. Derfor vil den ikke trives noe særlig i en varm julestue.

De hvite blomstene er blitt svært trendy de siste årene.
De hvite blomstene er blitt svært trendy de siste årene.

Litt avhengig av hvor kaldt det er der du bor, vil vi derfor anbefale å bruke julerosen som en del av en hyggelig juledekorasjon på trappa eller terrassen. Den klarer seg nemlig fint i temperaturer ned i 5-6 minusgrader. Hvis det blir sprengkulde over lang tid, bør du ta den inn for eksempel i en kald gang. Fordelen med at den står kaldt vil også være at den blomstrer i ukevis og til og med månedsvis.

Du kan sette julerosen på bordet mens dere spiser julegrøt, men blomstringen vil vare lenger hvis du setter den kaldt om natta.
Du kan sette julerosen på bordet mens dere spiser julegrøt, men blomstringen vil vare lenger hvis du setter den kaldt om natta.

Hvis du likevel vil ha julerosen inne, er en god løsning å sette den på et kaldere rom om natten, slik at blomstringen holder seg så lenge som mulig. Julerosene skal heller ikke ha for mye vann, de sier fra når de er tørste ved å begynne å henge med hodet. Den skal ikke gjødsles så lenge den står i potte innendørs.

Visste du forresten at julerosen egentlig er en staude? Hvis du klarer å holde liv i den til våren, kan du plante den ut i staudebedet. Pass på at den fortsetter å stå svalt og lyst, så er sjansen størst for å få den til å overleve. Plant dem ut på et sted med halvskygge, i næringsrik, humusrik jord.

Grønn mose kan surres rundt rotklumpen som "potte". OBS: Hvis du setter den på bordet, bruk litt gladpack under.
Grønn mose kan surres rundt rotklumpen som «potte». OBS: Hvis du setter den på bordet, bruk litt gladpack under.

Vi har forresten en julerose som står i hagen fra før, det er en slektning av juleblomsten som har det latinske navnet Helleborus orientalis. I Danmark kalles disse for påskeklokker, og det er egentlig et mer passende navn siden de vanligvis blomster fra mars måned og utover.

Her kan du lese mer og se bilder av julerosen som står i vår hage.

Les også:
Her er Norges 10 mest populære juleblomster

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut