Gvarv i Sauherad kommune er et av stedene i Norge der det dyrkes mest epler og annen frukt. Vi dro på besøk til en ekte vingård!
De fleste har hørt om epler fra Hardanger, men det dyrkes minst like mye epler i Gvarv. Telemarksbygda med snaue tusen innbyggere regner seg selv som Norges frukthovedstad, og arrangerer hvert år i september Eplefest.
Men det er vel verdt å ta turen innom fruktbygda også før eplene er modne. Bygdas slagord er lett selvironisk: ”Bit i det sure eplet, stopp på Gvarv”.
Gvarv har et gunstig klima for såvel fruktdyrking som sommerturisme, og har lenge vært kjent for å ha Norges høyeste offisielt målte sommertemperaturer. Og i det flotte kulturlandskapet finnes det en rekke kulturelle og kulinariske tilbud, blant annet flere spisesteder, gallerier og museer.
En av de nyeste virksomhetene er vingården Lerkekåsa, som drives av ekteparet Joar Sættem og Wenche Hvattum (bildet øverst på siden). På sitt vakre småbruk på høyden over Gvarv sentrum tilbyr paret blant annet vinsmaking, kunstgalleri og overnatting i nostalgiske omgivelser.
Lerkekåsa dyrker druer og produserer egen vin som de serverer sine gjester. I tillegg byr de på et meget spesielt ”hotellrom”: Du kan nemlig overnatte i en vintønne! En 7500 liter stor oppbevaringstønne for rom er innredet med dobbeltseng. Her ligger du behagelig og romantisk til du våkner av deg selv til lyden av lerkene som synger høyt i sky. Er du heldig, finner du noen egg fra de frittgående hønene du kan spise til frokost.