Gjør et plantekupp nå – og slik vinterlagrer du plantene

Mange hagesentre har stengt dørene for sesongen, men de som holder åpent er veldig ivrige på å bli kvitt så mye som mulig av varelageret. På Plantasjen på Kongsvinger kan du få kjøpt busker og trær til 20 kroner per plante!

Tipset om Plantasjen på Kongsvinger fikk vi fra en av leserne på Hagegal-forumet. Han hadde betalt 3000 kroner for planter med en før-pris på 58.780 kroner!

Kaster usolgte planter

Hagesentrene har nemlig veldig begrenset med vinterlagringsplass til planter, så det som ikke blir solgt i løpet av en sesong, blir kastet. Dagens kunder forventer også at plantene skal være frodige, grønne og helst blomstrende fra tidlig på våren, og for å få til dette må de stå i drivhus i noen uker før de settes ut i hagesenteret. Derfor synes Plantasjen og andre kjeder det er like greit å få plantene levert ferdig salgsklare.

Du kan fortsatt plante hardføre busker og stauder, men det er kanskje mer fristende å vente med plantingen til våren. Det som er godt å vite, er at det er fullt mulig å vinterlagre planter i potte, altså uten at du planter dem ut.

Du har flere alternativer

Den enkleste måten å vinterlagre på, er å legge plantene ned på bakken, og legge litt granbar over. Uteplanter går i hvile om vinteren, så du trenger ikke gjøre noe som helst bare det holder seg kaldt og mørkt.

Har du drivhus, kald kjeller eller kjølerom, kan du sette plantene inn der. Er det snakk om mindre hardføre sorter, er det nok best å gå for en sånn løsning.

Et tredje alternativ er å grave ned pottene i bakken. Dette kan du også gjøre med andre planter som står i krukke for å gjøre dem litt mindre sårbare for vinterkulda.

Stauder i store krukker

I vår hage planlegger vi å gjøre en del endringer i løpet av de neste månedene, og vi måtte derfor fjerne et helt staudebed nå i høst.

2015_10_21_6765-1024x576
Noen av staudene er satt til vinterlagring i krukker, fordi vi skal gjøre forandringer i hagen.

Det vi gjorde da var rett og slett at vi gravde opp alle plantene og satte dem tett i tett i store krukker og potter. Vi fylte godt med jord rundt hver plante, og så håper vi at de aller fleste vil klare seg. Dersom det blir en del snø, skuffer vi det over for å gi ekstra isolasjon.

I kystnære strøk skal du være litt forsiktig med å dekke for mye – i fuktig luft kan plantene råtne. Men det går an å bruke litt granbar hvis du vil dekke for å være på den sikre siden. Det er viktigst å dekke ved barfrost.

Ved å sette alle plantene sammen, håper vi at de blir dekket av snø og vil klare seg gjennom vinteren.
Ved å sette alle plantene sammen, håper vi at de blir dekket av snø og vil klare seg gjennom vinteren.
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!