Del staudene dine nå i høst

Deling av stauder er en glimrende måte å skaffe flere planter til bedene – helt gratis. Nå i høst er det fint å dele stauder som blomstrer vår og sommer.

Mange stauder har en tendens til å bre seg utover i bedene, noe som er fint hvis du ønsker at de skal vokse tett. Men kanskje du opplever at noen stauder tar overhånd over de andre? Da er det på tide å dele og flytte litt plantene.

Spa opp hele planten

Deling av stauder er meget enkelt. Du spar rett og slett opp hele planten med så mye rotklump som mulig, og så deler du opp roten slik at du får flere planter. Noen stauder har røtter som kan deles med hendene, andre kan du dele med spade eller et greip.

Bruk en spade og grav opp hele planten med mest mulig rot.
Bruk en spade og grav opp hele planten med mest mulig rot.

Etter at du har delt stauden, planter du de nye plantene der du ønsker at de skal stå, og vanner godt. Har du tenkt å gi bort planter som blir til overs, kan du sette dem en potte – bare pass på at de har litt jord rundt røttene og ikke tørker ut.

Når skal du dele?

Tommelfingerregelen er at høstblomstrende stauder skal deles om våren, og vårblomstrende stauder skal deles om høsten. Nå i oktober kan du fint dele stauder som blomstrer seint på sommeren også.

De anbefalte tidspunktene er hvis deling ikke skal gå ut over blomstringen – det går an å dele på andre tidspunkt også. Men hvis du deler plantene når de er i vekst, kan det svekke plantene, og det er meget viktig å vanne godt.

Fordelen med å dele stauder på høsten er at plantene ikke er i vekst, samtidig som temperaturen er lav og jorda er fuktig.  

Denne alunrot-planten har blitt litt i største laget.
Denne alunrot-planten har blitt litt i største laget.

Hvorfor dele?

Du lurer kanskje på hvorfor stauder egentlig må deles? De må strengt tatt ikke det, men det er mange fordeler med å gjøre det.

For det første kan du lage flere planter helt gratis. Hvis du for eksempel skal anlegge nytt bed, er det jo helt topp å kunne bruke planter du har laget selv. Har du ikke plass til dem selv, kan du gi bort staudene til noen du kjenner, eller selge dem på planteloppemarked i regi av hagelaget.

Det å bli delt gjør også at du får ryddet opp i bedet, slik at du får ”slanket” de plantene som har vokst seg for store for den plassen de står på.

Deling av stauder er også forynging av plantene, slik at de får et lengre og bedre liv.

De fleste vanlige stauder kan deles, for eksempel alunrot (Heuchera), bladlilje (Hosta), løytnantshjerte  og arendsspir (Astilbe) er stauder vi har god erfaring med å dele.

Les også:

Hardføre stauder du kan lykkes med over hele Norge

Derfor er det lurt å plante om høsten

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut