Arbeidsoppgaver i hagen etter første frostnatt

Når du våkner til lyden av naboen som skraper is av bilvinduene, er det på tide å gjøre hagen klar for vinteren. Det viktigste er å flytte inn alle planter som ikke tåler frost.

Den første frostnatten kommer like overraskende hver høst, men heldigvis er det som regel ingen krise for plantene dine om du ikke har rukket å ta dem inn først. Mange planter tåler et par minusgrader i noen timer. Men det lønner seg å sette i gang tiltak så snart som mulig etter at det har begynt å fryse om nettene.

Les også: Hvordan få plantene til å overvintre inne

DSC6637-1024x576

Det viktigste og første du skal gjøre er å flytte alle planter som ikke tåler frost, inn i huset. Har du en kjølig og frostfri kjeller er det et fint sted å vinterlagre planter.

Med en hagestue kan du nyte plantene hele året (ANNONSELENKE)
Overvintre pelargonia

Planter som må overvintres inne er for eksempel engletrompet og pelargonia. Ideelt skal de stå i et rom med 5-10 grader temperatur, men de kan klare seg i varmere rom også. De kan for eksempel stå i vinduskarmen, der er det lys og gjerne litt kaldere enn lenger inn i rommet.

Dersom du har noen lite hardføre roser plantet i krukke, kan det være lurt å sette disse inn også. Et kjølerom er ideelt, har du ikke det, bruk garasjen eller kjelleren.

DSC6635-1024x576

Grav opp georginene

Georginer overvintres som knoller, og når bladverket fryser, er det på tide å ta dem inn. Kutt av stenglene noen centimeter over knollen, og legg knollene til tørk på avispapir for eksempel i garasjen. Når de er tørre, kan du legge dem til vinterlagring i kjølerommet, eller en mørk kjeller. OBS: Hvis det kommer til lys kan de begynne å spire for tidlig.

Samme prosedyre kan brukes på andre knollplanter som begonia og gladioler.

Chili og paprika inn

Vi har også satt en chiliplante inn i spisestuen, og håper at fruktene skal modnes der. Chili og paprika er planter som krever svært lang vekstsesong, og med årets regnfulle og kalde sommer rakk det rett og slett ikke å bli modne chili utendørs.

Les mer om flytting av chili og paprika inn om høsten

Visste du forresten at både chili og paprika er flerårige planter? Hvis du klarer å holde liv i dem gjennom vinteren, kan du sette dem ut igjen til våren, og planten vil etter hvert bli som et lite tre. Tomatplanter er også flerårige, men de brukes som ettårige fordi de vil vokse seg alt for lange hvis de skal vokse i mer enn en sesong.

Les også: Forleng hagesesongen med drivhus (Sponset artikkel)
Litt værfakta

Natt til 14. oktober 2015 kom årets første frostnatt her i Oslo. Ifølge Yr.no er dette tre dager tidligere enn gjennomsnittet i perioden 1981-2010, da den første frostnatten på Blindern kom 17. oktober. Men gjennomsnitt er gjennomsnitt, mange vil nok huske år da det har vært frostnetter fra tidlig i september, og andre år da det ikke har vært frost før nærmere jul.

Solhatten synger på siste verset.
Solhatten synger på siste verset.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.