Stjerneskud – dansk rødspette på sitt beste

Før vi kom til Danmark var rødspette en fisk vi forbandt med sånn passe veikro-mat. Men det danske stjerneskuddet ble et fiskemåltid vi aldri vil glemme.

Et dansk smørrebrød har svært lite til felles med norske brødskiver, og kan gjerne serveres som hovedrett. En av de mest populære smørrebrødene heter stjerneskudd, og serveres overalt fra de enkleste kroer til de flotteste restauranter.

Stjerneskudd, eller stjerneskud som det skrives på dansk, består av blant annet én panert og én hvitvinsdampet rødspettefilet. I tillegg er det lekkert garnert med reker og oftest limfjordskaviar, salat, asparges og franskbrød.

Se, det er en brødskive helt nederst der.
Se, det er en brødskive helt nederst der.
Luksuscampingplass

Etter å ha syklet drøyt fem mil på til dels dårlige veier, kom vi frem til campingplassen ved Klim Strand i Fjerritslev kommune. Her satte vi opp teltet i ly av en tett granhekk, noe som er smart med tanke på vindforholdene på den danske vestkysten.

Andreas og Henrik gjennomførte hele dagsetappen uten å klage. Og så kom vi til et sted med dette skiltet til høyre på bildet. Gjett hva vi gjorde...
Andreas og Henrik gjennomførte hele dagsetappen uten å klage. Og så kom vi til et sted med dette skiltet til høyre på bildet. Gjett hva vi gjorde…

Klim Strand Camping er en meget velassortert campingplass med blant annet eget svømmebasseng og spa-avdeling, samt en velassortert butikk med bakeriutsalg. Inne på området er det også en hyggelig kro der du kan få kjøpt et godt dansk måltid.

Festmåltid med fisk

På menyen hos den hyggelige kroverten sto det flere fristende tilbud, men vi valgte altså å gå for stjerneskudd. Det angret vi ikke på!

For vi har aldri tidligere fått servert en så stor og lekkert dandert porsjon med fisk! Både voksne og barn var enige om at dette var et skikkelig festmåltid, og det syntes vi også at vi fortjente etter dagens strabisiøse sykkeletappe.

Har du lyst til å prøve å lage stjerneskudd selv, finner du oppskriften blant annet på matbloggen Fru Timian.

Vi likte godt slike veier. Men enkelte steder var det definitivt ikke slik som her. Og da tok vi ikke bilder. Da hadde vi nok med å komme oss fram uten å punktere.
Vi likte godt slike veier. Men enkelte steder var det definitivt ikke slik som her. Og da tok vi ikke bilder. Da hadde vi nok med å komme oss fram uten å punktere.
Grusvei = flintvei

På vår sykkeltur fra nord til sør i Danmark, syklet vi stort sett langs den offisielle Cykelrute 1, eller Vestkystruten. På forhånd hadde vi lest at cirka 30 prosent av ruten gikk på grusvei. Det tenkte vi ikke så mye over, for grusveier kan være helt ok å sykle på hvis det ikke regner.

Men det viste seg snart at danske grusveier fungerer best for de som har terrengsykkel med god demping. På mange av veiene er nemlig underlaget knust flint, og med tynne dekk er det nærmest som å be om punktering. Når vi i tillegg hadde med oss veldig mye bagasje inkludert en sykkelvogn, innså vi snart at vi heller burde ha holdt oss langs hovedveien på denne strekningen.

Å vite akkurat hvor du er, er veldig fint. Vår sykkelmonterte GPS hjalp oss mer enn én gang på vår ferd sørover. Men ikke stol blindt på den.
Å vite akkurat hvor du er, er veldig fint. Vår sykkelmonterte GPS hjalp oss mer enn én gang på vår ferd sørover. Men ikke stol blindt på den.

Problemet var bare at vi ikke var kjent i området, og skiltingen var heller ikke veldig lett å skjønne noe av. Vi kom stadig vekk fra sykkelrute 1, og det å følge GPSen var heller ikke så lett.

Skal vi gi et råd til andre som planlegger sykkeltur i Danmark, er det å kjøpe seg et godt sykkelkart, og gjerne lese seg opp på forhånd om hvilke ruter det er lurt å velge.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut