Skifte sykkelslange på 1-2-3

Drar du på sykkelferie må du regne med en punktering eller to i løpet av turen. Men det er ikke så vanskelig som du tror å skifte slange.

Etter at vi hadde syklet flere dager på danske grusveier med mange spisse steiner, var det bare et spørsmål om tid før ett av våre til sammen ti dekk skulle punktere.

Flatt dekk ved Klitmøller

Yngstemann Andreas var først ute: ”Nå ble det veldig tungt å sykle, mamma!” Og det viste seg selvfølgelig at bakdekket var flatt.

Punkteringen skjedde like etter at vi hadde passert surfebyen Klitmøller, på vei til Nørre Vorupør, hvis vi først skal nevne pussige danske stedsnavn.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Når vi drar på sykkeltur, har vi alltid med lappesaker og diverse andre hjelpemidler. Et av produktene vi alltid har med, er noe som på tysk heter ”Pfannen-spray”. Dette er en liten sprayflaske med et slags skum som du kan sprute inn i det punkterte dekket via ventilen.

Og heldigvis viste det seg at dette produktet fungerte på Andreas sitt dekk, og han kunne sykle videre.

Forhjulspunktering

Men vi hadde ikke engang begynt å sykle, da det viste seg at også Henrik hadde punktert. Og utrolig nok på forhjulet!

Mamma må trå til når sønnenes sykler punkterer.
Mamma må trå til når sønnenes sykler punkterer.

På hans sykkel med tynne dekk fungerte ikke ”pfannen-sprayen”, og det viste seg også at vi ikke hadde med slange som passet. Men vi var ikke rådløse av den grunn, vi hadde jo med lappesaker.

Mange synes det å skifte dekk og slanger på sykkel er så vanskelig at de leverer inn sykkelen på verksted. Det er det ingen grunn til.

Det er viktig å få slangen inn dekket uten å ødelegge den.
Det er viktig å få slangen inn dekket uten å ødelegge den.

Oppskrift på slangeskift

Bjørnhild har hatt en hybridsykkel med tynne dekk i noen år, og derfor fått god erfaring med punkteringer. Og det er veldig fort gjort å skifte slange. Tror du ikke på det? Her er oppskriften:

  1. Løsne hele hjulet fra sykkelen.
  2. Ta av dekket og den punkterte slangen.
  3. Sjekk med fingrene på innsiden av dekket om det sitter fast en stein eller annen skarp gjenstand.
  4. Dersom du ikke har med reserveslange: Finn hullet og tett det. Husk å lime boten godt fast før du setter slangen på plass igjen.
  5. Pump opp litt luft i slangen, og legg den på plass inni dekket.
  6. Begynn å lirke dekket forsiktig på plass på felgen. Bruk helst bare fingrene, da er det minst risiko for å ødelegge slangen.
  7. Når dekket er på plass, forsikrer du deg om at det ikke er noen bulker og ujevnheter.
  8. Pump opp dekket.
  9. Rull av gårde!
Bjørnhild har punktert mange ganger og har utviklet en bra teknikk på slangebytte. Her fra vår sykkelferie langs Telemarkskanalen i 2014.
Bjørnhild har punktert mange ganger og har utviklet en bra teknikk på slangebytte. Her fra vår sykkelferie langs Telemarkskanalen i 2014.
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut