Fårup Sommerland: Retro-moro for alle

Husker du trampolinene i Fårup Sommerland fra du var på Danmark-ferie som barn? De står der ennå.

Det går ikke an å dra på ferie til Nord-Jylland uten å ta en tur innom Fårup Sommerland.

Fornøyelsesparken ligger midt på det danske bondelandet, og byr på både magesugende berg-og-dalbaner og et stort vannland.

Hoppende glad: Tore (46 og et halvt på bildet) glemmer aldri første gangen han fikk prøve en trampoline. Det var på denne! Året var 1979 og bensin kostet 2,77 per liter.
Hoppende glad: Tore (46 og et halvt på bildet) glemmer aldri første gangen han fikk prøve en trampoline. Det var på denne! Året var 1979 og bensin kostet 2,77 per liter.

Trampoliner fra 1970-tallet

Tore hadde mange gode minner fra besøk i Fårup Sommerland da han var barn, blant annet husket han at han hoppet og hoppet i timevis på noen trampoliner.

På 1970-tallet var det ikke trampoliner i annenhver hage, så dette var eksotiske greier.

Det finnes ikke et bilde av meg på denne trampolina. But trust me – Jeg eide denne en kort periode!

Da dette bildet ble tatt, nektet Bjørnhild kategorisk å prøve denne fantastiske berg- og dalbanen. En halv time etter satt hun selv i et av setene...
Da dette bildet ble tatt, nektet Bjørnhild kategorisk å prøve denne fantastiske berg- og dalbanen. En halv time etter satt hun selv i et av setene…

I dag er det ikke trampolinene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet i Fårup, derimot er det lange køer for å komme inn til de halsbrekkende berg-og-dal-banene med navn som Lynet, Orkanen og Falken.

Andreas gleder seg veldig til å ta den feteste karusellen på hele Fårup Sommerland. Du blir "skutt" ut og når 100 km/t i løpet av 2 sekunder.
Andreas gleder seg veldig til å ta den feteste karusellen på hele Fårup Sommerland. Du blir «skutt» ut og når 100 km/t i løpet av 2 sekunder.

Da vi satte oss på sykkelsetet ved ferjehavnen i Frederikshavn, hadde vi en 8 mil lang sykkeltur foran oss før vi kom frem til Fårup. Men med sol og vindstille vær, fine sykkelveier og paddeflatt landskap, gikk første dagsetappe som en drøm.

FAKTA OM FÅRUP SOMMERLAND

• Fornøyelsesparken ligger ved Blokhus nord på Jylland, 45 km fra Hirtshals og 85 km fra Frederikshavn. Nærmeste store by er Aalborg som er 35 km unna.
• Parkens område er på i alt 90 hektar, eller like stort som 55 fotballbaner.
• Rekorden er på 18.842 gjester på én dag, det skjedde 20. Juli 2011.
• Det jobber 450 mennesker i sommerlandet i sesongen.
• Prisen for en heldagsbillett i høysesong er 265 danske kroner pr person.

Vi overnattet i telt og storkoste oss. Her leker Andreas med en frisbee, mens Bjørnhild slapper av i plast-møblement vi "tjuvlånte" fra en campinghytte i nærheten.
Vi overnattet i telt og storkoste oss. Her leker Andreas med en frisbee, mens Bjørnhild slapper av i plast-møblement vi «tjuvlånte» fra en campinghytte i nærheten.

Flott campingplass

Vel fremme på Fårup Camping satte vi opp teltene, kjøpte inn grillmat og koste oss i sommervarmen. Fårup Camping er en rolig og fin campingplass med god standard på sanitæranlegget, det er sånt vi setter pris på når vi er på sykkeltur. Og ikke minst ligger campingplassen i gangavstand til Fårup Sommerland.

Henrik og Andreas ville ha sitt eget telt på denne turen. Og fikk det. Et såkalt "festivaltelt" som kostet 149,- Men det fungerte helt greit.
Henrik og Andreas ville ha sitt eget telt på denne turen. Og fikk det. Et såkalt «festivaltelt» som kostet 149,- Men det fungerte helt greit.
Tar du med ungene til Fårup, er sommerferien en garantert suksess. Bedre enn dette blir det ikke!
Tar du med ungene til Fårup, er sommerferien en garantert suksess. Bedre enn dette blir det ikke!

Som sagt er Fårup både en tradisjonell fornøyelsespark og vannland. Vi fant ut at med kun én dag til rådighet så var det nok å kjøre karuseller og berg-og dal-baner, bading i tillegg ville blitt for mye.

Flere av berg- og dal-banene på Fårup er av den heftige typen. Det står faktisk skilt om at du skal tenke deg om hvis du er over 60 år...
Flere av berg- og dal-banene på Fårup er av den heftige typen. Det står faktisk skilt om at du skal tenke deg om hvis du er over 60 år…

I løpet av de timene vi var der, prøvde vi de fleste attraksjonene, og til tross for at det var midt i høysesongen, var det ikke alt for lange køer.

Noe ventetid må man selvfølgelig regne med på for eksempel Orkanen, men vi garanterer at opplevelsen er verdt ventetiden. For det er lite som kan måle seg med følelsen av å dingle med beina i en berg-og-dal-bane som plutselig går ned i en tunnel under vannet!

Fårup ble kåret til Nordens beste sommerland i 2013, og har 650.000 besøkende hver sesong. Parkområdet er veldig fint laget med store trær, dammer og kanaler langs turveiene, og det er en fin og avslappet atmosfære.

Det er mange spisesteder å velge blant enten du vil ha full middag eller en liten forfriskning.