Jerusalem – byen du aldri blir ferdig med

Jerusalem er uten tvil den mest interessante byen vi noen gang har besøkt. Til tross for ulike religioner, kulturer og politiske holdninger, er det vanskelig å få øye på den evigvarende konflikten i denne byen.

Etter noen dager i ”Syden”, altså Eilat, kom vi til Jerusalem for å søke rom i herberget.

Heller ikke her hadde vi bestilt overnatting, så vi gikk fra dør til dør i gamlebyen til vi fant et ledig rom på Imperial Hotel ved Jaffa Gate – drevet av en palestiner med stor mustasje og et meget åpent sinn.

På et skilt innenfor døren sto det en oppfordring om at vi nå måtte legge religioner og konflikter bak oss og heller være venner.

Disse nederlandske brødrene møtte vi ved Jaffa Gate. De hadde brukt 10 måneder på å gå (!) fra Amsterdam til Jerusalem. Begge hadde mistet rundt 30 kilo kroppsvekt på turen.
Disse nederlandske brødrene møtte vi ved Jaffa Gate. De hadde brukt 10 måneder på å gå (!) fra Amsterdam til Jerusalem. Begge hadde mistet rundt 30 kilo kroppsvekt på turen.

Selmas rom

Det var faktisk på dette hotellet den svenske forfatteren Selma Lagerløf skrev sin bok ”Jerusalem”. Utenfor hennes gamle rom er det utstilt en ”prøvedukke” iført svensk bunad.

Den svenske forfatteren Selma Lagerløf bodde på Hotel Imperial da hun skrev sin roman "Jerusalem". Hennes minne er godt tatt vare på.
Den svenske forfatteren Selma Lagerløf bodde på Hotel Imperial da hun skrev sin roman «Jerusalem». Hennes minne er godt tatt vare på.

Rommet vi fikk var slitent og ganske kaldt, men for en sjarm! Innenfor bymuren i gamlebyen i Jerusalem, føler du virkelig at du befinner deg midt i sentrum for verdens religioner – det er alltid en kirkeklokke som ringer, en fredagsbønn som runger eller en synagoge som kaller til bønn.

Vi kaller det konfirmasjon. Jødene kaller det Bar Mitzvah. Tore tok på seg en kalott og med en pressefotografs albuer kom han seg helt fram til disse israelske kjendisene. Bjørnhild måtte stå utenfor, sammen med alle de andre damene - som laget en voldsom lyd da gutten ble mann få meter fra Klagemuren.
Vi kaller det konfirmasjon. Jødene kaller det Bar Mitzvah. Tore tok på seg en kalott og med en pressefotografs albuer kom han seg helt fram til disse israelske kjendisene. Bjørnhild måtte stå utenfor, sammen med alle de andre damene – som laget en voldsom lyd da gutten ble mann få meter fra Klagemuren.

Jerusalem er en helt ubeskrivelig by – hvordan det er å være der må oppleves for at du skal skjønne det. Men det som er mest beskrivende er at i dette kaoset av ulike religioner, kulturer og mennesker, virker det som om folk lever og fungerer overraskende bra sammen.

Klagemuren

Jerusalem er som sagt et meget sentralt sted i tre ulike verdensreligioner. Byen er hellig både for jøder, muslimer og kristne, som har hver sine hellige steder.

Etter å ha vært stengt nede i en chilensk gruve i flere uker, valgte flere av de overlevende å besøke sin religions viktigste sted: der Jesus døde på korset - på Golgata i Jerusalem.
Etter å ha vært stengt nede i en chilensk gruve i flere uker, valgte flere av de overlevende å besøke sin religions viktigste sted: der Jesus døde på korset – på Golgata i Jerusalem.

En av de definitive «må se»-stedene i Jerusalem er Klagemuren, eller West Wall som den kalles på engelsk. Muren skal være det siste som er igjen av det hellige tempelet som ble ødelagt av romerne for snart 2000 år siden. Dette er regnet som jødedommens helligste sted, og jøder fra hele verden kommer til Klagemuren for bokstavelig talt å klage.

Klagemuren kan være grei å ty til når problemene hoper seg opp. Hvis du ikke har tid til å besøke Klagemuren selv, kan du sende epost, så klager noen andre på dine vegne...
Den h… bilen! Klagemuren kan være grei å ty til når problemene hoper seg opp.

For å komme inntil selve Klagemuren må du være mann, og du må ha på deg kalott. Kalotten får du låne, så Tore kom seg derfor helt inntil og fikk betrakte klagingen på nært hold. For klaging er det. Både i form av bønner og sanger, og ved at klagerne putter lapper inn i veggen. Og har du ikke anledning til å komme til Klagemuren selv, kan du sende en epost og få noen andre til å klage for deg…

Hvis du ikke har tid til å komme til Klagemuren selv, kan du sende en epost, så printer noen ut klagen og stikker inn i veggen.
Hvis du ikke har tid til å komme til Klagemuren selv, kan du sende en epost, så printer noen ut klagen og stikker inn i veggen.

Kvinnene er henvist til et eget område der de kan kikke over gjerdet på mennene som klager. Da vi var der var det også en jødisk konfirmasjon, Bar mitzwa, der en ung gutt gikk gjennom ritualet for å tre over i det voksnes rekker. Vi skjønte ikke alt, men det var i hvert fall viktig å kaste sukkertøy på «konfirmanten», samt at kvinnene ropte svært høye «indianerhyl».

I Jesu fotspor

Et viktig pilgrimsmål for kristne er naturligvis Via dolorosa (lidelsens vei), veien som Jesus gikk med korset for å bli korsfestet på Golgata. Langs veien er det markert 14 ulike steder der hendelser skjedde med Jesus, for eksempel der han segnet om under vekten av korset.

Langs Via Dolorosa er det ulike "poster" som forteller om Jesus sin lange ferd med korset. Ved denne kirken mistet han korset i bakken.
Langs Via Dolorosa er det ulike «poster» som forteller om Jesus sin lange ferd med korset. Ved denne kirken mistet han korset i bakken.

Avslutningen av Via dolorosa er ved selve gravkapellet i Gravkirken.

Jerusalem er en flerspråklig by, og mange skilt er på arabisk, hebraisk og engelsk.
Jerusalem er en flerspråklig by, og mange skilt er på arabisk, hebraisk og latin.

For muslimer er Al-Aqsa-moskeen et like viktig pilgrimsmål. Den er palestinernes største helligdom, og den sjuende største moskeen i verden. Fra toppen av bymuren kunne vi se den spesielle gullfargede kuppelen, men vi kan dessverre ikke fortelle hvordan moskeen ser ut fra innsiden. Vi kom nemlig ikke inn – ikke-muslimer har kun adgang enkelte dager. Og ikke den dagen vi var der.

Vandring på bymuren

Jerusalem er som sagt en mangfoldig by, og i de trange gatene i gamlebyen er det vanskelig å få den store oversikten. Vi kjøpte derfor billett til toppen av bymuren. Herfra hadde vi oversikt over hele gamlebyen, og utsikt over resten av byen, Oljeberget, Getsemane hage og nasjonalforsamlingen Knesset, for å nevne noe av det du kan se.

Mange kjenner navnet Oljeberget fra bibelhistorien. I dag er området en kjempestor gravplass. Det koster mye å bli stedt til hvile her, ble vi fortalt.
Mange kjenner navnet Oljeberget fra bibelhistorien. I dag er området en kjempestor gravplass. Det koster mye å bli stedt til hvile her, ble vi fortalt.
Selv om Jomfru Maria ble født her, må elektrisiteten frem!
Selv om Jomfru Maria ble født her, må elektrisiteten frem!
"Kodak moment" var et begrep en gang. Nå er den historien like gammel som dette skiltet.
«Kodak moment» var et begrep en gang. Nå er den historien like gammel som dette skiltet.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.