På Rügen er sanden lys og strendene lange. Det er nesten uvirkelig å tenke seg at de hvitmalte badebyene for noen tiår siden lå bak det øst-tyske jernteppet.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Badeferie i Tyskland? Går det an? Joda, det går fint an, og det er ikke en gang spesielt langt dit. Vi dro til øya Rügen helt nord i gamle Øst-Tyskland, knappe fire timers ferjetur fra Trelleborg i Sverige.
Øya er den største i Tyskland, og byr på alt du kan forlange av en ferieøy. Her er hoteller fra de enkleste pensjonater til luksuriøse spa-hoteller, hyggelige spisesteder der du kan spise god tysk mat, og ikke minst seks mil med deilige sandstrender der du kan bade med eller uten klær.
En perle av en øy
De fleste som reiser til Rügen er tyskere, men det er mange gode grunner til at vi nordmenn også burde oppdage denne øyperlen.
Her finner du nemlig Syden-stemning uten bråkete diskoteker, slitsomme innkaster og blinkende neonlys. På Rügen finner du derimot rolige strender, rent vann, hyggelige spisesteder og en avslappet atmosfære.
I innlandet ligger små landsbyer spredt mellom åker og eng og bøkeskoger, og det vokser valmuer og kornblomster i veikanten. De smale veiene slynger seg mellom ærverdige alléer.
Landskapet minner litt om Danmark, bortsett fra at det ikke blåser så mye, så trærne vokser rett opp, ikke sideveis.
Rügen har også en spennende historie som gjør turen mer interessant enn en ren ”Syden”-ferie. I likhet med den danske øya Møn på den andre siden av Østersjøen lå Rügen opprinnelig på et stort kalkplatå som gjennom århundrene er blitt utsatt for erosjon. De karakteristiske klippene er det første du ser når du kommer til Rügen med båt nordfra.
Man regner med at det har vært folk her siden steinalderen, og den opprinnelige folkegruppen som befolket øya ble kalt for rugiere. Øya har vært både svensk og dansk, og ble endelig lagt under kongedømmet Preussen i 1815. I dag er Rügen en del av den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern.
Hitlers ferieparadis
I 1936 igangsatte Hitler byggingen av et 4,5 kilometer langt hotell-kompleks langs stranden mellom byene Sassnitz og Binz. Dette skulle bli feriested med plass til 20.000 mennesker om gangen. Alle rommene hadde utsikt mot sjøen, og gjennom programmet ”Kraft durch Freude” (kraft gjennom glede) skulle nazi-toppene med familier få 10 dagers ferieopphold på ”Prora”, som anlegget heter.
Hotellet rakk ikke å bli ferdig til bruk før krigen startet, og i 1939 ble arbeiderne overflyttet til våpenproduksjon. Men under hele 2. verdenskrig var Rügen et yndet feriemål, også for norske nazister.
Etter at 2. verdenskrig var over, ble Rügen øst-tysk område, og Prora ble delvis brukt som ferieanlegg for sovjetiske soldater, og til andre militære formål. Siden muren falt har Prora for det meste stått tomt, noe bygningsmassen bærer preg av. En liten del av anlegget er pusset opp og bygget om til et ungdomsherberge som åpnet i 2011.
Dette skjedde delvis under store protester fra lokalbefolkningen, som heller hadde sett at hele Prora ble jevnet med jorda.
Noen bygninger brukes også til museum og diskotek.
Hvitmalte badebyer
Om ikke alle er stolte av Prora, kan rugianerne i hvert fall være stolte av de hvitmalte badebyene Binz, Sellin, Göhren, Baade og Thiessow. Binz er den største, og den flotte strandpromenaden med alle hotellene og restaurantene er virkelig noe for seg selv. De fleste bygningene er hvitkalkede, med koselige utskårne verandaer i tre på forsiden. De store villaene har enten kvinnenavn – som Villa Martha eller Villa Undine, eller bærer navn etter familiene som eier dem.
Finn ledige hoteller og sjekk priser på Rügen
Under kommunisttiden ble de fleste av disse eiendommene overtatt av DDR-staten, men etter at Tyskland igjen ble samlet ble de tilbakeført til de familiene som engang eide dem. Nå drives mange av dem som hoteller eller restauranter i Rügens stadig voksende turistnæring.
Heldigvis har de fleste bygningene blitt svært godt vedlikeholdt, noe som trolig skyldes at Rügen ble brukt som ferieparadis til kommunisttoppene.
I tillegg har det vært en voldsom opprustning etter kommunismens fall, for å få Rügen tilbake i sin fordums prakt. Tenk på ordet badeby – det er akkurat slik det ser ut.
Freie Körper Kultur
Under DDR-tiden var det lagt sterke begrensninger på hva befolkningen hadde lov å gjøre. Én ting var imidlertid lov: Å bade naken. FKK – freie körper kultur, er utbredt i hele Tyskland og spesielt i øst. På de kommersielle, regulerte strendene er det egne felter for de som bader med og uten badetøy, merket ”textil-strand” og ”FKK-strand”.
På andre strender er det derimot opp til hver enkelt, her kan du bade med eller uten klær etter eget forgodtbefinnende. Det vil si at veldig mange velger å droppe badedrakten.
Er du av typen som synes det er ubehagelig med nakne voksne mennesker som sprader omkring på stranden, bør du gå på en av strendene som er tydelig merket ”textil”. Men på den annen side: Hvorfor ikke prøve å være nudist når du først er i Tyskland?
Været kan man som kjent ikke styre, og ferie i Nord-Europa gir absolutt ingen garanti for at solen skinner. Men Rügen er det stedet i Tyskland med flest soldager, og Østersjøen holder behagelig badetemperatur fra midtsommer til langt utpå høsten. Mange velger å ta høstferien her, og det er også mer enn nok å finne på selv om det ikke er varmt nok til å ligge pal på stranden.
For eksempel er det spa-fasiliteter på mange av hotellene, med et rikt tilbud av velvære. Du kan også melde deg på kurs i stavgang, eller Nordic Walking som det også kalles. Vi så flere som gikk med staver på stranden.
Den tyske orden
Tyskerne er kjent for å være et folkeferd som har orden på det meste. ”Ordnung muss sein” er et begrep som beskriver det tyske samfunnet, og det stemmer i hvert fall på Rügen. Her er det ingen tagging, ingen tiggere, ingen uautoriserte strandselgere, ingen som kaster fra seg søppel på fortauet. Hagene er velstelte, og roser, stokkroser og lavendel struttet da vi var der i begynnelsen av juli.
Ferie på Rügen er nostalgi, det er litt som å reise tilbake i tid, til den gang vi dro på stranden med campingstoler og piknikkurv og ikke hadde hørt om smarttelefoner og nettbrett, men lot barna bygge sandslott hele dagen. Du kan velge bosted i alle standarder og prisklasser, fra enkle ”rom-til-leie” i privathus, til luksushoteller med spa.
Vil du kjøre nostalgien fullt ut tar du med ditt eget telt, campingplassene ligger praktisk talt på stranden. Camping i kombinasjon med sykkelferie er svært populært blant både tyskere og andre som gjester øya.
Noen sykler rundt omkring på øya, mens andre reiser fra sted til sted. Ruten fra Kiel til Rügen er en kjent sykkeltrasé – i løpet av en uke får du sett flere fine hansabyer og flott tysk kulturlandskap, før du avslutter med strandlivet på Rügen.
Dra til Bergen
Er du lei av solbading eller det er dårlig vær en dag, er det verdt å ta turen til Rügens største by, Bergen auf Rügen, som ligger cirka midt på øya.
Det er en fryd å spasere rundt på de brosteinsbelagte gatene og tyvtitte inn i de velstelte, blomstrende hagene. Byen er anlagt rundt et kloster, med Mariakirken fra 1100-tallet som midtpunkt.
Et lite torv med hyggelige salgsboder er det også der, og i utkanten av Bergen ligger Rudgard, der det blant annet er en berg-og-dal-bane, klatrepark og golfbane.
Mens tyskere på Norge-ferie valfarter til Nordkapp, reiser tyskere på Rügen-ferie til Kapp Arkona, som er Rügens nordligste punkt. For oss som er vant med norsk natur er det ikke et veldig imponerende syn, de lave kalksteinsklippene er ikke noe ”must” å se akkurat. Men det er en hyggelig utflukt, du parkerer bilen et par kilometer fra selve Kapp Arkona, og reiser med et mini-tog den siste strekningen.
På vei tilbake bør du hoppe av i den hyggelige landsbyen Rügenhof, her er det både hyggelige spisesteder og et marked med lokalt håndverk og antikviteter.
Vi kjøpte for eksempel med oss en flott håndlaget kurv, den kostet bare 20 euro! Perfekt til strandturen, og så er det jo noe eget med å kjøpe av han som har laget den.
Tysklands minste nasjonalpark
Kalkklippene er også utgangspunkt for nasjonalparken Jasmund, som står på Unescos verdensarvliste blant annet på grunn av bøkeskogen. Den er med sine 30 km2 Tysklands minst, og ble grunnlagt av den øst-tyske regjeringen rett før gjenforeningen. På grunn av de spesielle geologiske forholdene er nasjonalparken hjemsted for mange sjeldne planter og dyr. Det er et eget besøkssenter som er åpent hele året.
Rügen er forbundet med fastlandet med bro over Stralsundet, og rett på andre siden ligger Hansabyen Stralsund. Har du lyst på en biltur en dag, tar du turen dit. Parker i gamlebyen – Altstadt – og spaser litt rundt.
På torvet ved Mariakirken er det et marked der du kan få kjøpt både brukte ting og ting, husflidsprodukter og diverse ”juggel”. Vi endte opp med stråhatter til familiens mannlige medlemmer
Så neste gang du skal på ferie i Europa: Hvorfor reise forbi Tyskland? Østersjøen kan nemlig være vel så spennende som Middelhavet.
Fakta om Rügen:
41 km bred og 52 km lang øy som ligger i Østersjøen, i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Ligger helt nord i tidligere Øst-Tyskland, på grensen mot Polen. Innbyggere: 73.000
Administrativt sentrum: Bergen auf Rügen
Slik kommer du hit:
Det enkleste er å kjøre bil til Trelleborg i Sør-Sverige, og deretter ta ferje over til Sassnitz. Ferjeturen tar fire timer og koster cirka 1500,- t/r for bil og 4 personer.
Du kan også ta ferje til Rostock eller Kiel, og tog eller bil videre. Berlin ligger heller ikke langt unna, cirka tre timers kjøring på gode tyske veier.
Tips til overnatting:
Du kan velge mellom nær sagt alle boformer på Rügen, fra telt til luksushoteller. Sett med norske øyne er prisnivået behagelig, det er ikke noe problem å finne et fint dobbeltrom for under 1000 kroner natten. Dobler du, kan du bo på luksushotell med sjøutsikt. Det finnes også ferieleiligheter til leie over hele øya. Noen eksempler:
Kurhaus Binz ligger helt ute ved piren i Ostseebad Binz.
Rugard Strandhotell litt lenger nord på strandpromenaden og er kjent for sin gourmetrestaurant.
Vi bodde på Seehotel Binz-Therme, som blant annet har leiligheter der du kan ordne deg selv.
Det ligger litt utenfor sentrum, men det tar maks 15 minutter å gå langs strandpromenaden, så har du funnet så mange spisesteder du kan ønske deg.
Er du fornøyd med enklere standard er en del av Prora-anlegget til Hitler bygget om til ungdomsherberge. På Jugendherberge Prora kan du bo på rom med familien eller andre reisende, og det er rent og pent overalt og god og billig mat.
Utenfor Prora er det også en teltplass, Jugendzeltplatz Prora, med en egen del for familier og voksne campere. Denne ligger praktisk talt på stranden. Camping Meier er en annen stor campingplass, her kan du også ta med campingvogn eller bobil hvis du ønsker det.
Mat og drikke:
Du finner ingen Michelin-stjerne-restauranter på Rügen, men derimot mange hyggelige tyske kneiper med god, tysk mat. Røkt fisk er en spesialitet, ellers får du både wienerschnitzel og currywurst de fleste steder.
Porsjonene er rause og utvalget av stekte fiskeretter er spesielt stort siden vi er ved kysten.
Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle steder godtar norske kredittkort, og noen vil kun ha kontanter – ”nur geld”.