Ola Dilt: Bli kjent i Oslos villmark

Det er ofte lettere å komme seg ut på tur når man har et konkret mål. Derfor er turorientering en genial aktivitet for store og små.

Bor du i nærheten av Østmarka i Oslo har du kanskje hørt om Ola Dilt. Men hva er egentlig Ola Dilt? Jo, det er turorientering der du kan finne poster ved hjelp av kart og kompass.

Over 100 poster

Det er Oppsal Orientering som arrangerer Ola Dilt, og har gjort hvert år siden 1966. I år er det satt ut over 100 poster forskjellige steder i Østmarka og noen gjesteposter i Lillomarka.

For å delta i Ola Dilt må du kjøpe en pakke med kart til 400 kroner, så er det bare å sette i gang. Kartene er veldig detaljerte, men du bør også bruke kompass for å klare å finne frem til postene. Med i kartpakken følger det med et lite hefte som du kan klippe i på hver enkelt post. Det står også en kode på postene, slik at du kan registrere klippene på nettet.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

Vi er med på Ola Dilt for første gang i år, og har hatt flere hyggelige turer på steder der vi aldri har vært før. De fleste postene ligger i nærheten av en sti, men samtidig så godt gjemt at du må lete litt for å finne. Dette er spennende for både store og små.

Hvis du klarer å finne mange poster, vanker det premie, etter et eget system. Men for de fleste er det premie nok bare å komme seg ut på tur i dette flotte området som rommer så mye både av natur og historie.

Pølsegrilling i friluft hører med på tur. Maten smaker ekstra godt ute, synes Henrik og Andreas.
Pølsegrilling i friluft hører med på tur. Maten smaker ekstra godt ute, synes Henrik og Andreas.

Østkantens villmark

Østmarka er det nærmeste turområdet for folk som bor øst og sør i Oslo, samt deler av Akershus. Det er mange mulige innganger til Østmarka – Skullerud, Rustadsaga og Østmarksetra er populære utfartsparkeringer som vi bruker mye.

Litt utpå høsten kan turorienteringen med fordel kombineres med bærplukking.
Litt utpå høsten kan turorienteringen med fordel kombineres med bærplukking.

Men selv om Østmarka ligger nært byen, skal du ikke gå langt før du opplever at du er bokstavelig talt midt i ødemarka. Her finner du både gammel skog, surklende myrer og et yrende fugle- og dyreliv. Er du ekstra heldig/uheldig, kan du også møte på en av ulvene som har tilhold til Østmarka. Bjørnhild har faktisk sett en av Østmarka-ulvene på bare 20 meters hold, en gang hun var på løpetur med noen venninner.

Vil du vite mer?

Hvis du Ola Dilt turorientering høres morsomt ut, finner du mer informasjon på denne nettsiden:

http://turorientering.no/oppsal/

Det arrangeres også turorientering mange andre steder i landet – oversikt over arrangører finner du på turorientering.no

En blåbær-pannekake som denne gjør turen verdt å gjennomføre!
En blåbær-pannekake som denne gjør turen verdt å gjennomføre!
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut