Sykkel-familiens 8 tips før du tråkker i vei

- Innhold fra Spirea.no -
Planlegger du å dra på sykkelferie med familien? Gode forberedelser er alfa og omega for at turen skal bli vellykket.

Sykling er en aktivitetsform som mange liker, og hvorfor ikke bruke sykkelen som transportmiddel på ferie? Vår familie har de siste årene vært på to lange sykkelturer – henholdsvis i Telemark og Danmark/Tyskland, og har derfor gjort en del erfaringer om hva som fungerer på slike turer.

1. Ikke legg opp til for lange dagsetapper

Det er lett å overvurdere seg selv og hvor langt det er mulig å sykle på en dag. Særlig hvis du sykler sammen med barn, og hvis du har med mye bagasje, kan du ikke legge opp til for lange dagsetapper. Det kommer også an på hvordan terrenget og underlaget er der du skal sykle.

Da vi syklet i Telemark var den lengste dagsetappen 46 km lang. Da var yngstemann i følget 10 år gammel, og vi hadde med oss full campingoppakning og sykkelvogn. På sykkelturen i Danmark og Tyskland året etter, var de fleste dagsetappene rundt 5 mil, den lengste var 8 mil, men da på fin asfaltvei.

- Innhold fra Spirea.no -

Våre gutter er godt trent, slik at de nok kan sykle lenger enn de fleste andre barn på deres alder. Vi anbefaler at du ikke sykler mer enn 25 km om dagen hvis du har med barn inntil 10 år, og 4-5 mil for tenåringer. Det er også lurt at de voksne tar det meste av bagasjen.

En tommelfingerregel er at du neppe klarer å bevege deg mer enn rundt en mil i timen i gjennomsnitt, medregnet pauser. Det er som sagt noe helt annet å sykle lang tur med masse bagasje, enn det er å sykle til jobben.

2. Ha med litt verktøy

Sykkelen din trenger fra tid til annen en liten justering. Kanskje det er setet som skal litt opp? Eller styret har vridd seg litt mot venstre? Mange små justeringer fikser du enkelt selv med et lite sykkelverktøy. Koster ikke all verden og du vil være glad du kjøpte det når du står der med skeivt styre klokka 20:32 og det regner…

Selv om sykkelen er i tipp topp stand når du legger ut på tur, kan det oppstå tekniske problemer. Benytt deg av lokale sykkelverksteder. Som regel får du billig og bra hjelp, som her i Hanstholm, Danmark.
Selv om sykkelen er i tipp topp stand når du legger ut på tur, kan det oppstå tekniske problemer. Benytt deg av lokale sykkelverksteder. Som regel får du billig og bra hjelp, som her i Hanstholm, Danmark.
3. Forbered rumpa på sykkelturen!

Når du skal sykle lange distanser flere dager på rad, er det viktig at du har en viss grunntrening. Ikke minst på grunn av baken. Benytt deg derfor av enhver anledning til å sykle, slik at baken er godt forberedt på å sitte på et sykkelsete. Og husk gode sykkelbukser til alle!

4. Bruk sykkelvogn hvis du har mye bagasje

På våre sykkelferier har vi hatt med telt og annet campingutstyr i en egen sykkelvogn. Fordelen med å ha med telt er at du alltid er sikker på å få et sted å overnatte – det er nemlig alltid plass til et telt til på en campingplass. Vi har i hvert fall aldri opplevd å bli nektet. I Norge kan du også villcampe mange steder hvis du heller vil det.

Teltplass er rimelig, og hvis du i tillegg har med stormkjøkken og lager maten selv, blir sykkelferien ikke stort dyrere enn om du hadde vært hjemme. Vi tror også at barna har godt av å oppleve at ikke alt er luksuriøst og veldig komfortabelt, og er det fint vær er det faktisk veldig koselig å sove i telt.

En enkel sykkelvogn er grei å ha med hvis du har endel bagasje. Den er spesielt godt egnet på sykkelturer på asfalt og uten for mange motbakker. I mer ulendt terreng er nok vesker eller sekker lurere, det er tungt å sykle på grusvei med vogn.
En enkel sykkelvogn er grei å ha med hvis du har endel bagasje. Den er spesielt godt egnet på sykkelturer på asfalt og uten for mange motbakker. I mer ulendt terreng er nok vesker eller sekker lurere, det er tungt å sykle på grusvei med vogn.
5. Bestill på forhånd hvis du ikke vil sove i telt

Er du mer opptatt av komfort, og ikke minst bagasjevekt, er det en god idé å droppe teltet og heller ta inn på hotell. Campinghytter er også et alternativ, men da lønner det seg å bestille på forhånd for å unngå å måtte sove under åpen himmel. På sykkeltur er det heller ikke så lett å dra rundt til forskjellige steder og spørre om de har plass – bruk heller Booking.com og finn et rom i god tid før det er natta-tid.

Vi brukte smarttelefonen og fant denne perlen av et overnattingssted i Nord-Tyskland. Herrenhaus Borghorst.
Vi brukte smarttelefonen og fant denne perlen av et overnattingssted i Nord-Tyskland. Herrenhaus Borghorst.
6. Begrens bagasjen

Hvis du skal være borte i tre uker, må du vaske klær underveis, du kan ikke ha med deg rene klær til hele turen! Ta med så lite som mulig, og samtidig nok til at du er rustet til all slags vær. Men det holder med én langbukse.

7. Stopp i tide ­– det er ingen skam å forandre reiseruten

På sykkelferie kan uforutsette ting skje, og det er ikke sikkert dere klarer å gjennomføre turen nøyaktig som dere har planlagt. Og det er helt greit. Ferie skal være koselig for alle, ikke bare slit og strev for å komme et visst antall kilometer pr dag. Er det dårlig vær eller dere rett og slett er veldig slitne, går det fint an å ta med syklene på toget eller bussen et stykke.

Tog for sykkel: Hvis det er en toglinje i nærheten av der du sykler, og alle er slitne og været er fælt , bruk toget! Det er ikke å jukse...
Tog for sykkel: Hvis det er en toglinje i nærheten av der du sykler, og alle er slitne og været er fælt , bruk toget! Det er ikke å jukse…
8. Husk nok niste – og vann

Alle i følget bør ha med sin egen vannflaske, som også bør fylles opp igjen når dere har anledning. Skal dere sykle på øde steder uten så mye butikker, husk å beregne nok mat også. Det bør helst ikke gå mer enn et par timer mellom hver matpause. Da vi syklet i Telemark bommet vi stygt første dagen – vi trodde det skulle være butikker langs veien der vi kunne kjøpe mat og drikke. Det var det ikke… Men heldigvis kom vi til en kirkegård med vannkran, slik at vi fikk fylt vannflaskene.

- Innhold fra Spirea.no -