Den gode høstfølelsen får vi på Skeikampen

Fjelldestinasjonen Skeikampen, litt nord for Lillehammer er en av våre absolutte favoritter blant reisemål i Norge, både vinter, sommer og høst.

Skeikampen er nok best kjent for alpinbakker og milevis med flotte langrennsløyper i fjellterreng. Men vi har hatt det herlig på Skeikampen om sommeren og høsten også.

Verdens beste vafler
På Galten kafé kan du få kjøpt kjempegode vafler med alt tilbehør. Andreas, Vemund og Henrik gir terningkast seks!

Høstferien 2014 leide vi en leilighet på Skitorget og brukte denne som utgangspunkt for fine turer til fots og med sykkel.

En av dagene tok vi skiheisen til toppen og gikk tur innover fjellet i strålende sol.

Matpausen tok vi på Galten kafé, som sannsynligvis har de beste vaflene i verden! Det syntes i hvert fall Henrik, Andreas og fetteren Vemund som var med på turen.

Terrenget rundt Skeikampen og de omkringliggende toppene er lettgått terreng til fjell å være. Hvis du ikke er veldig fjellvant eller har med små barn er dette et supert sted å gå turer – du er på fjellet, samtidig som det oppleves som tryggere og mindre strabasiøst enn i mange andre fjellområder i Norge

Og: en klar bonus til Bjørnhild og andre tyttebærelskere: Du kan plukke litervis med røde, deilige bær helt på toppen av fjellet.

Historisk topptur

Toppen av Skeikampen ligger på 1123 meter over havet, og stolheisen går hver lørdag hele sommeren. Den luksusen hadde ikke de første gjestene på Skeikampen.

Da Gausdal Sanatorium åpnet i 1876 som det første turisthotellet bygd i høyfjellet, var nettopp vandring i fjellet en del av rekreasjonen for de besøkende.

På karjolstien opp til Skeikampen var det satt opp nummererte hvitmalte benker med angivelse av høyde over havet. Det var 10 benker opp til toppen. På dag 1 gikk du til benk nr 1. På dag 2 til benk nr 2. Etter 10 dager skulle du ha blitt sprek nok til å gå hele veien opp, og få servert champagne og andre forfriskninger i en steinhytte på toppen.

Nordens største sportsbutikk på nett
Sportamore.no har det meste (Annonselenke)
Sykkel-eldorado

Skeikampen er viden kjent blant terrengsyklister som et eldorado for stisykling. Her arrangeres for eksempel terrengsykkelrittet Bukkerittet og Merida terrengsykkelskole for barn og unge hver sommer.

Utenfor hotellet er det anlagt en pump track der terrengsyklistene kan øve inn triks. Fotograf Tore lå farlig nær da Torger suste forbi.

Du trenger ikke å være dreven terrengsyklist for å ha glede av sykkelen når du er på Skeikampen. En av dagene i høstferien leide vi sykler og tok fatt på turen opp Peer Gynt-veien til Fagerhøy.

Det var en fin sykkeltur i flott høyfjellsnatur – og mens vi tråkket oss oppover bakkene, fantaserte vi om hva slags gode saker vi skulle kjøpe på kafeen på Fagerhøy.

Det var nemlig avmerket på sykkelkartet at det skulle være servering nettopp her.

Andreas hadde gledet seg til boller og kakao på Fagerhøy (bygningene bak), men der var det jo ikke åpent…
Det var bare en strek i regningen: Kafeen på Fagerhøy var stengt. Heldigvis hadde vi litt mat med i sekken, men skuffelsen var ganske formidabel, for å si det mildt.

Ikke helt det samme med medbrakte brødskiver og vann når vi hadde drømt om nystekte boller og varm kakao…

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.