Trangia stormkjøkken: Bruk gass, ikke rødsprit

Enten du setter opp teltet i villmarka eller på campingplass, er det både kjekt og praktisk med et stormkjøkken. Vi har i alle år brukt Trangia stormkjøkken med gassbrenner, og er meget fornøyd med det.

Det å lage mat på tur fordrer at du gjør noen gode forberedelser, i tillegg til at du må ha et godt stormkjøkken (kokesett) tilgjengelig. Det er nemlig ikke til å komme bort fra at varm mat smaker bedre enn kald, ikke minst på tur. Egg, bacon og bønner til frokost, fruktsuppe til lunsj og stekt fisk til middag – det er mat som ofte serveres når vi er på tur.

Med stormkjøkkenet klarer vi å lage ganske avansert mat på tur.

Det settet vi har heter Trangia 25-6 UL og består av to kjeler med non-stick-belegg (1,75 og 1,5 liter), 1 stekepanne med non-stick-belegg (22 cm) og en kaffekanne i aluminium (0,9 liter). I tillegg følger det med rem, vindskjerm, håndklype og rødspritbrenner.

Til alle Trangias stormkjøkken får man kjøpt en egen gassbrenner for propan/butan, og det mener vi er det som gjør dette utstyret så utrolig praktisk på tur.

Det er utrolig mye mer praktisk å koble til en gassboks enn å styre med rødsprit, og i tillegg går det mye fortere å få maten varm.

Det eneste gass ikke funker til, er hvis det er veldig kaldt, da må du frem med rødspriten.

Plasser helst stormkjøkkenet på en plan og brannsikker overflate.

Gass til stormkjøkken får du kjøpt for eksempel på Biltema og i sportsbutikker.

Vær obs på at hvis du skal til utlandet er det ikke sikkert det er like lett å skaffe nye gassbokser – ta gjerne med noen ekstra hjemmefra så du er sikker på å ikke gå tom.

De som er virkelige villmarkinger klarer selvfølgelig å lage all mat ved hjelp av et bål, men der er ikke vi helt (ennå)

Les også: Slik kommer du deg opp på Galdhøpiggen

Derfor pakkes alltid stormkjøkkenet fra Trangia ned i sekken enten vi skal på tur i skog og mark eller har planlagt å bo på campingplass.

Vi har også brukt stormkjøkkenet når vi har hatt piknik i parken. Veldig praktisk og mye mer miljøvennlig enn engangsgrill!

Når vi er på for eksempel campingplasser der vi kan grille, bruker vi stormkjøkkenet til å koke poteter og lage saus. Siden vi er fire personer på tur pleier vi også å ha med en ekstra stekepanne. Den får du kjøpt der de selger selve stormkjøkkenet.

Henrik nektet å forlate Danmark uten å spise røde pølser. Så da ble det slik…
Vi liker stormkjøkkenet fra Trangia fordi det tar liten plass i sekken og har lav vekt, i tillegg til at det er meget enkelt å bruke dersom du bruker gassbrenner. Det er viktig å kose seg på tur, og det å lage mat er en del av turgleden.

Trangia har flere modeller av sitt stormkjøkken – noen med kjeler i ren aluminium, og noen med non-stick-belegg. Vi vil absolutt anbefale non-stick-belegg, i hvert fall på stekepannen.

Les også: Utebursdag – superpopulært for barna

Vi har tidligere brukt en stekepanne uten non-stick, og det er omtrent umulig å unngå at egg og lignende svir seg fast.

 Mer informasjon på fabrikantens nettside

OBS: Denne testen er gjort uavhengig av produsenten – produktene er kjøpt for egen regning.

2015_07_14_0896

Det ser litt kaotisk ut, men vi har full kontroll på frokosten når vi er på tur.
Det ser litt kaotisk ut, men vi har full kontroll på frokosten når vi er på tur.
Det går fint å lage speilegg til frokost på stormkjøkken.
Det går fint å lage speilegg til frokost på stormkjøkken.
Ser ikke dette godt ut? Gutter trenger mat med mye kalorier på aktive ferier.
Ser ikke dette godt ut? Gutter trenger mat med mye kalorier på aktive ferier.