Et par dager i ferieidyllen Helgoland gir deg garantert hvilepuls, ny historiekunnskap, flotte naturopplevelser – og kanskje du også kommer hjem med en lekker ny klokke eller et flott smykke.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Welkoam iip Lunn – velkommen til øya. Første møte med det tyske ferieparadiset var busserullkledde menn som hjalp oss over fra ferjen til de små fraktebåtene som tok oss inn til land. Havnebassenget er nemlig ikke dypt nok til at ferjene kan gå helt inn til havnen. Det er i hvert fall det de sier, men vi har en mistanke om at dette like mye handler om at Helgolands mannlige befolkning skal sysselsettes…
70 km til havs
Opprinnelig var Helgoland én øy, men etter en springflo i 1721 ble den minste øya, Düne, revet vekk fra Hovedøya. Solen skinner nesten alltid på Helgoland, med sine 1600 soltimer i året er øyene de mest solrike i Tyskland. Takket være Golfstrømmen er temperaturen ganske så behagelig, til tross for at øyriket ligger langt til havs. 70 kilometer ut fra Schleswig-Holsteins vestkyst ligger de to små øyene som tyskere valfarter til i sommermånedene.
Ta toget fra Kiel i et par timer, så kommer du til Büsum, en koselig bade- og fiskeriby i Schleswig-Holstein. Her kan du tilbringe en natt eller to på et av de små hotellene i byen, spasere rundt i de hyggelige gatene og innta et godt måltid på en koselig fortausrestaurant. Det er litt som i Strømstad, her har alle ferie. Har du badetøyet med, er dette stedet å ta en dukkert i Nordsjøen, eller sole deg i et av de spesielle tyske badehusene som minner om kulisser fra Teletubbies. Ved lavvann kan du gå langt, langt utover sandstranden, plukke skjell og bare ta det med ro. Det er så langgrunt her at hvis du drukner, har du fortjent det, for å sitere en badevakt vi møtte.
Kos på soldekket
Hver morgen klokken ti går båtene fra havnen i Büsum ut til Helgoland. Vi reiste med den eldste ”MS Lady von Büsum”, som tar cirka 500 passasjerer over og under dekk. Den andre, ”MS Funny Girl”, skryter av at den går en halvtime fortere, men vi hadde ikke hastverk. Er det bra vær bør du sikre deg en plass på soldekket under overfarten. Det kan være bølger, men sjelden med fare for å bli sjøsyk i det relativt rolige farvannet.
Vel i havn på Hovedøya kan du velge mellom innkvartering i flere komfort- og prisklasser. Ved havnen troner spahotellet Atoll Apartment Meeresblick , der vi bodde en natt i luksuriøse, gjennomdesignede omgivelser. Designer-stoler på rommene og champagne til frokost, jada, det gikk an å trives.
Mange overnattingstilbud
Det er over 2000 sengeplasser ledig andre steder på øyene, der du kan bo i alt fra private hjem, pensjonater og hoteller, bungalow eller campinghytte. Prisene på både overnatting og bespisning er svært sympatiske sammenlignet med norske forhold.
Skal du spise bør du velge en av de gode, lokale fiskerettene som serveres i svært rause porsjoner. Med mindre du er en storeter, kan to personer godt dele en rett. Hummer er en spesialitet helgolenderne er svært stolte av, ferskere hummer får du ikke andre steder!
På de tallrike restaurantene kan du også få krabbe, og ikke minst det tyskerne kaller ”Nordsee krabben” – nordsjøreker. Små, men utrolig smaksrike, og du får dem servert ferdig renset.
Hovedøya er delt i Unterland og Oberland, lavland og høyland. I Unterland er det hektisk bymiljø med butikker, kneiper og restauranter. Der kan du handle taxfree-varer alt hjertet lyster, utvalget er spesielt godt av klokker, smykker, parfyme og alkoholvarer.
Mange flotte hager
I Oberland finner du for det meste bolighus og noen restauranter. Her er også Helgolands flotteste hager, der det blant annet blir dyrket fiken. Det finnes til og med gamle morbærtre på øya! Klimaet er svært gunstig for hageliv i og med at temperaturen blir sjelden lavere enn –5 om vinteren. Sommeren og høsten er lengre og varmere enn det tyske fastlandet, og det er mange flotte rosehager på øya.
Obligatorisk under besøket på Helgoland er å gå turen toppen av øy-platået. Her bor sjøfugler i hopetall: Havsule, lomvi, alke og mange andre. Hele 426 fuglearter er registrert på øyene, og det høres godt! De bor i huler i de 50 meter høye sandsteinklippene som går rundt det meste av Hovedøya.
Lange Anna
I nordvest finner du det mest kjente landemerket på Helgoland, den 47 meter høye frittstående klippen Lange Anna. Et velkjent fotomotiv!
Er du spesielt interessert i fugler, bør du ta turen til Helgoland i midten av juni. Da foregår et spektakulært naturens skue kalt ”Lummensprung”. Dette er navnet på den tiden da unge lomvi-fugler prøver å fly for første gang.
Fra toppen av klippene kan du gå ned trappene ned på stranden. Er du heldig kan du få øye på en sel eller flere som ligger og soler seg! I nordvest kan du også se rester etter den gamle, tyske ubåtbasen, og ellers på øya finnes mange bevis på Helgolands krigshistorie.
For de som vil bade finnes muligheter både i basseng og i havet. På Hovedøya er det et stort svømmeanlegg med både innendørs og innendørs bassenger, fint for store og små badenymfer. Naboøya Düne har nydelige sandstrender – det går båt over fra Hovedøya med jevne mellomrom. Her kan du også bo praktisk talt på stranden, i noen ganske nye, fargerike bungalower.