Helgoland er øya tyskerne holder «hemmelig»

Et par dager i ferieidyllen Helgoland gir deg garantert hvilepuls, ny historiekunnskap, flotte naturopplevelser – og kanskje du også kommer hjem med en lekker ny klokke eller et flott smykke.

Welkoam iip Lunn – velkommen til øya. Første møte med det tyske ferieparadiset var busserullkledde menn som hjalp oss over fra ferjen til de små fraktebåtene som tok oss inn til land. Havnebassenget er nemlig ikke dypt nok til at ferjene kan gå helt inn til havnen. Det er i hvert fall det de sier, men vi har en mistanke om at dette like mye handler om at Helgolands mannlige befolkning skal sysselsettes…

Velkommen til øya: Du blir ønsket velkommen til Helgoland på et språk kun 10.000 mennesker behersker. Frisisk er en kombinasjon av engelsk og tysk.
VELKOMMEN TIL ØYA: Du blir ønsket velkommen til Helgoland på et språk kun 10.000 mennesker behersker. Frisisk er en kombinasjon av engelsk og tysk – og litt nederlandsk.
70 km til havs
Noen andre turister har også oppdaget den «hemmelige» øya, men i løpet av vårt opphold hørte vi ikke norsk eneste gang.

Opprinnelig var Helgoland én øy, men etter en springflo i 1721 ble den minste øya, Düne, revet vekk fra Hovedøya. Solen skinner nesten alltid på Helgoland, med sine 1600 soltimer i året er øyene de mest solrike i Tyskland. Takket være Golfstrømmen er temperaturen ganske så behagelig, til tross for at øyriket ligger langt til havs. 70 kilometer ut fra Schleswig-Holsteins vestkyst ligger de to små øyene som tyskere valfarter til i sommermånedene.

De store båtene kommer ikke helt inntil havnen, så det siste stykket ble vi fraktet i en skyssbåt, sammen med mange andre...
JOBB: De store båtene kommer visstnok ikke helt inntil havnen, så det siste stykket ble vi fraktet i en skyssbåt, sammen med mange andre.

Ta toget fra Kiel i et par timer, så kommer du til Büsum, en koselig bade- og fiskeriby i Schleswig-Holstein. Her kan du tilbringe en natt eller to på et av de små hotellene i byen, spasere rundt i de hyggelige gatene og innta et godt måltid på en koselig fortausrestaurant. Det er litt som i Strømstad, her har alle ferie. Har du badetøyet med, er dette stedet å ta en dukkert i Nordsjøen, eller sole deg i et av de spesielle tyske badehusene som minner om kulisser fra Teletubbies. Ved lavvann kan du gå langt, langt utover sandstranden, plukke skjell og bare ta det med ro. Det er så langgrunt her at hvis du drukner, har du fortjent det, for å sitere en badevakt vi møtte.

Skyssbåtene betjenes av busserullkledde helgolendinger.
BUSSERULL: Skyssbåtene betjenes av busserullkledde helgolendinger. Et kjent plagg for oss nordmenn.
Kos på soldekket

Hver morgen klokken ti går båtene fra havnen i Büsum ut til Helgoland. Vi reiste med den eldste ”MS Lady von Büsum”, som tar cirka 500 passasjerer over og under dekk. Den andre, ”MS Funny Girl”, skryter av at den går en halvtime fortere, men vi hadde ikke hastverk. Er det bra vær bør du sikre deg en plass på soldekket under overfarten. Det kan være bølger, men sjelden med fare for å bli sjøsyk i det relativt rolige farvannet.

På spahotellet Atoll Ocean Resort er det badekåpe til alle gjestene.
FINNE ROEN: På spahotellet Atoll Ocean Resort er det badekåpe til alle gjestene.

Vel i havn på Hovedøya kan du velge mellom innkvartering i flere komfort- og prisklasser. Ved havnen troner spahotellet Atoll Apartment Meeresblick , der vi bodde en natt i luksuriøse, gjennomdesignede omgivelser. Designer-stoler på rommene og champagne til frokost, jada, det gikk an å trives.

Henrik lurer veldig på om han skal investere i en ny lommekniv.
SVEITSER: Henrik lurer veldig på om han skal investere i en ny lommekniv.

Mange overnattingstilbud

Det er over 2000 sengeplasser ledig andre steder på øyene, der du kan bo i alt fra private hjem, pensjonater og hoteller, bungalow eller campinghytte. Prisene på både overnatting og bespisning er svært sympatiske sammenlignet med norske forhold.

Skal du spise bør du velge en av de gode, lokale fiskerettene som serveres i svært rause porsjoner. Med mindre du er en storeter, kan to personer godt dele en rett. Hummer er en spesialitet helgolenderne er svært stolte av, ferskere hummer får du ikke andre steder!

Tore tester ut liggestolen på hotellrommet.
MODERNE: Tore tester ut liggestolen på hotellrommet.

På de tallrike restaurantene kan du også få krabbe, og ikke minst det tyskerne kaller ”Nordsee krabben” – nordsjøreker. Små, men utrolig smaksrike, og du får dem servert ferdig renset.

Hovedøya er delt i Unterland og Oberland, lavland og høyland. I Unterland er det hektisk bymiljø med butikker, kneiper og restauranter. Der kan du handle taxfree-varer alt hjertet lyster, utvalget er spesielt godt av klokker, smykker, parfyme og alkoholvarer.

På Helgoland finner du mange flotte rosehager.
GODT KLIMA: På Helgoland finner du mange flotte rosehager.

Mange flotte hager

I Oberland finner du for det meste bolighus og noen restauranter. Her er også Helgolands flotteste hager, der det blant annet blir dyrket fiken. Det finnes til og med gamle morbærtre på øya! Klimaet er svært gunstig for hageliv i og med at temperaturen blir sjelden lavere enn –5 om vinteren. Sommeren og høsten er lengre og varmere enn det tyske fastlandet, og det er mange flotte rosehager på øya.

Helgoland ligger langt fra det meste, men likevel midt i verden.
ORIENTERT: Helgoland ligger langt fra det meste, men likevel midt i verden.

Obligatorisk under besøket på Helgoland er å gå turen toppen av øy-platået. Her bor sjøfugler i hopetall: Havsule, lomvi, alke og mange andre. Hele 426 fuglearter er registrert på øyene, og det høres godt! De bor i huler i de 50 meter høye sandsteinklippene som går rundt det meste av Hovedøya.

Lange Anna

I nordvest finner du det mest kjente landemerket på Helgoland, den 47 meter høye frittstående klippen Lange Anna. Et velkjent fotomotiv!

Det mest kjente fotomotivet på Helgoland er Lange Anna.
EROSJON: Det mest kjente fotomotivet på Helgoland er Lange Anna.

Er du spesielt interessert i fugler, bør du ta turen til Helgoland i midten av juni. Da foregår et spektakulært naturens skue kalt ”Lummensprung”. Dette er navnet på den tiden da unge lomvi-fugler prøver å fly for første gang.

Fra toppen av klippene kan du gå ned trappene ned på stranden. Er du heldig kan du få øye på en sel eller flere som ligger og soler seg! I nordvest kan du også se rester etter den gamle, tyske ubåtbasen, og ellers på øya finnes mange bevis på Helgolands krigshistorie.

For de som vil bade finnes muligheter både i basseng og i havet. På Hovedøya er det et stort svømmeanlegg med både innendørs og innendørs bassenger, fint for store og små badenymfer. Naboøya Düne har nydelige sandstrender – det går båt over fra Hovedøya med jevne mellomrom. Her kan du også bo praktisk talt på stranden, i noen ganske nye, fargerike bungalower.

Helgoland er taxfree-sone, og blant annet klokker selges til sympatiske priser.
TILBUD: Helgoland er taxfree-sone, og blant annet klokker selges til sympatiske priser.
Kun politiet har lov til å bruke sykkel på Helgoland.
MERKELIG FORBUD: Kun politiet har lov til å bruke sykkel på Helgoland.
Vi var særdeles heldige med været under vårt besøk på Helgoland.
TURISTER: Vi var særdeles heldige med været under vårt besøk på Helgoland.
Flotte beplantninger ved havneområdet.
PÅKOSTET: Flotte beplantninger ved havneområdet. Og her var det strenge skilt om at det IKKE var lov å mate fugler.
Helgoland er ikke stort, men likevel veldig innholdsrikt.
OVERSIKT: Helgoland er ikke stort, men likevel veldig innholdsrikt.