Slik lager du eplesyltetøy

Det er tid for å høste epler i norske hager. Mange erfarer nok at treet bærer flere epler enn de klarer å spise opp, men det finnes heldigvis flere måter å bruke denne fantastiske råvaren på.

Det er lite som kan måle seg med smaken av norske epler, men dessverre er det lite å finne av dem i butikken selv nå midt i sesongen. I dag har vi vært på besøk hos venninnene Hilde Jåsund og Mette Kaaby, som har hver sin eplehage på Stabekk i Bærum. De er også veldig flinke til å bruke eplene på ulike måter, blant annet ved å lage eplesyltetøy som de lagrer på Norgesglass gjennom vinteren.

Har du ikke kjøttkvern?
Det får du kjøpt hos Bakeren og Kokken (Annonselenke)
Det veldig greit å ha sylte-verkstedet ute en dag med fint vær.
Det veldig greit å ha sylte-verkstedet ute en dag med fint vær.

– Favoritteplene mine er fra et tre som heter Bramley Seedling. Det er store vinterepler som blir modne i oktober, og som har en ganske syrlig smak, forteller Hilde. Treet i hennes hage er kjempegammelt, trolig plantet rett etter 2. verdenskrig, og denne epletresorten er heller ikke i salg i Norge lenger. Egentlig ganske rart med tanke på at dette er flotte epler som ikke får sykdom, og treet bærer rikt.

Hilde og Mette saumfarer loppemarkeder på jakt etter gamle Norgesglass.
Hilde og Mette saumfarer loppemarkeder på jakt etter gamle Norgesglass.

Vi har ikke noen eplehage selv, men dersom du har det, oppfordrer vi sterkt til at du høster eplene og bruker dem. Noen sorter faller lett av, og det er veldig dumt hvis det ligger masse nedfallsfrukt på bakken som blir mat til rotter og andre uønskede gjester. Vi fikk også et kjempegodt tips av «epledamene» i Bærum:

Det finnes et firma som har som forretningsidé at de plukker epler i andres hager og deretter lagt deilig eplemost av dem. Firmaet heter Epleslang, og det er bare å ringe dem hvis du har epletrær du ikke klarer eller gidder å høste. Det er jo litt for dumt at vi skal importere tonnevis av epler, og så skal de norske bare ligge og råtne!

Bramley's Seedling er favoritteplene til "syltevenninnene".
Bramley’s Seedling er favoritteplene til «syltevenninnene».
Oppskrift på eplemos fra Utsiktsveien:
    Sett tomme, rene glass i stekeovnen for sterilisering ca. en halvtime på 100 grader.  Lokk og evt strikker til Norgesglass legges i en gryte og står på lav varme til de skal brukes.

  • Rens de vaskede eplene for stilk og kjerner. Behold skallet på. Skjær i båter.
  • Putt eplebåtene i en tykkbunnet gryte med ca. ½ liter vann. Damp dem på svak varme til de er myke.  Rør ofte og pass på at de ikke brenner seg i bunnen. Tilsett litt mer vann om nødvendig.
  • Kvern eplemassen gjennom en gammeldags kjøttkvern og hell den tilbake i gryten igjen.
  • Bland sammen halvparten av den anbefalte mengden JAM (se posen) + 200 – 300 gram sukker pr kg.  epler. (Mindre hvis eplene er søte).
  • Bland inn JAM og sukker. Rør godt rundt.
  • Kok mosen i ytterligere 5 minutter.
  • Helles på varme glass! Skru på varme lokk!
  • La glassene stå på hodet (for at det skal bli vakuum)til de er kalde. Skru deretter lokket hardere til hvis mulig.
Oppskriften blir best med litt syrlige epler eller vinterepler.
Før eplene går i kjelen, fjernes kjernehuset.
Før eplene går i kjelen, fjernes kjernehuset.
Plukk dine favorittretter eller velg kokkenes matkasser
40 % rabatt på første levering fra Nettmat (Annonselenke)
Eplene skjæres i båter før de kokes til syltetøy.
Eplene skjæres i båter før de kokes til syltetøy.
Rør godt rundt i kjelen mens syltetøyet blir til.
Rør godt rundt i kjelen mens syltetøyet blir til.
2013_09_08_9016
Hell syltetøyet over i varme glass, og la det avkjøles mens glassene står opp-ned.

2013_09_08_8577

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!