Valgkampfri sone: Vi gikk fra rødt til blått

Planen var å plukke tyttebær, men siden det var lite av de røde bærene, gikk vi heller for de blå. Dermed ble det blåbærpannekaker til kvelds!

Østmarka er et fantastisk turområde, sommer som vinter. I anledning det flotte høstværet bestemte vi oss for å ta en tur og se etter tyttebær, vi trodde nemlig det var for sent for blåbær. Vi parkerte bilen ved Bysetermåsan og gikk langs blåmerkede stier i retning Vangen skistue.

Det gikk ikke lang tid før de første røde bærene kom til syne, men det hadde nok vært noen der og plukket før oss. Det var heller ikke mye blåbær å se i begynnelsen av turen. Men da vi hadde gått godt og vel halvveis til Vangen, fant vi et riktig «blåbærsted». Blått i blått med store bær, så her var det bare å la bærplukkeren jobbe! Noe gikk i magen, men det meste gikk i kurven vi hadde med, og nå er fangsten blitt til lekkert fyll i blåbærpannekaker.

Andreas og Bjørnhild hadde begge funnet frem turhattene, mens Henrik fant det tryggest å bruke den signalgrønne jakka i tilfelle elgjegere som hadde tatt feil av kalenderen.
Andreas og Bjørnhild hadde begge funnet frem turhattene, mens Henrik fant det tryggest å bruke den signalgrønne jakka i tilfelle elgjegere som hadde tatt feil av kalenderen.

I vår familie er det nemlig en lang tradisjon for blåbærpannekaker, det var noe vi alltid fikk når vi besøkte hos mormor Jenny i Engavågen på Helgelandskysten. Retten lages slik at det for det første blandes noen hele blåbær i røra, og så legges pannekakene oppå hverandre i en stabel, med rørte blåbær med litt sukker mellom hvert lag. Du forsyner deg ved å skjære ut kakestykker. En enkel og kjempegod dessert, og det smaker selvfølgelig ekstra godt med egenplukkede blåbær!

Dette er skikkelige blåbærpannekaker!
Dette er skikkelige blåbærpannekaker!

Blåbær er forøvrig en av de bærene som inneholder mest antioksidanter, i tillegg til c-vitamin og mineraler som er bra for oss. Blåbær hjelper på nattsynet, kan stoppe diaré og bidra til å redusere skadelig kolesterol i blodårene. Det er med andre ord bare å spise, og det beste av alt er at det er helt gratis hvis du plukker selv. Takket være Norges friluftslov kan alle som vil gå ut og plukke så mye bær de vil eget bruk. Så langt på sesongen kan det nok være litt utplukket langs de mest brukte stiene i marka, men går du utenfor finner du helt sikkert noe. Oslo-marka er så stor at det er bær nok til alle!

2013_09_01_7838

Tyttebær passer til mer enn du tror, for eksempel er det helt nydelig til fiskeboller i hvit saus. Og ikke minst til all slags stek og kjøttkaker. Noen lager også bløtkake med tyttebær, og det smaker overraskende godt. Og for ikke å glemme trollkrem! En fordel med tyttebær er også at de inneholder en slags naturlig konserveringsmiddel, benzosyre, som gjør at de kan stå seg i lang tid i kjøleskapet. De kan også fryses som de er, og så kan du røre dem med litt sukker før de skal brukes, da beholdes det meste av næringsstoffene. Tyttebær inneholder antioksidanter, e-vitamin, c-vitamin og pektin.

Vår oppfordring er derfor: Kom deg ut i skogen og høst av naturens skattkammer! Det er rent for galt at bær skal stå og råtne, mens vi kjøper oversukret syltetøy fra Polen.

2013_09_01_7839

2013_09_01_7848

2013_09_01_7824

2013_09_01_7813

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut