Nå vil Eva ut av tuja-fengslet

Våre venner Eva og Rikard kjøpte hus for et par år siden. Deilig med hage, synes de, men hvorfor må vi være omringet av tuja-hekker? Eva er klar med øksa!

Kjører du litt rundt i et typisk norsk boligstrøk, er det én plantesort du fort legger merke til: Tuja. Og da plantet i hekk, gjerne litt glissent og med ujevn høyde. Sånn er det også på Oppsal, like ved Østmarka i Oslo, der Eva og Rikard med familie bor. Og rundt det flotte huset deres, har naboer og tidligere eiere sørget for å plante tuja på ALLE kanter. Hagen er rett og slett fanget i et tuja-fengsel.

Det er selvfølgelig ikke noe galt med tuja i seg selv, det er jo i og for seg en flott plante.

For eksempel som et midtpunkt i et vintergrønt bed, der den får vokse i sin naturlige form, det kan være riktig flott. Og tuja kan bli kjempehøy. Har du en sitteplass der du gjerne vil ha en vegg, kan en velklippet tujahekk fungere bra også. Finn Schjøll har sagt at han ikke har noe imot tuja, så lenge folk er nøye med planteavstanden, den bør være minst 5 kilometer. Tor Smaaland synes tuja passer best sammen med de døde, altså på gravlunden.

Hele eiendommen er omringet at tuja.
Hele eiendommen er omringet at tuja.

Men vi må bare si at vi ikke synes det er noen god idé å plante tuja til hekk rundt hele eiendommen. Greit nok, den er grønn hele året, ganske hardfør og billig i innkjøp, men det finnes da utrolig mange andre pene hekkplanter du kan velge. For eksempel lind, eller bøk, eller søtmispel. Fordelen med en løvfellende hekk er dessuten at den gir skjerming for innsyn og skygge om sommeren når du bruker hagen. Mens om vinteren, når alt er mørkt og trist og du trenger det lyset du kan få, er bladene borte og du slipper at hekken fungerer som en «vegg». Løvfellende hekker er dessuten mye mer varierte gjennom sesongen, de har blomster, bær, høstfarger og vokser på en mer spennende måte.

Forstå oss rett: Hvis du absolutt vil ha tujahekk og synes det er pent og praktisk, så plant tujahekk.

Her hadde det kanskje holdt med bare gjerdet?
Her hadde det kanskje holdt med bare gjerdet?

Husk bare på: Ikke vær så gjerrig når du handler – de aller fleste tujahekker ser nemlig ut som om eieren ikke har hatt råd til å kjøpe nok planter. Plant minst 3 planter pr meter, hvis ikke får du aldri en tett hekk, bare en glissen rad med planter. Og så skal en hekk klippes, hvert eneste år. Ikke vent med å klippe til hekken er blitt 4 meter høy, ingen hekker bør være mer enn et par meter høye, så fremt du ikke bor tett inntil en motorvei. Poenget er å skjerme for innsyn, ikke å lage en fengselsmur rundt eiendommen.

Sist vinter var hard for mange tujahekker og andre vintergrønne planter. Massevis av planter har blitt helt eller delvis brune, og hagesentrene er blitt nedringt av folk som vil ha hjelp til å vekke tujahekken til live igjen. Dessverre for tujaelskere: Brun tuja = død tuja. Den blir aldri grønn igjen, det er bare å sage den ned og plante noe nytt. Og velg noe annet enn tuja, da!

Innenfor tujahekken har Eva plantet frukttrær.
Innenfor tujahekken har Eva plantet frukttrær.

Men nok om tuja. Eva har grønne fingre og har fått mye annet til å vokse og gro på innsiden av tujahekken. Blant annet noen bærbusker hun «arvet» av oss i fjor, fordi vi ikke hadde plass til dem i vår egen hage. Og da vi var på besøk fikk vi servert en nydelig dessert med blant annet rips og stikkelsbær fra egen hage. Hun har også jordbær i pallekarmer, salat og en del urter. Noen stauder er det også i hagen, blant annet noen utrolig lekre liljer. Vi har aldri sett den sorten før, de er kjempelekre!

Noe av gleden ved å ha hage, er at du kan bytte planter!

2013_08_11_7650

Her blir det solbærsaft!
Her blir det solbærsaft!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut