Edelweiss kan du få til å vokse i hele Norge

De fleste forbinder alpeblomsten Edelweiss med filmen «Sound of Music» med blant andre Julie Andrews. Men visste du at Edelweiss også kan brukes som staude i hele Norge?

Vi har vært på reportasjetur i Oppland i helga, og benyttet anledningen til å stikke innom et hagesenter på Lillehammer og gå på staudesalg. Det er nemlig nå på slutten av sommeren at det er mulig å gjøre noen skikkelige kupp i hagesentrene. Prisene settes ned og plantene ser kanskje litt rufsete ut, men de vil være like fine til neste år. Sensommeren og høsten er dessuten en veldig smart tid å plante på, særlig stauder og hardføre busker.

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å plante om høsten
Blomsten på Edelweiss er spesiell og lett å kjenne igjen.
Blomsten på Edelweiss er spesiell og lett å kjenne igjen.

I hvert fall: En av staudene vi fant, var Edelweiss (Leontopodium alpinum), som er en plante som opprinnelig stammer fra Alpene, men den vokser vilt også blant annet i Polen. Den er fredet i flere europeiske land og regnes som en truet art.

I Norge vokser edelweiss vilt kun ett eneste sted, og dit har vi utsikt til fra vår terrasse her på Høyenhall, nemlig Hovedøya i Oslofjorden. Dette kommer trolig av at munkene som holdt til der plantet den i sin tid, så egentlig er den vel å regne som en forvillet hageplante.

2013_08_04_6825-2

Siden klimaet i europeiske fjellstrøk ikke er så veldig forskjellig fra norsk klima, er det ikke noe problem å få Edelweiss til å overleve i norske hager. Den er hardfør til H8, og trives i skrint terreng med god drenering og kalkholdig jordsmonn.

Naturlig vokser den fra 1500 til 3000 meter over havet, men det er altså lenger sør i Europa. Den vil altså være flott i et steinbed, og det er også der vi har plantet de tre eksemplarene vi kjøpte. Den trives også best i sol.

Blomstringen starter i juli og varer til september, og blomstene er hvite og ser ut som de er dekket av ull. Et gammel eventyr forteller at en edelweiss prøvde å klatre til isbreen for å holde den med selskap, men at den hold på å fryse ihjel.

En gjeter ville redde blomsten og kastet derfor ull fra en sau på den. Det er den folkelige forklaringen på hvorfor planten er dekket av hår.

2013_08_04_6829-2

Vi har laget en oversikt over Norges mest hardføre stauder

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.