Edelweiss kan du få til å vokse i hele Norge

- Innhold fra Spirea.no -
De fleste forbinder alpeblomsten Edelweiss med filmen «Sound of Music» med blant andre Julie Andrews. Men visste du at Edelweiss også kan brukes som staude i hele Norge?

Vi har vært på reportasjetur i Oppland i helga, og benyttet anledningen til å stikke innom et hagesenter på Lillehammer og gå på staudesalg. Det er nemlig nå på slutten av sommeren at det er mulig å gjøre noen skikkelige kupp i hagesentrene. Prisene settes ned og plantene ser kanskje litt rufsete ut, men de vil være like fine til neste år. Sensommeren og høsten er dessuten en veldig smart tid å plante på, særlig stauder og hardføre busker.

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å plante om høsten
Blomsten på Edelweiss er spesiell og lett å kjenne igjen.
Blomsten på Edelweiss er spesiell og lett å kjenne igjen.

I hvert fall: En av staudene vi fant, var Edelweiss (Leontopodium alpinum), som er en plante som opprinnelig stammer fra Alpene, men den vokser vilt også blant annet i Polen. Den er fredet i flere europeiske land og regnes som en truet art.

I Norge vokser edelweiss vilt kun ett eneste sted, og dit har vi utsikt til fra vår terrasse her på Høyenhall, nemlig Hovedøya i Oslofjorden. Dette kommer trolig av at munkene som holdt til der plantet den i sin tid, så egentlig er den vel å regne som en forvillet hageplante.

- Innhold fra Spirea.no -

2013_08_04_6825-2

Siden klimaet i europeiske fjellstrøk ikke er så veldig forskjellig fra norsk klima, er det ikke noe problem å få Edelweiss til å overleve i norske hager. Den er hardfør til H8, og trives i skrint terreng med god drenering og kalkholdig jordsmonn.

Naturlig vokser den fra 1500 til 3000 meter over havet, men det er altså lenger sør i Europa. Den vil altså være flott i et steinbed, og det er også der vi har plantet de tre eksemplarene vi kjøpte. Den trives også best i sol.

Blomstringen starter i juli og varer til september, og blomstene er hvite og ser ut som de er dekket av ull. Et gammel eventyr forteller at en edelweiss prøvde å klatre til isbreen for å holde den med selskap, men at den hold på å fryse ihjel.

En gjeter ville redde blomsten og kastet derfor ull fra en sau på den. Det er den folkelige forklaringen på hvorfor planten er dekket av hår.

2013_08_04_6829-2

Vi har laget en oversikt over Norges mest hardføre stauder
- Innhold fra Spirea.no -