Stjerneskjerm – stauden som blomstrer lenge

En av våre favoritter i staudebedet er stjerneskjerm (Astrantia), som er en middels høy staude som blomstrer fra juli til frosten kommer.

Stjerneskjerm er en av de gode gamle staudene som er brukt i Norge så lenge det har vært hager, og sorten er registrert hos Plantearven. Stauden har europeisk opphav, og er første gang registrert i Norge i 1823.

Stjerneskjerm er en middels høyt staude som blomstrer nesten hele sommeren.
Stjerneskjerm er en middels høy staude som blomstrer nesten hele sommeren.

Det finnes flere sorter stjerneskjerm, de to vi har heter Astrantia major «Rubra» og Astrantia major «Rosea». Disse ble plantet i fjor, og allerede nå er plantene blitt ganske store og kraftige i staudebedet. Blomstene er hvite til rosa, men de finnes også som helt røde og lilla.

Astrantia blir 50-70 cm høy, og er fin å ta inn til snitt siden blomstene holder seg veldig lenge. Hardførheten skal være ned til H7, så dette er en plante du med fordel kan bruke uansett hvor du bor i Norge. Vi synes de blir flottest hvis du planter dem i en rabatt med mange sammen, da gjør de mest av seg.

Stjerneskjerm skal plantes i vanlig hagejord, og helst i sol, men de klarer også i halvskygge. Gjødsles som andre stauder, 2-3 ganger i løpet av sesongen.

2013_07_23_5717
2012_07_01_6886
 2013_07_23_5687
2012_07_01_6891