Stjerneskjerm – stauden som blomstrer lenge

En av våre favoritter i staudebedet er stjerneskjerm (Astrantia), som er en middels høy staude som blomstrer fra juli til frosten kommer.

Stjerneskjerm er en av de gode gamle staudene som er brukt i Norge så lenge det har vært hager, og sorten er registrert hos Plantearven. Stauden har europeisk opphav, og er første gang registrert i Norge i 1823.

Stjerneskjerm er en middels høyt staude som blomstrer nesten hele sommeren.
Stjerneskjerm er en middels høy staude som blomstrer nesten hele sommeren.

Det finnes flere sorter stjerneskjerm, de to vi har heter Astrantia major «Rubra» og Astrantia major «Rosea». Disse ble plantet i fjor, og allerede nå er plantene blitt ganske store og kraftige i staudebedet. Blomstene er hvite til rosa, men de finnes også som helt røde og lilla.

Astrantia blir 50-70 cm høy, og er fin å ta inn til snitt siden blomstene holder seg veldig lenge. Hardførheten skal være ned til H7, så dette er en plante du med fordel kan bruke uansett hvor du bor i Norge. Vi synes de blir flottest hvis du planter dem i en rabatt med mange sammen, da gjør de mest av seg.

Stjerneskjerm skal plantes i vanlig hagejord, og helst i sol, men de klarer også i halvskygge. Gjødsles som andre stauder, 2-3 ganger i løpet av sesongen.

2013_07_23_5717
2012_07_01_6886
 2013_07_23_5687
2012_07_01_6891

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!