Vi fant 4 kilo «gull» på multemyra

Vi har vært på multetur, og fant fire kilo flotte multer i løpet av et par timer. Julaftendesserten er dermed sikret!

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Det er jo gjerne ganske hemmelig hvor de beste multemyrene er, men vi kan si så mye som at «fangsten» ble hentet i vestre Hernes i Elverum. Her fant vi mye flott multe og nesten alt var modent, så timingen for vår bærtur var perfekt.

Vi så imidlertid ingen bjørner, og det er litt rart siden erfarne multe-veteraner ofte sier at det er mye bjørn i skogen samtidig med at bærene er modne… (De vil ha bærene for seg selv)

Multer kalles ofte skogens gull. Lett å forstå hvorfor!

Multeplukking er ellers en lang og tro tradisjon i familien Fjeld, noe frysere både her og der bærer preg av. Nå er ikke det noen dum hobby å ha, heller, når du plukker multe får du jo både god trim, naturopplevelser og «gratis» dessert på kjøpet.

Multe er dessuten sunt, inneholder mye C-vitaminer og kalium og har tidligere vært brukt til behandling av skjørbuk. En bivirkning er imidlertid «multesjuken», som kan oppstå hvis du kommer til ei myr med veldig mye multe.

Får du først «multesjuken, er det aldri godt å si når du kommer hjem til middag…

Det gjelder å ha øynene med seg på multetur. Plutselig ser du noe gult som glimrer.

Multe, eller molte som den også kalles, heter på latin Rubus chamaemorus, og vokser på myrer og lyngheier over hele landet. De største multemyrene finnes i Finnmark.

Bærene regnes som de mest eksklusive av alle, antagelig først og fremst fordi de er så vanskelige å finne og tar så lang tid å plukke. Det går definitivt ikke an å bruke bærplukker på multetur.

Henrik skulle over den gjengrodde bekken. Men kom ikke langt nok.
Det koster tid og krefter å komme seg inn der dette kan skje. Men når du er der, plukk!