Ferietips: Dra til Åbergs Trädgård med tom bil…

Har du lyst på en hagesenteropplevelse utenom det vanlige? Vi har besøkt Åbergs Trädgård ved Ystad i Skåne, og det er et sted planteentusiaster vil elske.

Åbergs Trädgård er en 141 år gammel planteskole «midt utpå en åker» ved Ystad, og du må ha GPS eller være lokalkjent for å finne frem. Men på grunn av det meget spesielle utvalget og ikke minst atmosfæren, strømmer kundene til.

2013_07_15_5337

Det er vanskelig å beskrive hva Åbergs Trädgård er med få ord, men vi skal prøve: For det første er det ett av svært få hagesentre som selger planter som de har dyrket selv fra frø eller stiklinger, og nesten utelukkende økologisk. De sprøyter ikke, verken mot ugress eller utøy, og hver eneste plante får personlig pleie. De ansatte sår, prikler, kniper, herder, vanner og steller. I denne planteskolen «odlar» de planter, de «produserer» ikke.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden

2013_07_15_5411

En av tingene dagens «trädgårdsmester» Kjell Åberg er spesielt opptatt av, er at de ikke bruker kjemiske forkortningsmidler på plantene. Dette er sprøytemidler som brukes av stort sett alle produsenter av sommerblomster, for å få plantene til å holde seg lave og tette i stedet for å bli lange og strantne når de står i drivhus. Du kan oppnå samme resultat ved å knipe plantene, men da tar det lengre tid, og det er det Åberg gjør. Noen vil kanskje kalle det gammeldags dyrking, men Åberg mener dette er den moderne måten, siden det er den alle må bruke når forkortningsmidlene blir forbudt.

I Åberg Trädgård finner du en frodighet vi ikke har sett maken til i et hagensenter.
I Åberg Trädgård finner du en frodighet vi ikke har sett maken til i et hagensenter.

Tiden vil vise om han får rett, men vi kan uansett underskrive på at flottere planter har vi sjelden sett. Og det til tross for at vi besøkte hagesenteret i midten av juli, når de fleste norske hagesentre er tomme for både folk og planter og bare venter på Erica og Calluna.

Utvalget er enormt, blant annet finner du nesten 1000 forskjellige sorter sommerblomster. I tillegg er det nærmere 2000 ulike sorter krydderplanter, stauder (perenner), grønnsaksplanter og noen busker og trær. Plantene selges fra gamle, vindskjeve og sjarmerende drivhus, og alle skilt er håndskrevet.

Håndskrevne skilt viser veien til plantene.
Håndskrevne skilt viser veien til plantene.

Her er det ingen rette linjer og strikte reoler, og det er fullt lovlig å gå inn og se på «odlingen». Innimellom plantene som er til salgs, er det laget flotte demobed der du kan se hvordan plantene tar seg ut i utvokst stand. Det er også et eget hus der det er plantet eksotiske vekster som fersken, fiken og druer.

På grunn av regelverket for planteimport, må jo vi nordmenn nødvendigvis tøyle oss, og ikke gå berserk med bankkortet, selv om utvalget er fristende og prisene lave. Vi kjøpte med oss noen stilige palettblader som skal stå for det meste inne, og noen krydderplanter, men ellers måtte vi bare nyte synet.

Praktspragle heter denne på norsk.
Praktspragle heter denne på norsk.

Og ikke å forglemme kunne vi nyte et bedre måltid i Åbergs Trädgårdsbistro, en sommertallerken med masse deilige grønnsaker og frukt fra hagen og lokalprodusert ost og kjøtt. Sammen med hjemmelaget rabarbrasaft. Nydelig!

Regelverket sier at det ikke er lov til å ta med mer enn 5 potteplanter inn til Norge pr person, skal du ta med mer, trenger du plantesunnhetssertifikat. Det er kun lov å ta med planter som er ment å stå inne, ikke hageplanter. På Mattilsynets nettsider kan du lese mer om hvilke regler som gjelder. Vi har ikke undersøkt om det går an å få utstedt plantesunnhetssertifikat hos Åbergs Trädgård.

2013_07_15_5446

Du kan lese mer om den spesielle planteskolen og laste ned sortiment på deres egne nettsider – http://www.abergsgarden.nu/

2013_07_15_5461

2013_07_15_5455

I drivhuset dyrkes fersken.
I drivhuset dyrkes fersken.

2013_07_15_5401

2013_07_15_5398

2013_07_15_5386

2013_07_15_5371

2013_07_15_5358

2013_07_15_5356

2013_07_15_5354

Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut