Slik vanner du hagen din i sommer

Hvis værmeldingene slår til, skal juli bli riktig så varm og solrik her på Østlandet. Her kan du lese om hvordan du skal vanne i sommervarmen.

Mens plantene som vokser vilt i naturen klarer seg med det regnet som faller ned fra oven, må hageplanter og plen vannes i de mest intense tørkeperiodene sommerstid. Den viktigste grunnen til dette er at vi i hagen holder jorden åpen for sol og fordamping, mens det i naturen sjelden forekommer åpen jord. Vi krever dessuten at hagen skal være frodig med planter som vokser og trives, mens plantene i naturen bare skal overleve.

Spesielt den første tiden etter nyplanting er det viktig å vanne, det tar litt tid før røttene utvikler seg slik at de kan trekke vann fra dypt nede i jorda. Og ikke minst er det viktig å vanne planter som står i krukker og kasser, de tørker fort ut.

Vann skikkelig!

Hvis du først skal vanne, ikke spar på vannet. Hvis du bedriver «skvettvanning», ved å vanne litt hver dag, bidrar du til at planter og plen får et grunt rotsystem og blir utsatt for tørke. Det er bedre med en skikkelig rotbløyte en gang i blant. En rotbløyte tilsvarer 30 millimeter nedbør. Det å stå med en hageslange i noen minutter gjør mer skade enn nytte.

Husk at det er plantenes røtter som skal vannes, ikke stengel og blader. Hvis du spruter vann oppover stengelen på for eksempel klematis, risikerer du at det kommer soppsykdom på planten.

Cato Zahl Pedersen har en flott hage, og liker å gjøre hagearbeid.
Cato Zahl Pedersen har en flott hage, og liker å gjøre hagearbeid.

Når skal du vanne?

Den beste tiden å vanne  er faktisk når det regner! For selv om det regner en skur, er det ikke sikkert dette er nok til å vanne plantene noe særlig. Men når det først har begynt å regne og jorda blir oppbløtt, blir det lettere for vannet å trenge ned til røttene.

Unngå å vanne i solskinn, da fordamper det meste av vannet med en gang. Noen anbefaler å vanne om morgenen for å unngå at det blir så fuktig klima i hagen på kvelden når sneglene kryper frem, mens andre anbefaler vanning nettopp på kvelden. Uansett bør du ikke vanne midt på dagen.

Det er spesielt viktig å huske på å vanne etter at du har gjødslet. Granulert gjødsel som blir liggende på plen eller planter kan gi sviskader hvis de ikke blir løst opp i vann.

TIPS: Jorddekke er en fin måte å redusere fordampingen på. Dekkbark, gressklipp eller løv kan legges oppå jorda, og vil i tillegg til å hindre vannet i å dunste vekk, gjøre at du blir mindre plaget av ugress.

Hvis plenen begynner å bli brun, sett på sprederen. Det er særlig viktig å vanne en nyetablert plen. Men la sprederen gå en god stund slik at du får vannet helt ned til røttene.
Hvis plenen begynner å bli brun, sett på sprederen. Det er særlig viktig å vanne en nyetablert plen. Men la sprederen gå en god stund slik at du får vannet helt ned til røttene.

Vanningsanlegg

Hvis du skal reise bort i løpet av sommeren, eller ikke synes vanning er verdens morsomste aktivitet, bør du tenke på å installere et dryppvanningssystem.

Dryppvanningssystemer finnes i en rekke varianter, både til bruk i hage og på terrasser. Selve systemet baseres på en slange som kobles direkte til vannkilden. Ut fra denne springer perforerte slanger/ledninger som fukter jorden jevnt gjennom hele den perioden den er koblet til.

Dryppvanningssystemet kan kobles til tidsur slik at du unngår å bruke unødig mye vann. Hvis du i tillegg investerer i en vanningscomputer, kan du reise på ferie i trygg forvisning om at plantene får det vannet de trenger.

I tillegg til at dryppvanning er arbeidsbesparende for hageeieren, er det også bedre for plantene, som får vann direkte til røttene, og fordampingen blir mye mindre enn ved andre vanningsmetoder.

Har du for eksempel plantet en hekk, kan det være lurt å legge ned en svetteslange med automatisk vanning.
Har du for eksempel plantet en hekk, kan det være lurt å legge ned en svetteslange med automatisk vanning.

Vanning av plenen

For gressplen er ikke dryppvanning en særlig egnet metode, da er det bedre med en vannspreder. Også vannspredere finnes i mange ulike varianter og prisklasser, fra helt enkle, manuelle spredere, til programmerbare helautomatiske vanningsanlegg.

Tidligere var automatiske anlegg veldig dyre og krevde store inngrep i hagen. De siste årene har det kommet systemer på markedet som både er billigere og ikke krever at du graver opp hagen din.

Selvvanning og brusflaske

Sommerblomstene på verandaen trenger mye vann i løpet av sommeren. Da kan det være lurt å kjøpe en selvvanningskasse eller –krukke som har vannreservoar i bunnen. Et annet tips er å sette en halvannen liter brusflaske med vann opp med i krukken, eller be noen om å vanne for deg.

TIPS: Har du mange krukker og kasser stående inntil husveggen, under takskjegget der regnet ikke kommer til, bør du flytte disse ut til et sted der det kan regne oppi dem. Det er sjelden det går mange dager uten at regner her i Norge.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut