Har du lyst på en eksotisk grønnsakhage?

KLIKK PÅ VIDEOEN OVER
Innvandrerkvinner er kanskje ikke den gruppen som får mest oppmerksomhet i Norge, men ingen er bedre til å lage mat! «Grenseløse grønnsaker og urter» er et prosjekt i regi av Hageselskapet for å spre kunnskap om det vi ofte kaller eksotiske grønnsaker rundt omkring i Norge.

For noen år siden var norske grønnsakhager lik kål og poteter, men de siste årene har interessen for mer eksotiske grønnsaker og urter vært sterkt økende. Takket være at planteforedlerne avler frem stadig nye sorter, er det også mer og mer av dette som lar seg dyrke i Norge, enten på friland eller i hvert fall i drivhus.

Tirsdag 28. mai var vi på Hønefoss i Buskerud for å dekke startskuddet for prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter, der dronning Sonja var til stede. Dronningen er Det norske hageselskaps høye beskytter, og var åpenbart svært engasjert og interessert. Prosjektet er Hageselskapets gave til Dronningens 75-årsdag, og hun takket for gaven på denne måten:

– Det er imponerende at Hageselskapet har vært så kreative i valg av gave. Gaven er også meget nyttig. Nå kan vi i vårt land lære og dyrke og drive frem eksotiske grønnsaker og urter, som kan berike vår egen mattradisjon og til og med vår egen livsstil. Dette er jo veldig positivt, sprudlet Dronningen

Fem kvinner med opprinnelse fra henholdsvis India, Kurdistan, Afghanistan og Nigeria er valgt ut til å stå i front for prosjektet. Disse fem skal reise rundt til alle landets fylker og dele av sin kunnskap om dyrking av grønnsaker og urter, samt mattradisjoner.

På Hønefoss stilte alle damene i sine nasjonaldrakter, og kunne by Dronningen på smakebiter av mat hun trolig aldri har spist før!

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut