Hagehelg i sommersol

- Innhold fra Spirea.no -

Har du hørt om planten Engletrompet (Brugmansia)? Dette er en plante som er mest kjent for sine 25 cm lange «trompet-blomster», derav navnet. Nå har vi fått en sånn!

Vi synes vi gjorde et skikkelig plantekupp da vi fikk engletrompeten fra Brit Fjeld i Elverum. Hun har laget en avlegger til oss som nå var stor nok til å flytte hjem. Dette er en plante som ikke tåler frost, så i vinter må den stå inne,  men i sommer skal den få hedersplassen på terrassen. Ennå er det bare grønne, store blader, men det blir hvite «trompet»-blomster etterhvert. Planten er også kjent for sin sterke duft.

OBS: Engletrompet er en svært giftig plante, så hvis du har små barn er det kanskje ikke så lurt å skaffe seg en sånn. Skulle noen ha spist plantedeler, kan du lese her hva du bør gjøre.

Tulipanene har begynt å blomstre.
Tulipanene har begynt å blomstre.

Vi gjentar til det kjedsommelige at det har vært sein vår i år, men denne helga har det vært deilig og varmt både i hagen og på terrassen. Alt regnet i den siste tiden har også gjort underverker for veksten.

- Innhold fra Spirea.no -

Siden hagen vår ble anlagt i fjor, er vi veldig spente på hva som kommer opp av jorda og hvordan det kommer til å se ut i vår hage. En ting er å se en plante på bilde eller i et hagesenter, noe helt annet er det å ha planten i et bed på egen tomt.

Akkurat nå er det en rekke med vårkjæreminne (Omphalodes verna) som blomstrer penest i staudebedet. Den lille planten har små blomster som minner om en mørkere variant av forglemmegei, og flott bladverk som vil se lekkert ut også etter at blomstringen er ferdig.

Vårkjæreminne blomstrer nå.
Vårkjæreminne blomstrer nå.

Lungeurt (Pulmonaria) blomstrer også, med små hvite blomstrer. Dette er en plante med flekkete blader, det vil se kult ut hele sommeren. Ellers har løytnantshjerte (Dicentra) så vidt begynt å blomstre, det samme gjelder Primula «Margit».

I skyggebedet ved inngangspartiet har vi plantet forskjellige sorter alunrot, storkenebb, Hosta og iris, og disse ser alle ut til å ha klart seg bra. Det har derimot ikke forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla), som det virker som har begått kollektivt selvmord. Merkelig, siden dette også skulle være en hardfør plante, men noe har åpenbart gjort at den ikke har trivdes.

Torvblokkbed med stauder og kirsebærtre.
Torvblokkbed med stauder og kirsebærtre.

Det første året kan vi uansett ikke regne med at plantene har nådd sitt høydepunkt, men det gir jo et godt bilde av hvordan hagen kommer til å se ut. Nå har vi også fått på plass kjærlighetsbenken som vi kjøpte på Kjelle videregående skole på Bjørkelangen. Den ble kjempeflott og hvis vi bare får et par dager med oppholdsvær på rad skal vi olje den en gang til.

Terrassen har også fått en ansiktsløftning i helga, med salat og urter i krukker, og busktomatplanter i store krukker. Og så har de første ampel-jordbærene blitt modne!

Klatrehortensia som vokser inntil stammen på furutreet.
Klatrehortensia som vokser inntil stammen på furutreet.
Hagepute er en av de nye staudene vi har skaffet oss.
Hagepute blomstrer fint i steinbedet.

Les også:

Hardføre stauder – lett å lykkes med i hele Norge

Opphøyd bed med torvblokker

- Innhold fra Spirea.no -