En av fordelene med sein vår, er at det er mange insekter som kan hjelpe til med bestøvingen av frukttrær.
Investerer du i et frukttre, gleder du deg nok mest til å kunne spise den gode egenproduserte frukten. Mange steder i landet er det imidlertid for kort sesong til at frukten rekker å bli moden, i hvert fall epler og pærer. Men et frukttre er et kjempeflott tre, og ikke minst vakkert når det blomstrer! Og det skjer akkurat nå.
Her vi bor på Høyenhall i Oslo var det tidligere Norges største frukthage på 200 mål, anlagt av Petter Wessel Kildahl i 1850-årene. Nå er det i stedet et boligområde, men det er mange frukttrær i hagene fortsatt.

Den vakre fruktblomstringen er selvfølgelig ikke bare til ”pynt”. Det er i blomstringen at grunnlaget for høstens grøde legges: Da bestøves (pollineres) blomstene slik at det kan dannes frukt etter at blomstringen er ferdig.
Bestøvingen er det insekter som står for. Humler og bier flyr fra blomst til blomst etter nektar, og i samme slengen tar de med seg blomsterstøv (pollen).
Noen frukttrær er selvbestøvende (selvfertile), hvilket innebærer at det holder om du har ett tre. Dette er tilfelle for mange plomme- og morellsorter. Andre, for eksempel alle sorter eple- og pæretrær, trenger en såkalt pollensort. Skal du få epler på treet, må det være et epletre av en annen sort innenfor 200-300 meter rekkevidde.
Bor du i boligfelt, er det vanligvis ikke noe problem, det vil alltids være naboer som har frukttrær i sine hager. Bor du langt fra naboer, bør du kjøpe to trær for å sikre bestøving.
I vår har fruktblomstringen startet to-tre uker senere enn i et «normalår». Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Det at blomstringen starter sent, kan snarere være en fordel for frukthøsten. Den seine fruktblomstringen reduserer problemene med skadedyr og også risikoen for frostskader.
Litt senere på våren, er det også mer aktivitet blant insektene, slik at pollineringen (bestøvningen) blir bedre.
Er du en erfaren fruktdyrker, har du sikkert opplevd at mengden og kvaliteten på frukten varierer veldig fra år til år. Et tre som et år nesten ikke gir frukt, kan neste år bugne av lekkerbiskener. Mye av nøkkelen til en god frukthøst, ligger i hvordan været er i blomstringstiden.
Eksotiske frukter som aprikos og fersken er først ute med blomstringen. De stedene av landet disse kan trives, vil de normalt blomstre allerede i april. Deretter blomstrer moreller, kirsebær og plommer. Epler og pærer setter i gang med blomstringen til slutt.


Meld deg på og motta gratis hagekalender
Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!"Må fylles ut" indicates required fields