Hva er egentlig god jord?

God jord er viktig for at plantene dine skal trives. Men hvordan vet du hvilken jord som er den beste?

Har du sett tilbud med «10 sekker – kroner 299,-» og tenkt at det må være et godt kjøp? Dessverre er det ikke så enkelt som at jord bare er jord. Men hva er egentlig jord? Og ikke minst, hva er GOD jord?

Jord i sekker er en av de virkelig store salgsvarene i hagesentrene nå om våren. I hovedsak finnes det tre typer jord du kan få kjøpt i sekker:

•Hagejord. Dette er en billgste jorda, som  for det meste består av torv av dårligste kvalitet, iblandet litt kunstgjødsel. Denne jorda er kun egnet som «fyllmasse» og kan for eksempel brukes til å blande i jorda som er i hagen din fra før, for eksempel dersom du har har og stiv leirjord. Du bør ikke bruke Hagejord i krukker og blomsterkasser, da må de i hvert fall blandes med Kugjødselkompost.

•Plantejord. Inneholder også for det meste torv, men er bedre gjødslet, og noen av typene  er iblandet kompost eller naturgjødsel. Den torva som er brukt i plantejord er også i større grad omdannet, slik at den ligner mer på «jord». Denne kan du bruke i bed, men det er lurt å blande i kompost i denne jorda også.

•Krukkejord/urnejord. Dette er jord som er spesialblandet til bruk i krukker og blomsterkasser. Som all annen kjøpejord er denne også basert på torv, men de fleste typene er også blandet med leire, som gjør at den holder bedre på fuktigheten. Dette er et stort poeng i urner og kasser! I tillegg er den gjødslet slik at sommerblomster og andre næringskrevende planter skal trives.

P-jord er Hasselfors Gardens plantejord.
P-jord er Hasselfors Gardens plantejord.

Før helga fikk vi noen sekker «bokstav-jord» fra produsenten Hasselfors Garden. Dette er P-jord (plante-jord) og U-jord (urne-jord) som er litt dyrere jordtyper som du får kjøpt blant annet hos Plantasjen. P-jorda er kraftig gjødslet slik at plantene skal etablere seg raskt. Den er fin å bruke i bed eller ved nyplanting, ved at du blander den i eksisterende jord. U-jord er for urner og blomsterkasser. Den har en konsistens som gjør at vannet dreneres vekk hvis det regner mye, mens den holder på vannet når det er sol. U-jorda er tilsatt peatnuggets som gir en luftig konsistens, dette er bra for røttene på planter som står i krukker.

I det siste har det vært en del debatt i ulike medier om jord, og kvaliteten på jorda som selges i hagesentrene. Blant annet har gartner Morten Bragdø fra Randesund planteskole i Kristiansand gått ut og sagt at folk ikke bør kjøpe jord i sekker i det hele tatt. Han mener den jorda du skal bruke i hagen din, er kompostjord. Dette kan du enten lage selv i kompostbinge, eller du kan kjøpe ferdigkompostert jord, for eksempel gjennom kommunens hageavfallsmottak eller hos en matjordprodusent.

Jord er ikke bare jord, det kan være stor forskjell på kvaliteten.
Jord er ikke bare jord, det kan være stor forskjell på kvaliteten.

Dersom du skal ha jord i store mengder, er vi helt enige med Bragdø. Skal du for eksempel anlegge plen eller nye blomsterbed,  vil det være både dyrt og dårlig å kjøpe jord i sekker for å fylle tomta. Skal du har 20 kubikkmeter jord, kjøper du ikke dette i sekk. Da vi anla hagen vår i fjor, kjøpte vi matjord fra Nordre Løken gård i Ski, og denne var vi meget godt fornøyd med. Denne var både ugressfri, lett å jobbe med og inneholdt kompost. Vi kjøpte også såpass mye at vi hadde litt å fylle i noen kasser og bed senere.

Skal du ha jord for å fylle i krukkene dine på våren, vil det imidlertid være ganske upraktisk å kjøpe lass med matjord. Det vi derfor pleier å gjøre, er at vi kjøper plantejord i sekker, men at vi blander denne med kompostjord som vi har laget selv i varmkompostbingen, eller kugjødselkompost.

Kugjødselkompost er som navnet tilsier kompostert kugjødsel, iblandet større eller mindre andel torv. Det lukter ikke kumøkk, bare jord.

Det blir fort dyrt å kjøpe god jord, men er du glad i plantene dine, lønner det seg å gjøre denne investeringen. Vær klar over at all sekkejord du får kjøpt i hagesentrene er basert på torv, og derfor bør iblandes kompost hvis du skal bruke den i bed og krukker. Gjerne 50/50 plantejord/kompost.

Hva slags jord lønner det seg da å kjøpe? Svaret mener vi er at du skal kjøpe både jord og kompost. Du kan kjøpe billig jord, men da må du blande i ganske mye kugjødselkompost eller annen kompost for at den skal være noe tess i krukker og bed. Hvis du kjøper dyrere jord som inneholder kompost fra før, kan du bruke denne som den er, eller blande i kompost i den også. Da får du en næringsrik jord som avgir næring utover vekstsesongen, og med mikroorganismer som er viktige for plantene dine.

Bruker du god jord, vil plantene raskt vokse seg store.
Bruker du god jord, vil plantene raskt vokse seg store.

Kompost er dessuten mer miljøvennlig enn torv. Ved å gjenvinne matavfallet ditt i en kompostbinge, reduserer du søppelberget, reduserer transporten og  bidrar til lavere CO2-utslipp.

Vi tror det er urealistisk at all jord som skal brukes i hagen skal være fri for torv, men det er en god idé å øke andelen kompost i hvert fall.

Og, helt til slutt: Det kan jo hende du har bra nok jord i din egen hage fra før, da er det kanskje ikke nødvendig å fylle på hvert år? Noen er så heldige at de har jord på tomta si som får plantene til å «sprute opp» med en gang, og da er det ingen grunn til å fylle på med torvbasert jord fra sekk. 

 Les også:

Fra bratt naturtomt til stilig terrassehage

Kompostbinge – din egen jordfabrikk

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut