Tomatplantene våre har flyttet ut i GrowCamp

Vi sådde tomatplanter inne i slutten av februar, og nå snart midt i mai var det på tide å få flyttet dem ut i GrowCamp. De er plantet om i større potter/plantebrett, og har fått ny og næringsrik jord.

Det er alltid litt nervepirrende å flytte planter ut på våren. Kommer det flere frostnetter nå? Blir bladene svidd i solsteika? Hva som er riktig tidspunkt for å flytte plantene ut er ikke alltid så lett å vite.

Ideelt bør du herde plantene i noen dager før du flytter dem permanent ut. Å herde plantene betyr at du flytter dem ut og inn i noen dager slik at de gradvis blir vant til livet på utsiden. Dette er et poeng for det første på grunn av kulde, men ikke minst på grunn av sol. Setter du plantene ut når det er for kaldt, kan de i verste fall gå i sjokk og slutte å vokse.

20130510-_DSC1338

Hva er for kaldt? De fleste grønnsakplanter og sommerblomster trives dårlig med temperaturer under 5-10 grader, og husk at det oftest er kaldere om natten enn om dagen. Tomatplanter og agurkplanter vil helst ikke ha det kaldere enn 12 grader, men de dør ikke hvis det blir kaldere heller. Så det lønner seg å se på både kalenderen, gradestokken og værvarselet før du setter plantene dine ut.

Når du setter plantene ut, skal du heller ikke sette dem rett ut i solsteika. Dette er fordi bladene da kan bli solbrent. Plantene lager etterhvert sin egen solkrem, men dette tar noen dager, så den første tiden bør plantene stå i skyggen før du venner dem til sola litt etter litt.

20130510-_DSC1339

Dette er altså slik du ideelt bør gå frem når du skal flytte ut tomatplanter og andre sommerplanter om våren. Vi har imidlertid alt for mange planter til at vi har tid eller ork til å drive denslags. Vi var dessuten litt lei av å ha alle vinduskarmene fulle av tomatplanter. I fjor fikk vi en GrowCamp av produsenten Nordic Garden, og denne skal i sommer fungere som drivhus for de fleste tomatplantene våre. (Vi har noen busktomater også, de får stå på solterrassen og kose seg.) Fordelen med en GrowCamp er at denne kan utvide sesongen litt i begge retninger, siden du kan skape et gunstigere mikroklima innenfor plastveggene.

Les også: Vi tester GrowCamp – høybed og drivhus i ett

Vi benyttet derfor anledningen på Kristi Himmelfartsdag med overskyet og regn til å få flyttet og plantet tomatplantene ut. Fordelen med å gjøre dette i overskyet vær er at plantene får tid til å venne seg til utelivet uten å bli svidd av sol, og det er gjerne litt høyere nattetemperaturer enn når det er klarvær.

Noen av tomatplantene har vi satt i store potter, cirka 15 liter, mens resten har vi plantet ut i metallbakkene som fulgte med GrowCamp-en. Det går selvfølgelig også an å plante rett i jorda hvis du ønsker det. Som vekstmedium har vi brukt plantejord fra sekk, iblandet kompostjord som vi laget selv i varmkompostbingen vår i fjor sommer. Det går også an å bruke kugjødselkompost, hestemøkk eller annen naturgjødsel. Tomatplanter er næringskrevende, så det er viktig å gi dem god jord å vokse i.

I GrowCamp står plantene skjermet fra hardt regn, vind og ruskete vær, i tillegg til at temperaturen blir høyere der enn når du har på plastveggene. På varme dager tar du vekk plastveggene/taket slik at plantene ikke blir helt «kokt». I tillegg har GrowCamp netting som hindrer at insekter og snegler kommer inn. Med andre ord helt genialt for grønnsaksdyrking!

OBS: Skal du hindre sneglene i å komme inn, er det viktig at nettingen er helt tett, er det et lite hull, kommer de seg inn. Det kan også tenkes at sneglene kommer inn på undersiden dersom du ikke bruker jordbakker slik vi gjør, men planter rett i jorda i GrowCamp. 

Les også: Er du klar til sneglekrigen

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.