Er du klar til sneglekrigen?

De fryktede brunskogsneglene (brunsnegler, iberiaskogsnegler, mordersnegler) har de siste årene etablert seg i hager over hele landet. Det er så og si umulig å bli helt kvitt dem, men det er fullt mulig å redusere bestanden slik at den er til å leve med.

I fjor sommer plukket vi flere tusen snegler fra vår hage, men vi er helt sikre på at vi vil få sneglebesøk også i år. Foreløpig har vi ikke sett noen, men de kommer nok. Da gjelder det å være godt forberedt, slik at hageglede ikke ender med hageirritasjon. For det er ingen grunn til å gi opp hele hageprosjektet på grunn av sneglene.

For det første: Det lønner seg å starte bekjempelsen av sneglene så tidlig som mulig i sesongen. Nå på våren er sleipingene fortsatt ganske små, men det varer ikke lenge hvis de får forsyne seg fritt av hagens vekster. Brunskogsneglenes livssyklus er slik at de voksne individene legger egg på sensommeren/høsten, som legges under steiner, i kompostbingen, etc. Eggene klekkes etter en uke eller to, og det er disse nye sneglene som overlever vinteren. Gamle snegler dør når vinteren kommer.

Er du spesielt interessert i brunskogsneglenes liv og virke, står det mye nyttig i denne wikipedia-artikkelen.

Derfor er det sånn at desto flere snegler du plukker og dreper på våren og forsommeren, desto færre blir det neste år. 

Det har vært ganske kaldt hittil i vår, men nå når varmen kommer, våkner de fort til liv igjen. Inntil videre gjemmer de seg på lune steder i hagen, under hauger med løv, i en kaldkompost, eller andre steder de får være i fred. Da er poenget at du ikke lar dem være i fred! Sjekk under steiner, rydd vekk løvhauger og rot gjennom komposten på jakt etter småsnegler. En ryddig hage blir erfaringsmessig mye mindre plaget av snegler enn en rotete og nedgrodd hage.

En sneglefelle som drukner sneglene i øl er en løsning vi har prøvd.
En sneglefelle som drukner sneglene i øl er en løsning vi har prøvd.

Når du finner dem, finnes det flere måter å ta livet av dem på. Noen klipper dem i to, noen drukner dem i øl, noen tar dem i en plastpose og legger dem i fryseren. Hvilken metode du velger er helt opp til deg selv, bare du unngår å strø salt i naturen, slik mange gjør. Saltet tar livet av sneglene, men det tar også livet av plantene, renner ned i grunnvannet og generelt forurenser naturen.  

Det finnes en rekke metoder for å bli kvitt snegleproblemet, og den som skal ha mest effekt er å bruke nematoder. Dette er noen rundormer som allerede finnes i jorda, og som jakter etter skadedyr. Nematoder, som markedsføres under navnet Nemaslug, er ferskvare som du kan få kjøpt i de fleste hagesentre. Det er imidlertid stor etterspørsel, så det lønner seg å bestille allerede nå.

Lurer du på hvordan Nemaslug virker, kan du lese mer om det her.

I fjor testet vi en sneglefelle der du kan drukne sneglene i øl, den var også ganske  effektiv.

Men uansett hva du gjør av forebygging og sneglebekjemping, klarer du neppe å bli helt kvitt dem. Derfor er det klokt å tenke på hvilke planter du velger, og hvor du planter dem. For eksempel:

Plant salat, urter og grønnsaker i krukker. Vil du være helt sikker på å unngå sneglebesøk, har vi fått tips om at du kan ta en kobbertråd rundt, da kommer ikke sneglene oppi.

– Velg sorter som sneglene ikke liker. I bloggen Min villahage har bloggkollega Vigdis laget en liste over sneglesikre planter.

Invester i en GrowCamp. Dette er et kombinert drivhus og høybed, og skal være sneglesikker. Men obs: Pass på at jorda under er sneglefri, eller lager du bare en innendørs snegleoase. Vil du være helt sikker kan du plante i jordbakker i metall.

– Dekk bedene med kakaoflis. Dette er et produkt laget av skallet på kakaobønner, og hindrer både ugress og snegler. Det du imidlertid må være obs på, er at kakaoflis er giftig for hunder.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.