Vent med beskjæring til etter blomstring

Mange lurer på når de bør beskjære vårblomstrende busker som syriner, spirea og forsythia. Svaret er at dette skal vente til etter blomstring, hvis ikke får du ikke blomster på plantene det året.

Busker som blomstrer om våren, begynner å danne blomsteranleggene allerede året før. Derfor må du vente med å klippe til rett etter at blomstringen er over. Dette gjelder alle busker som blomstrer før sankthans, som noen sorter spirea, syriner og forsythia (gullbusk).

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 

Det er heller ikke sånn at beskjæring er 100 prosent nødvendig, men det gjør i de fleste tilfeller at du får en penere og friskere busk. For eksempel brudespirea har det med å bli veldig brun og stygg i veksten etter noen år.

Syrin er en skikkelig trendplante for tiden, og en av buskene som skal beskjæres først etter at blomstringen er ferdig.
Syrin er en skikkelig trendplante for tiden, og en av buskene som skal beskjæres først etter at blomstringen er ferdig.

Da går det an å beskjære den ved å klippe vekk de eldste greinene, da får du forynget den. Men siden brudespirea oftest har veldig mange og veldig tynne greiner, ville vi heller gått for «motorsagmetoden». Altså at du kutter busken helt ned til cirka 30 cm, slik at hele busken kan komme med nye greiner.

Hvis du klipper den ned rett etter at den har blomstret ferdig i juni, har den fortsatt lang tid til å vokse seg stor og frodig i løpet av sommeren, og den vil danne blomsterknopper som blomstrer neste år.

Syriner og forsythia kan også skjæres helt ned, men da tar det nok litt lengre tid før de kommer seg igjen. Så disse sortene er det best å foryngelsesbeskjære etter uttynningsprinsippet. Det vil si at du klipper av de eldste greinene og stygge greier helt inne ved basis, slik at buskens form bevares, samtidig som mer lys og luft slipper inn i busken og du unngår at den blir glissen og skranten nederst.

Les også: Hvordan «redde et gammelt frukttre med beskjæring
Alle busker som blomstrer etter sankthans kan beskjæres tidlig på våren. Det gjelder også frukttrær og bærbusker. Dette har vi skrevet mer om i denne artikkelen.
Brudespirea blomstrer vanligvis i mai-juni, og bør få en runde med saksa etter blomstring for at veksten skal holde seg pen.
Brudespirea blomstrer vanligvis i mai-juni, og bør få en runde med saksa etter blomstring for at veksten skal holde seg pen.

Det er også de som mener at plantene heller bør beskjæres om sommeren, blant annet gartner Morten Bragdø ved Randesund Planteskole i Kristiansand. Han mener gartnere har tatt feil i mange år, og at det er bedre for plantene om du beskjærer i vekstsesongen enn tidlig på våren, står det å lese blant annet i denne artikkelen på Dagbladet.no.

Om dette stemmer, skal ikke vi uttale oss om, men vi er i hvert fall helt enige med trepleier Olve Lundetræ i ISS som mener at den største beskjæringstabben norske hageeiere gjør er at de ikke beskjærer.

Trenger du forresten en ny saks til beskjæringsjobben? Sjekk hvilken som ble best da Spirea testet beskjæringssakser i samarbeid med Tommy og Kenneth i Garden Living.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.