Slik får du georginene til å blomstre lenge

Nå i april er det på tide å begynne å fordrive georgineknollene slik at de får en så lang blomstringssesong som mulig.

For en stund siden fikk vi tilsendt noen nye typer georgineknoller fra produsenten Nelson Garden, som vi håper skal bli et flott innslag i hagen vår til sommeren. Georginer, eller Dahlia som de også kalles, er ikke så vanskelig å lykkes med, men de er litt tidkrevende, så det lønner seg å fordrive dem innendørs. Det finnes utallige sorter georginer, og de tre sortene vi har fått heter henholdsvis Kelvin Floodlight (gul, fylt), Sunshine (oransje), og Wittemans Best (rød). Vi gleder oss til å se hvordan de ser ut i full blomst!

Georgineknoller tåler ikke frost, slik at hvis du skal plante dem rett ut i hagen må du vente til jorda er varm. Her på Østlandet skal du langt uti mai før du kan være sikker på å unngå nattefrost, og da kan det fort bli august måned før de står i blomst.

Les også: Når blomstrer farmors 100 år gamle georginer

Georgineknoller selges i hagesentrene om våren.
Georgineknoller selges i hagesentrene om våren.

Det er imidlertid ikke vanskelig å fordrive knollene innendørs. Du trenger kun noen potter som er hakket større enn knollene, og litt jord, det er alt. Fyll potten med litt jord i bunnen, sett knollen i potten og etterfyll med jord. Det kan være et par cm jord over toppen på knollen. Pass på at alle hulrom er fylt med jord, også under knollen.

Har du tenkt å ha georginene i krukker, kan du også plante dem direkte i de krukkene de skal stå i, men da tar de jo litt mer plass siden georginer er næringskrevende planter som krever en del plass.

Vær forsiktig med knollene så de ikke blir ødelagt.
Vær forsiktig med knollene så de ikke blir ødelagt.

Når du har satt knollene i potter, setter du den i romtemperatur. De trenger ikke å stå lyst før de første spirene titter opp av jorda. Når det har begynt å spire, flytter du dem til et lyst sted, en vinduskarm, for eksempel, eller under et vekstlys hvis du har det. Det er viktig at georginene får masse lys i begynnelsen, slik at du får tette og lubne planter, ikke lange og tynne. Deretter kan du plante dem ut når det ikke lenger er fare for nattefrost.

Georginer er en av favorittrettene til brunsneglene. For å unngå at de flotte blomstene skal bli sneglemat, lønner det seg å plante i krukke. Vi pleier å sette georginer i krukker på terrassen, dit kommer ikke sneglene. Vi har også fått et tips fra en av våre lesere som sier at du unngår snegler i krukkene hvis du tar en kobbertråd rundt. Da klatrer de ikke over kanten, og georginene får blomstre i fred. Smart!

20130417-_DSC94191
I en krukke er det lettere å holde sneglene unna.
Dekk over knollene med jord.
Dekk over knollene med jord.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.