Magnolia – det vakreste vårtreet?

- Innhold fra Spirea.no -
En av de mest eksotiske plantene i norske hager er uten tvil magnoliaen. Når de flotte blomstene viser seg på bar kvist, er våren virkelig i gang.

Noen mener magnolia er den aller vakreste av hageplantene. Vi synes vel at det finnes andre som er minst like vakre, men magnoliaen er så heldig at den får stråle ganske alene når den blomstrer tidlig på våren.

Et sikkert vårtegn i Oslo er når snømagnoliaen (Magnolia kobus ’Borealis’) blomstrer i Botanisk hage på Tøyen. Dette er en hardfør magnolia som opprinnelig kommer fra nordlige deler av Japan.

Men den er nok ikke den sorten som er best egnet i norske hager, da snømagnolia blir 10-15 meter høye trær. Det er alltid spennende å se når den første blomstringen begynner.

Vanligvis setter det i gang rundt 20. april, men i 2012 kunne man se de første blomstene allerede 28. mars. Og da vi var på ferie i Paris i påsken, var magnoliablomstringen godt i gang allerede i slutten av mars.

- Innhold fra Spirea.no -
Magnoliaen kommer i blomst før de meste annet begynner å våkne til liv i hagen.
Magnoliaen kommer i blomst før de meste annet begynner å våkne til liv i hagen.

Det finnes over 100 forskjellige sorter magnolia, noen av dem viltvoksende, men de fleste av dem er for lite hardføre til å klare seg her i det kalde nord. Men det finnes noen sorter som klarer seg godt mange steder i Norge, for eksempel stjernemagnolia (Magnolia stellata), som har hvite blomster og blir en treaktig busk på inntil 4-5 meter.

En annen hvit magnolia er Magnolia ’Merrill’ (Magnolia x loebneri ‘Merrill’). Dette blir et lite tre som gjerne vil stå i veldrenert jord på et lunt, solrikt sted. Blomstene dufter veldig godt.

Det finnes også en del rosa/røde sorter som er hardføre, for eksempel Magnolia x loebneri «Leonard Messel» og Magnolia «Susan».

Denne magnoliaen står i en hage i vårt nabolag, vi kjenner dessverre ikke sorten.
Denne magnoliaen står i en hage i vårt nabolag, vi kjenner dessverre ikke sorten.

Vår blogg-kollega Anne i Moseplassen har laget en mer detaljert liste over magnoliaer som klarer seg i Norge, med H-soner, den finner du her.

Magnolia er trolig en av de aller eldste planteslektene på kloden. Det er funnet fossiler som tyder på at magnolia kan ha eksistert i 100 millioner år! Den har mange karaktertrekk som oppfattes som opprinnelige, for eksempel tallrike pollenbærere og fruktemner i spiral på en langstrakt blomsterbunn. De store blomstene bestøves av biller. Frøene spres med fugl.

Navnet er etter den franske botanikeren Pierre Magnol, som døde i 1715.
Ingen tvil om at magnolia har utrolig vakre blomster.
Ingen tvil om at magnolia har utrolig vakre blomster.

Frost er ikke nødvendigvis magnoliaens største fiende. Det er verre hvis den tørker ut før den har fått etablert seg skikkelig på plantestedet. Etter hvert som den gror seg til, klarer planten seg for det meste selv.

Mange erfarer at det kan ta mange år før blomstringen er noe særlig å skryte av, så det er viktig at planten får stå i fred uten å bli flyttet på. Uansett hvor i landet du bor, bør du plante magnoliaen på et lunt, solrikt sted.

Den liker seg best i veldrenert jord, og det er viktig at den ikke blir plantet for dypt – ikke dypere enn den står i potten.
- Innhold fra Spirea.no -