Stemor tåler både en og to frostnetter

Den vårlige varmen lar vente på seg, men det finnes noen hardhauser som klarer å spre litt blomstrende glede selv om det er frost om natten. Stemor tåler ned til 5 minusgrader over en kort periode.

Vårens krukkeblomst fremfor noen er stemor. Den finnes i en rekke fargesprakende varianter og er lett å lykkes med. Stemorsblomsten er praktisk tilpasset norsk vårklima ved at den godt tåler noen kuldegrader og ikke gjør seg så mye av skiftende vårtemperaturer.

De som har vært innom hagesenteret allerede i vår, har sikkert sett at utvalget foreløpig ikke er all verden. Både kalenderen og temperaturen viser at det er for tidlig å fylle krukkene med de kjente og kjære sommerblomstene som margeritter, lobelia og pelargonia.

Stemor kan for eksempel plantes i blomsterkassen på verandaen.
Stemor kan for eksempel plantes i blomsterkassen på verandaen.

Men heldigvis finnes det stemor! Engelskmennene begynte å dyrke stemorsblomster for over 150 år siden, og planten er stadig like populær. I Norge produseres det årlig over 15 millioner stemor!

- Innhold fra Spirea.no -

Vi var innom Hageland på Lørenskog i helga og kjøpte med oss en krukke med blå-lilla stemor. Kjempefin som blikkfang på bordet rett utenfor stuevinduet. I tillegg holder løkblomstene stand, påskeliljene ser ingen grunn til å slutte å blomstre selv om påsken forlengst er over.

Den yndige blomsterformen gjør at stemor er manges favoritt.
Den yndige blomsterformen gjør at stemor er manges favoritt.

Selv om det ved første øyekast kan se ut som planten er slått ut av en frostnatt, vil den snart reise seg igjen. Men er det frostnetter over en lengre periode, er det fint for plantene å få komme til et lunt sted og varme seg innimellom.

Derfor er det lurt å plante i ampler eller krukker som lett kan flyttes for eksempel inn i garasjen.

Planter du stemor på våren, kan du ha glede av den gjennom hele sesongen, hvis du steller den riktig. For å forlenge blomstringen er det viktig at du plukker vekk visne blomster etter hvert.

Stemor tåler heller ikke uttørking, så pass på å vanne jevnlig.

Se denne kreative måten å bruke stemor på!
Se denne kreative måten å bruke stemor på!
Hvis du legger litt langtidsgjødsel i krukkene, kan de blomstre helt til det er på tide å plante dem ut i bedene. Etter avblomstring kan stemor klippes ned, og utpå sommeren kommer de igjen med nytt blomsterflor.

Stemor er nøysom og stiller ikke store krav til vokseplass, men foretrekker sol til halvskygge.

Les også:
Hagestell for oss utålmodige
Ekspertene tester beskjæringssakser