Hagestell for oss utålmodige…

I fjor på denne tiden var hagen vår helt snøfri og det var mye vi kunne pusle med. Nå i år, derimot, ligger det sikkert en halvmeter snø enkelte steder i hagen. I dag klarte vi ikke å vente lenger, vi måtte ut og komme i gang med hagesesongen.

Vi skulle ha oljet de flotte hagemøblene som vi kjøpte i fjor. Vi skulle ryddet og ordnet i krukker og bed, og aller helst skulle vi begynt å se noen løkblomster titte opp av jorda. Men neida, her er det ikke så mye som en bitteliten krokus å se.

Les også: Da er 538 blomsterløk i jorda

Været er det som kjent ikke noe å få gjort med, men det går an å «hjelpe» naturen litt nå på våren. Vi brukte derfor søndagen på litt forberedende hagearbeid. For det første har vi hakket vekk litt is og snø ved inngangspartiet. Som Øystein Sunde synger, smelter det jo av seg selv uansett, men det går definitivt fortere å få bar bakke hvis du gjør en innsats med spett og spade.

I tillegg stakk vi innom Hageland på Lørenskog i dag og kjøpte med blant annet en sekk hagekalk. Denne strødde vi i en stripe oppå gangstien ned til huset vårt, det er nemlig et tips vi har fått til hvordan du kan få snø til å smelte fortere. Hvis dette viser seg å stemme, forteller vi mer om denne snøsmeltemetoden i bloggen om noen dager.

Vi har mange planter som står i krukker, blant annet en veldig kul flettet pil som vi har plantet i en stor krukke ved inngangspartiet. Vi har også plantet prydgress og stauder i noen Lindesberg-krukker som vi fikk til testing fra produsenten i fjor. På grunn av den langvarige kuldeperioden vi har hatt i vinter, har alle krukkene bånnfryst.

Så lenge plantene er i hvile er ikke det vanligvis ikke noe problem at jorda er fryst, men det kan bli et problem dersom det blir veldig varmt i været før isklumpen i pottene har smeltet. Når det blir varmere våkner plantene til liv igjen, og da trenger de vann. Men dersom hele krukken er en eneste stor isklump, får ikke plantene tak i det vannet. Vi har derfor fått et tips om at det lønner seg å helle lunkent/varmt vann i krukkene for å smelte isen. Spesielt vintergrønne planter er utsatt for tørkeskader om våren, så har du for eksempel en tuja, buksbom eller einer i krukke, kan du forsøke dette trikset.

OBS: Pass på at du bare prøver dette på krukker med hull i bunnen, hvis ikke blir de stående i vann.

For noen uker siden skrev vi i bloggen at det var tid for beskjæring av frukttrær og bærbusker. I en «normal» vinter eller hvis du bor på Vestlandet eller Sørlandet, er dette noe du bør få unna i mars måned, men her på Østlandet er det ingen grunn til å fortvile selv om du ennå ikke har vært ute med saksa. Det viktigste er at du gjør beskjæringen før sevja stiger, og det ser ikke ut til å skje med det første her vi bor i hvert fall.

Les også: Tid for beskjæring av frukttrær og bærbusker
Test av beskjæringssakser

Siden vi har en helt ny hage, trenger vi ikke å beskjære verken frukttrær eller bærbusker i år. Men den nevnte kule flettepilen (salix) må beskjæres hvert år. Dette skjer ved at vi klipper av alle nyskuddene fra i fjor, så vil det komme nye. Det virker veldig drastisk, men planten klarer seg helt fint. Og hvis du har lyst kan du sette de avklipte pilekvistene i en vase med vann, da vil de ganske raskt begynne å lage røtter og få blader. Disse kan du bruke som en dekorasjon i seg selv, eller du kan stikke den i jorda for å lage nye piletrær.

Les også: Flettet pil og hengende selje

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.