Gi tomatplantene bedre plass!

Det er ingen grunn til å vente med å potte om tomatplantene i større potter. Før påske pottet vi om noen av våre planter, og lot noen fortsette å stå der de ble sådd. Sjekk forskjellen!

Det er litt forskjellig hvordan folk går frem for å få best mulige tomatplanter. Noen sverger til å så ganske tett i såbrett, for deretter å prikle dem over i potter etter noen uker. Vi synes det er greiest å så rett i potter, vi bruker bittesmå pluggpotter som vi sår ett eller maks tre frø i hver. Da vil det selvfølgelig bli noen tomme potter fordi noen frø ikke spirer, men det synes vi ikke er så farlig.

Våre tomatplanter ble sådd 24. februar, og har siden levd en omflakkende tilværelse der de er blitt flyttet litt hit og dit, hatt litt vekstlys og litt vinduslys, og de var også alene hjemme nesten en uke da vi var på påskeferie. Men heldigvis ser det ut til at de har klart seg bra!

Vær forsiktig med røttene når du potter om.
Vær forsiktig med røttene når du potter om.

Før påske, nærmere bestemt den 24. mars, altså nøyaktig 1 måned etter såing, plantet vi om cirka halvparten av tomatplantene i større potter. Det var litt forskjellig størrelse på pottene vi brukte, og noen firkantede og noen runde. Årsaken til at vi pottet dem om, var først og fremst at vi skulle på ferie til Paris og derfor fryktet at de ville tørke ut dersom de ble stående i de små pottene.

Da vi kom hjem fra ferien, viste det seg imidlertid at alle tomatplantene hadde overlevd, både de som var pottet om i større potter, og de som sto igjen i de små pottene. Men det var utrolig forskjell på størrelsen! Mens plantene i de store pottene hadde vokst seg mye større og kraftigere, var de andre  plantene ikke særlig større enn da vi dro.

I dag har også de små plantene fått ny jord og større potter, så da håper vi at de kommer seg raskt og blir store og sterke. Når du potter om, bruker du en god plantejord, og det er også fint å blande inn litt kugjødsel-kompost. Vi har ikke brukt det, men pleier å vanne med en spesiell tomatgjødsel fra Nelson Garden en gang i blant, den heter Biobact tomat. Dette er en økologisk, flytende plantenæring som vi hadde god erfaring med i fjor.

Du kan plante litt dypere når du potter om, da blir rotsystemet bedre.
Du kan plante litt dypere når du potter om, da blir rotsystemet bedre.

Når du planter om tomatplantene kan du også sette dem dypere enn de sto i de gamle pottene. Da danner det seg nemlig røtter oppover stengelsen, slik at plantene trekker til seg enda mer næring.

Les også: Slik var tomathøsten i fjor
Etter et par uker i ny potte kan tomatplantene få gjødsel.
Etter et par uker i ny potte kan tomatplantene få gjødsel.

Som nevnt sto alle tomatplantene under vekstlys i en periode rett etter at de ble sådd. Da vi reiste på ferie slo vi av vekstlyset, da det helst bør være litt pause hver dag. Det ideelle er 12-16 timer lys og resten natt. Det vekstlyset vi har er best egnet til småspirer, men vi tenkte å gjøre et forsøk med de største tomatplantene, og se om de som får stå under vekstlyset utvikler seg bedre enn de som står i vinduskarmen. For selv om det blir lengre og lysere dager nå fremover, er det vanskelig å få like mye lyseffekt fra dagslys gjennom et vindu som fra en spesiallaget plantelampe. Fortsettelse følger!

Les også: Derfor bør du bruke vekstlys når du sår

Har du ikke sådd tomatplanter ennå, må du forte deg å gjøre det. Et godt alternativ er å kjøpe ferdige småplanter i hagesenteret, det koster litt mer enn å så selv, men da trenger du ikke å ha alle vinduskarmene fulle av planter i månedsvis.

Har du vekstlys, er det en fordel om plantene får stå under dette så lenge som mulig.
Har du vekstlys, er det en fordel om plantene får stå under dette så lenge som mulig.

Problemet med tomatdyrking i Norge er at vekstsesongen er i korteste laget. Tomatplanter må derfor enten stå i drivhus eller på et solrikt sted i hagen eller på terrassen. Tomater elsker sol, og i tillegg er det viktig at de får nok vann og næring. De er imidlertid ellers greie å ha med å gjøre, de er ikke attraktive for verken lus eller brunsnegler. Cherrytomater og andre små sorter er lettest å lykkes med, er vår erfaring.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.