Dyrk dine egne krydderurter

- Innhold fra Spirea.no -
Mange er som oss og liker å bruke urter i matlagingen, men synes de krydderplantene som er å få kjøpt i butikken er både dyre og dårlige. Så dem heller selv!

Potten med basilikum ser så fristende og lekker ut der den står utstilt i butikken, men når du kommer hjem er det som om planten mister all gnist. Den visner gjerne før du har fått begynt å bruke av den, og med tanke på at den gjerne koster 30-40 kroner, er det en dyr råvare.

Rødbladet basilikum er både dekorativ og smakfull.
Rødbladet basilikum er både dekorativ og smakfull.

Det er flere årsaker til at basilikum og andre krydderurter kjøpt i butikken ikke trives så godt hjemme på kjøkkenbenken. For det første er urtene du får kjøpt i butikken sådd veldig tett. Dette er fordi de i utgangspunktet er produsert for bruk på restauranter, der de skal bruke en hel potte med en gang. Dessuten er jorda de er plantet i ofte ganske næringsfattig, slik at det er rett og slett ikke meningen de skal leve så lenge. Du kan si at butikkjøpte urter er en «matvare på rot», ikke en plante som skal vokse og utvikle seg videre hjemme hos deg.

Tips: Hvis du kjøper urter i butikken, kan du plante dem om i en større potte, med bedre jord. Du kan gjerne også dele opp planten og fordele på flere potter.

Akkurat nå bugner hagesentrene av stort utvalg av spennende frø, så hvorfor ikke lage din egen urtehage i stedet? Da kan du dyrke frem spennende smaker for en rimelig penge, kortreist blir det også.

- Innhold fra Spirea.no -
Basilikum trives best innendørs og skjermet for trekk.
Basilikum trives best innendørs og skjermet for trekk.

De fleste urter trives bedre utendørs enn inne på kjøkkenbenken, men det er ingen ting i veien for å så inne og deretter sette plantene ut når det blir varmere i været. Unntaket er basilikum, som er sårbar for trekk og lave temperaturer, og derfor bør stå inne hele året. Den finnes til gjengjeld i mange ulike sorter, med små og store blader, med røde og grønne blader, og litt ulik smak. Flere sorter basilikum blir jo en flott pynt på kjøkkenet!

Plant flere typer urter i en kurv, og plasser den for eksempel ved grillen.
Plant flere typer urter i en kurv, og plasser den for eksempel ved grillen.

Når du skal så, trenger du god såjord, egnede potter og gjerne et minidrivhus. Det er også kjekt med vekstlys, da er du ikke avhengig av å la pottene stå i vinduskarmen. Les mer om bruk av vekstlys her.

Noen velger å så frøene tett, for deretter å prikle dem om i potter en stund etter spiring. Vi synes imidlertid det er like greit å så direkte i litt større potter, og heller ta vekk de svakeste spirene hvis det blir for mange planter i hver potte. Litt avhengig av sort, holder det med 2-3 frø i hver potte.

Ulike planter krever ulik temperatur før de spirer. De fleste urter er naturlig hjemmehørende i varmere land, og krever derfor ganske høy temperatur for å spire. Hvor høy temperatur som trengs, kommer an på hvilken sort du sår, og det står angitt på frøposen. For eksempel rosmarin krever hele 27 grader for å spire, mens de fleste andre krydderurtene klarer seg med cirka 15 grader.

Etter såing dekker du pottene med plastfolie, hvis du ikke bruker minidrivhus. Før de har spiret kan pottene stå mørkt, og når du ser spirene setter du dem i en lys vinduskarm eller aller helst under vekstlys.

Salvie er en lege- og krydderplante som også har en fin blomstring.
Salvie er en lege- og krydderplante som også har en fin blomstring.
Tips: Du kan bruke lysstoffrørene under kjøkkenbenken som vekstlys.

Hvilke sorter urter er det lettest å lykkes med?

De aller mest «idiotsikre» er gressløk og persille. Dette er flerårige klassikere som det skal godt gjøres å ta livet av. De kan sås og forkultiveres inne, men bør plantes ut så snart det er grei temperatur ute. Har du en tue gressløk eller persille utenfor kjøkkenvinduet, er du selvforsynt av dette.

En annen enkel plante å starte med er oregano. Denne brukes blant annet i pizza-krydder og er flott til grillmat. Den er flerårig og vinterherdig, og kan for eksempel stå i en krukke i nærheten av grillen. Den skal stå solrikt og ikke for fuktig.

I likhet med oregano er mynte en plante som det er lurt å plante i krukke, fordi den har lett for å spre seg. Litt mynte er fint, men ikke hele hagen full…

Les også: 

 

Rosmarin, timian, sitronmelisse og koriander

er også urter  som er fine i urtehagen. Alle disse sortene er lett å anvende. Rosmarin kan for eksempel brukes til å krydre kjøtt, timian passer til fisk og kylling, og sitronmelisse er deilig å ha i teen.

Koriander er en urte det er lett å lykkes med.
Koriander er en urte det er lett å lykkes med.

Lavendel hører også med i en krydderhage. Mange liker duften og bruker den i såpe, for eksempel. Men den er også spiselig og kan brukes for eksempel i te eller bakverk. Lavendel er vinterherdig, men vil ikke klare seg alle steder i Norge.

En urtehage kan være en liten parsell i hagen, eller du kan plante krydderplanter i krukker og blomsterkasser. Så lenge det er nok jord, du passer på å vanne regelmessig og tilføre gjødsel et par ganger i løpet av sesongen, vil de trives godt så lenge de står på et sted der det er en del sol.

Har du ikke tid eller lyst til å så selv, kan du også kjøpe krydderplanter i hagesenteret. Der får du kraftigere planter som står i bedre jord enn de som er å få kjøpt i butikken.

TIPS: Plant en stor krukke med forskjellige urter som du setter i nærheten av grillen. Da er det enkelt å plukke noen krydderkvaster mens du er i gang med matlagingen.
Disse dekorative skiltene hjelper deg å huske hva plantene heter.
Disse dekorative skiltene hjelper deg å huske hva plantene heter.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*