Ekspertene tester beskjæringssakser

Det er tid for beskjæring av hagens trær og  busker, og da trenger du en god beskjæringssaks. Tre eksperter har testet 15 forskjellige sakser fra fire ledende produsenter.

Uansett om du har en liten eller stor hage, vil du ha behov for en god håndsaks, også kalt sekatør, som du kan bruke til litt av hvert i hagen. Du har kanskje noen rosebusker, bærbusker som skal beskjæres, og andre planter som det er fint å pusse og klippe litt på.

SE BILDER OG TERNINGKAST PÅ ALLE SAKSENE LENGER NED PÅ SIDEN!

Brukervennlighet viktigst

Det finnes mange ulike sorter beskjæringssakser å velge blant, og mange er tilpasset spesielle behov. Når vi har testet saksene har vi først og fremst sett på brukervennligheten, både i forhold til hvor godt den ligger i hånda, og hvor godt den klipper på tynne og tykkere greiner. Vi har ikke testet holdbarheten over tid, dette er kun en test av brukervennligheten når saksene er nye. Vi har dessuten lagt vekt på at saksene skal fungere for en vanlig hageeier, også for kvinner og eldre som ikke nødvendigvis er så «sterke i klypa».

Alle saksene ble testet i praktisk bruk.
Alle saksene ble testet i praktisk bruk.

Testpanelet har bestått av Tommy Tønsberg, gartner, hagebokforfatter og tidligere redaktør av Norsk Hagetidend, Kenneth Ingebretsen, gartner og hageblogger, og Bjørnhild Fjeld, hagebokforfatter og ivrig hageentusiast. Tommy og Kenneth driver hagenettbutikken Gardenliving.no.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Vi har vurdert beskjæringssaksene uavhengig av pris, men i ettertid ser vi at flere av de billigste saksene overrasker positivt. De dyreste modellene har gjerne en mer solid utførelse med metall og ekstrafunksjoner, men det gjør samtidig at vekten blir høyere og mange vil synes de er tyngre å bruke.

Felco-saksene var blant de beste i testen.
Felco-saksene var blant de beste i testen.
«Rulle-gir» gir mer kraft

De saksene som kom best ut i testen var PowerGear beskjæringssaksene fra Fiskars. Disse er ergonomisk utformet slik at du ikke trenger å bruke så mye kraft for å klippe av selv ganske tykke greiner. Grepet «ruller» i hånden, det er kanskje litt uvant, men dette gjør at klippingen går lettere. Du får rett og slett mer kraft uten å bruke mer krefter.

I tillegg ga vi terningkast 6 til de to saksene fra Felco. Disse rødene saksene er mye brukt av profesjonelle gartnere, og det er ikke uten grunn. De ligger meget godt i hånda, er skarpe og har en utforming som gjør at du kan klippe mye uten å bli sliten.

Kenneth har jobbet mange år i hagesenter, og har hjulpet mange kunder med å finne riktig saks. Mange synes det er vanskelig å velge, er hans erfaring. Han mener det er svært viktig at du prøver saksen før du kjøper den.

Prøv saksen før du kjøper den, er gartnernes råd.
Prøv saksen før du kjøper den, er gartnernes råd.

– Be betjeningen om å åpne en pakke for deg, hvis de ikke har hengt ut sakser du kan prøve. Det viktigste er hvor godt den passer din hånd. Hvis den ligger feil, vil du kunne få vannblemmer og gnagsår.

– Kvinner trenger gjerne en mindre saks enn menn, og de som ikke er så sterke i armene kan med fordel velge en lettere saks, tilføyer Bjørnhild.

En god saks bør ikke være for tung, mener Bjørnhild.
En god saks bør ikke være for tung, mener Bjørnhild.
Lav vekt er en fordel

Lett vekt er forresten et poeng for alle, i tillegg til at saksen ikke må være for tung å klemme inn. Hvis du må bruke mye krefter bare på selve saksen, vil du fort bli sliten.

2013_03_18_6866

Les også: Tid for beskjæring av frukttrær og bærbusker

Noen sakser har sideskjær, mens andre har motskjær. Generelt anbefales sideskjær til friske greiner, mens motskjær anbefales til gamle og tørre greiner eller roser.

OBS: Alle priser er veiledende priser oppgitt av produsenten, med unntak av Felco og Karlstad-saksene.

HER ER ALLE RESULTATENE FRA TESTEN:


fiskars_P94

Fiskars PowerGear P94

Pris: 395,- / sideskjær

Testvinner. Saksen er ergonomisk utformet og «ruller» i håndflaten, noe som er uvant, men faktisk ganske behagelig. Kenneth mener denne saksen er helt nydelig å bruke, og det er den beste saksen på tykke greiner. Dette er en veldig bra saks, og den fungerer spesielt godt for de med store hender.


felco_2

Felco 2

Pris: 525,- / sideskjær

Klassisk gartnersaks med støtdemping som gir mindre belastning på hånd og håndledd. Denne fungerer bra til både tynne og tykkere greiner og er en saks du kan jobbe lenge med uten å få verken gnagsår eller vondt i hånda. En liten detalj på minussiden er at låsemekanismen kan henge seg opp.


fiskars_P92

Fiskars PowerGear P92

Pris: 259,- / sideskjær

En liten og lett saks, men som likevel kan klippe ganske tykke greiner uten at det for tungt på grunn av «rulle-giret». Tommy har store hender og synes denne saksen er litt i minste laget for ham, men for kvinner vil den fungere utmerket. Dette er en saks du kan bruke lenge.


felco_6

Felco 6

Pris: 485,- / sideskjær

«Lillebror» til Felco 2 er en meget god saks for de som har små hender. Den er litt for liten både for Tommy og Kenneth, men for Bjørnhild fungerer den meget godt. En liten saks sliter nødvendigvis mer med tykke greiner, men til de fleste beskjæringsjobbene er denne helt perfekt.


fiskars_P91

Fiskars Power Gear P91

Pris: 240,- / motskjær

Motskjærvarianten av PowerGear-saksene er svært effektiv og behagelig å bruke på tynne greiner. Den passer godt til en damehånd, og klipper et rent kutt. Som rosesaks vil denne være perfekt. Utformingen virker å være både gjennomtenkt, solid og bra.


gardena_8755

Gardena Classic 8755

Pris: 119,- / motskjær

En meget liten og lett saks som også fungerer godt for de med større hender. Denne er helt super til roser og tørre kvister mener Kenneth. Det er en liten saks, og til store, tykke greiner blir den litt puslete, men alt i alt en meget god saks til en rimelig pris.


fiskars_P25

Fiskars SingleStep P25

Pris: 115,- / motskjær

Fin og lett saks til roser og små kvister, uten «fancy» ekstrafunksjoner. God ergonomi i grepet, og enkel å åpne og lukke. Klipper godt på tynne kvister med rene kutt. Fungerer også for venstrehendte, og for både store og små hender. Finnes også i lilla design.


fiskars_P26

Fiskars SingleStep P26

Pris: 125,- / sideskjær

Denne saksen har lav vekt, sitter godt i hånda og er meget god å klippe tynne kvister med. Klipper du mye tykkere greiner, bør du velge en annen. Fungerer også godt for venstrehendte og er Bjørnhilds favoritt. Finnes også i lilla og hvit design.


fiskars_P68

Fiskars SmartFit P68

Pris: 199,- / sideskjær

Har to innstillinger i grepet – 12 mm og 24 mm. Dette gjør at den kan brukes også av personer med store og små hender, men har du små hender er det ikke store kvisten du får klippet, så vi synes ikke dette er noe som trekker opp. Godt grep med gummi som gjør at den ikke sklir.


fiskars_P100

Fiskars Quantum P100

Pris: 499,- / sideskjær

Kraftig saks med korkskaft og aluminiumsdetaljer. Fremstår som tung og klumpete, og Bjørnhild synes tyngdepunktet er for langt frem til at den er behagelig å bruke. Den saksen vi testet «tygde» også på kvisten, det vil si at den ikke klippet helt over men lot det stå igjen en flik.


gardena_8785

Gardena Comfort 8785

Pris: 205,- / sideskjær

Godt grep, men er litt for hard å klemme igjen, så dette er en saks for de med sterke never. Den er også litt glatt på undersiden, synes Kenneth. En grei saks til tynne kvister, men gir fort tapt mot tykkere greiner. Kjennes litt tung ut.


gardena_8702

Gardena Premium 8702

Pris: 419,- / sideskjær

Saksen har solid utførelse i aluminium,  og designet er prisbelønnet, men testpanelet synes likevel ikke dette er en veldig god saks. Den må fort gi tapt mot tykkere greiner og oppleves som litt tung å bruke. Låsemekanismen på Gardena-saksene er god, det er et pluss.


gardena_8792

Gardena Comfort 8792

Pris: 329,- / sideskjær

Her kan du justere grepet etter håndstørrelsen, men den ligger ikke godt i hånda uansett om du har store eller små hender. Den er dessuten veldig hard i grepet, denne blir du fort sliten hvis du skal jobbe med. Er dessuten en tung saks, så denne når ikke helt opp til de beste.


fiskars_P44

Fiskars Rosesaks P44

Pris: 209,- / sideskjær

Denne saksen er kun egnet til trimming av rosebusker og lignende, ikke til tykkere greiner. Det er en egen bøyle over grepet som i teorien skal beskytte mot torner og sånt, men som i praksis gjør at du klemmer knokene. Kan kanskje fungere som blomstersaks.


karlstad_redskap

Karlstad Redskap Hagesaks

Pris: ikke oppgitt / sideskjær

Dette er testens taper. Denne var ikke noe god å bruke! Knappen til låsemekanismen er så hard at vi har problemer med å få den opp når vi var litt kalde på fingrene. Grepet oppleves ikke som bra, og den klarer kun å klippe tynne greiner.