Slik unngår du at rådyr «spiser opp» hagen din

Det er koselig med dyr i hagen, men hvordan unngår du at de beiter ned de fine plantene dine? Her er noen tips til hvordan du kan unngå at hagen blir rådyr-mat.

Bare for å si en ting først: Vi har stadig vekk besøk av rådyr her i hagen vår på Høyenhall. Det synes vi er kjempehyggelig og ganske så eksotisk med tanke på at vi bor praktisk talt i Oslo sentrum.

Henrik (10) filmer 4 rådyr som kom på julebesøk i hagen vår 1. juledag 2012. Lillebror Andreas (8) er med som sidekommentator og gir råd om hvordan det skal filmes.

Vanligvis holder rådyrene seg i skogen på utsiden av hagegjerdet vårt, men rett som det er, hopper de over og inn i vår hage. Er vi heldige, kan vi stå i vinduet og se på dem ganske lenge.

Men rådyr skal jo ha noe å spise også, og noen hageplanter er blant favorittene på rådyrenes meny. Den norske rådyr-bestanden har vokst seg stor og livskraftig de siste årene.

Dette har også ført til at mange av de vakre dyrene har trukket ut av skogen og i stedet begynt å bruke private hager som fôrplass. De spiser for eksempel opp roseskudd, og gnager av barken på unge trær og frukttrær, slik at de i verste fall aldri kommer seg igjen.

2011_02_04_DSC4135_collage
Ta en vanlig vaskebøtte, fyll med 1 liter vann, 0,4 dl blodmel og en skvett salmiakk. La det trekke inn i en oasis.

Frem til i fjor sommer var hagen vår for det meste naturtomt, så rådyrskader var ikke noe vi bekymret oss for.

Les også: Fra bratt naturtomt til lekker terrassehage

Før årets sesong har vi fått én «rådyr-bekymring»: Tenk om de spiser opp alle de de 538 blomsterløkene vi har satt? Riktig nok sto det på løkpakkene at de «inneholder sorter som rådyr ikke er så glad i», men vi har våre tvil.

Tulipaner er nemlig en av rådyrenes favorittretter. Det vanligste er at de begynner å beite på plantene med en gang løkplantene har begynt å komme opp av jorda.

De bare tar tak i de grønne bladene, napper opp hele løken, og jafs så er den borte. Også krokus er populær rådyr-mat, mens allium og narsisser stort sett får stå i fred.

2011_02_04_DSC4103
Blodmel får du kjøpt i hagesenteret.

Rådene for å bli kvitt rådyr er mange, og noen av dem er kanskje også gode. OBS: Vi garanterer ikke effekten av disse rådene, men andre som har prøvd dem sier de virker.

Tips 1: Gjerde

Setter du opp et gjerde som er et par meter høyt, skal det mye til at rådyrene kommer seg over selv om det er snø på bakken. Men for at et gjerde skal være til hindrer for de spretne dyrene, må det være høyt, vårt gjerde på 80 cm har ingen som helst effekt verken sommer eller vinter.

Tips 2: Fiberduk/stammebeskytter

Har du ikke lyst eller mulighet til å sette opp gjerde, kan du prøve å dekke de mest utsatte trærne med fiberduk. Det finnes også stammebeskyttere i plast du kan bruke, de får du kjøpt i hagesenteret.

Tips 3: Skremmende lukt

Det finnes en del lukter som rådyrene ikke er så glad i. Her er noen eksempler på «lukt-terror» som sies å skremme rådyrene på flat mark:

  • Blodmel:

    Du tar en blanding av 0,4 dl blodmel, 1 liter vann og en liten skvett salmiakk i en bøtte. Når blandingen har løst seg opp, lar du den trekke inn i biter av oasis. Disse bitene henger du opp i egnede trær, med cirka 10-15 meter avstand mellom hver. OBS: De må henges så høyt opp at de ikke kan nås av hunder, da disse blir tiltrukket av lukten av blodmel (lukter slakting). Oasisen må dyppes på nytt et par ganger i måneden. Du får kjøpt både blodmel og oasis i hagesenteret.

  • Hvitløk:

    Noen har også erfaring med at utplassering av hvitløk i plantefelt eller hager, har hatt effekt for å holde rådyrene borte. (En bonus-effekt er at du da også slipper å få vampyrer på besøk i hagen din…)

  • Tisselukt

     sies også å skremme vekk rådyr, ifølge gartner og hagebokforfatter Tor Smaaland. Sett opp noen tørre planker ved rådyrenes ”innfartsåre”, og tiss på dem. Rådyra liker ikke tisselukt de heller.

Uansett hvilken vond lukt du prøver, må du være klar over at rådyrene venner seg til lukten over tid. Du må derfor skifte metode med jevne mellomrom hvis det skal ha noen effekt.

Tips 4: Rådyrresistente planter

Skal du plante nytt i et område med mye rådyr, er det lurt å velge plantetyper som rådyr ikke liker å spise.

NB: Det at plantene er ”rådyr-resistente” betyr ikke at de aldri vil bli spist, men at rådyrene heller vil spise andre ting hvis det er tilgjengelig.

Naturhistorisk museum har laget en liste over planter rådyr ikke liker, klikk på linkene under, så kan du lese hvilke sorter dette gjelder:

Bartrær og busker
Løvtrær
Prydbusker
Stauder

Sommerblomster
Løk og knollvekster

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.