Tid for å så tomatplanter

Den norske sommeren er kort, og skal du dyrke egenproduserte tomater må du derfor så frøene nå. Og bruk helst vekstlys.

Det er lite som smaker søtere og deiligere enn solmodne tomater rett fra busken. Har du drivhus eller en lun, sørvendt terrasse, er det fullt mulig å lykkes som tomatprodusent de fleste steder i Norge. Nå har frøhyllene kommet på plass i hagesentrene, og du kan velge og vrake blant et utall ulike tomatsorter i diverse farger og varianter. Røde, gule og til og med svarte tomater, cherrytomater, plommetomater og bifftomater. Ingen ting i veien for å prøve noe nytt!

Tomatsesongen starter innendørs. I fjor sådde vi frøene i slutten av mars, men vi erfarte at dette egentlig var litt i seneste laget. Ikke alle tomatene ble modne på buskene, men måtte ettermodnes innendørs. Derfor prøver vi oss en måned tidligere i år.

For å lykkes med såing innendørs så tidlig på året, er det imidlertid en stor fordel å ha ekstra vekstlys. Våre blogg-kolleger Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen i Garden Living er vel det vi kan kalle eksperter på tomat-dyrking, de dyrker gjerne 25 forskjellige sorter i drivhuset på Nannestad. De mener det ikke er noen vits i å så innendørs før 1. april, hvis du ikke har vekstlys. Det blir rett og slett for lite lys, og kombinasjonen varm stue og for lite lys gir lange, strantete spirer, ikke tette og fine som er det vi ønsker oss. Vi har ikke fått vekstlys ennå, men det kommer i hus i løpet av noen dager, så da satser vi på at det går bra.

Bruk såjord når du sår tomatfrø, gjerne iblandet litt Perlite i jorda for å holde på fuktigheten.
Bruk såjord når du sår tomatfrø, gjerne iblandet litt Perlite i jorda for å holde på fuktigheten.

Når du skal så, er det også best om du bruker en spesialtilpasset  såjord. Denne inneholder mindre gjødsel enn blomsterjord/plantejord, og du risikerer ikke å svi røttene på de små spirene. Det heter seg at akkurat tomatplantene tåler litt mer, så mulig det går bra å bruke plantejord til akkurat disse. For å få en mer luftig jordblanding er det også fint å blande inn litt perlite, dette er noen hvite små kuler du får kjøpt i hagesenteret. De gir også en jevnere fuktighet i jorda.

Når du sår tomatfrø og andre små frø, trenger du ikke å dekke dem med så mye jord. La det være så vidt litt over, og vann forsiktig etterpå. Sår du direkte i små potter, kan du ta ett eller to frø i hver potte, så slipper du mye jobb med prikling. Frem til spiring bør du dekke med gjennomsiktig plast. Det er også veldig praktisk med et lite minidrivhus med plastlokk.

Etterhvert som plantene vokser seg større, potter du dem over i en større potte. Fullvoksne tomatplanter bør stå i potter som rommer minimum 10 liter, gjerne større. Du kan også plante rett i jorda, for eksempel i en GrowCamp eller et drivhus.

Skal du lykkes med tomater, bør du også satse på cherrytomater og andre små sorter. Store bifftomater trenger lang vekstsesong for å bli modne, og hvis du ikke har drivhus kan det holde hardt å få modne tomater i norsk klima. Tomater elsker sol og varme, og bør derfor plasseres så solrikt som mulig.

Velg helst små tomatsorter, da er det best sjanse for at de skal rekke å modne.
Velg helst små tomatsorter, da er det best sjanse for at de skal rekke å modne.

De bør også få stå innendørs frem til temperaturen kryper over 10-12 grader, og gjerne tas inn om natten i begynnelsen.

Har du ikke vekstlys eller plass til å så innendørs, kan du kjøpe ferdige planter i hagesenteret fra mai måned. De koster fra 30 kroner og oppover til de dyreste plantene som kommer med ferdig modne tomater når du kjøper dem. Sistnevnte koster gjerne 200-300 kroner planten, og gir vel bortimot verdens dyreste kilopris på tomater.

Tips: Det er blitt ganske dyrt å kjøpe frø også, en frøpose med noen få frø koster gjerne 50-60 kroner. Når høsten kommer, kan du pirke ut noen av frøene fra de modne tomatene, tørke dem og så dem igjen til neste vår. Penger spart! Det går også an å ta frø fra tomater du kjøper i butikken, men de kan være behandlet slik at de ikke spirer. Men det finner du jo ikke ut før du prøver.

Ingen ting smaker bedre enn egenproduserte cherrytomater.
Ingen ting smaker bedre enn egenproduserte cherrytomater.

Det er også en del andre planter som bør såes allerede nå, og da med vekstlys. For eksempel paprika- og chiliplanter trenger lang tid, det samme gjelder mange typer sommerblomster og stauder. Se på pakningen hva som står angitt som anbefalt såtid, så vet du hva du har å forholde deg til.

Lykke til!

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.