På tide med litt farger i vinduskarmen!

- Innhold fra Spirea.no -
Det er ingen ting som blomstrer ute, men desto bedre grunn til å la det blomstre innendørs! Primula og andre fargerike potteplanter gjør vinteren mindre grå.

Det er ofte ikke så mye som skal til for å bringe litt vår inn i en vinterlig stue.

Primula i flere farger, engelsk pelargonia og sinneraria.
Primula i flere farger, engelsk pelargonia og sinneraria.

Primula – en kjent og kjær fargeklatt i februar, som  finnes i mange ulike farger og varianter. Vi kjøpte fem forskjellige og satte sammen i et fat, det ble kjempelekkert. Primula er egentlig en staude, og den trives best hvis den kan stå litt kjølig, og ikke i direkte sol.

Det norske navnet er nøkleblom, men det er ikke så mye brukt. Blomstringen holder seg lengre  hvis du setter den mørkt og kjølig om natten. Den liker seg i nærheten av panelovner og andre varmekilder, og den vil helst ha litt vann hver dag, men ikke så mye at det står vann i krukken. Hvis du klarer å holde liv i den til våren, kan du plante den ut i staudebedet da. Visste du forresten at de fleste primulaene som selges i Norge, også er produsert i Norge? Hvert år lager norske gartnere over 2 millioner Primula-planter.

- Innhold fra Spirea.no -
Engelsk pelargonia.
Engelsk pelargonia.

Engelsk pelargonia (pelargonium x domesticum) Denne varianten av pelargonia er blitt svært populær de siste årene, og de er i salg fra februar-mars til langt utpå sommeren. Sorten ble foredlet i England på 1800-tallet, derav navnet. Pelargonia trives best med god drenering i krukken, og skal tørke lett opp mellom hver vanning. Etter at du har nytt blomstringen innendørs, kan planten settes ut i en krukke eller et bed når faren for nattefrost er over. Plantene blir stor i løpet av sommeren, og blomstrer kontinuerlig hvis de ikke står for varmt, og gjødsles hver uke. Husk å knipe av visne blomster, da blir det enda flere nye blomster.

Sineraria.
Sineraria.

Sineraria (Senecio cruentus hybrid) hører til de gamle klassiske potteplantene våre, men fremstår nå i nye moderne utgaver. Med et fargespekter som varierer fra hvit, rosa, lilla, rød til knall blå er sineraria virkelig et fargerikt blikkfang til boligen. Blomstene minner om margeritter, bare mindre. Sineraria trives med lys plassering uten direkte sol. Den beste plasseringen vil være i et vindu som er vendt mot øst eller vest, men pass på at planten ikke står for nær en varmekilde – den tåler verken å tørke ut eller å stå for varmt. Sineraria holdes jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann.

Sebraplanten er morsom, synes gutta.
Sebraplanten er morsom, synes gutta.

Aphelandra squarrosa/sebraplante er en dekorativ og stilig grønnplante, med gule blomster. Planten er naturlig hjemmehørende i Sør-Amerika, men trives også godt i norske stuer. Dette er en plante vi ikke kjenner til fra før, men kanskje noen av leserne gjør det og kan gi oss tips til stell?

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*